Fråga picki: vinbärsfrossa!
Eftersom ni imponerar så med era svar om morotsblast, så ramlade det genast in en ny fråga. Den här gången med Anna som avsändare;
”Men nu vill jag vidga mina vyer och fråga dig + pickiläsarna en sak… Jag har tillgång till mängder av svarta och röda vinbär, men har ingen aning om vad jag ska göra med dem. Jag dricker inte saft och äter inte gelé. Vad sjuttan hittar man på istället? Jag vägrar låta dessa fina bär förgås. Hjälp!”
En fråga som verkligen ligger i mitt eget intresse. Här på bärkollot är antalet vinbärsbuskar tresiffrigt, och mesta delen av det vi plockar blir just saft och gelé. Lite fantasilöst kanske, men rätt praktiskt både vad gäller tillverkning och förvaring. Dessutom tycker jag att en flaska hemgjord saft eller en burk gelé är en fin present att ge bort. Men hjälp oss att fylla det här inlägget med fler fina och roliga recept, guldstjärnor till alla recept som inte är saft eller gelé vetja!
Vinbärsrecept på picki
Koka vinbärssaft i saftmaja
Svartvinbärsbladssaft
Svartvinbärsgelé
Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen?
Vinbärsspecial
Fuskglögg på svartvinbärssaft
Vatten smaksatt med röda vinbär
Rödvinbärsmuffins
Långpannekaka med hallon och röda vinbär
Rödvinbärsdessert
Bärgazpacho
Rosa smacki-smacki
Rödvinbärssnittar
Rödvinbärschutney
Rödvinbärskräm
2008-års saftkok
21 kommentarer till “Fråga picki: vinbärsfrossa!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag säger bara röda vinbärskräm är ett måste! Sjud röda vinbär med lite vatten några minuter tills dess de kokat sönder. Sila bort resterna, koka upp igen med socker, red med lite potatismjöl. Servera med mjölk och en skvätt grädde som bryter av perfekt mot det syrliga. Otroligt gott!
Jag fyller frysen med bär och äter i höst- och vintermörkret.
Jag måste förstås föreslå min fantastiska vinbärspaj med choklad och frukter. Jag har aldrig ätit godare en vinbärsrätt! http://vegologi.blogspot.com/2011/07/vinbarspaj-med-frukter-och-choklad.html
De här pajerna blev väldigt populära och är enkla att göra: http://kardemums.blogspot.com/2011/07/i-gar-bakade-jag-pajer-till.html.
Sen gör jag en del annat också: snaps/likör (vi får se vad det blir!), gino med svarta vinbär är toppen!, saft, chutney, svarta vinbärsmuffins med vit choklad. Men de flesta bären hamnar otillagade i frysen. Speciellt svarta vinbär passar ju lysande att frysa.
Man kan laga vinbärsmuffins eller sockerkaka med vinbär i. Svartvinbärsbladssaft är också väldigt gott! :) Glass går ju också att laga
Jag tycker att svartvinbärssylt slår det mesta. Om man gör den rätt lös är den toppen i filen och alltid god på t.ex. mannagrynsgröt. Sen gör de sig bra i smothie av olika slag… Jag tänker mig också någon slags kola-paj med röda vinbär, men har inget recept.
Tant grön: Tack snälla, rödvinbärskräm ska jag göra till lunch imorgon!
Rasmus: Den är bokmärkt sedan tidigare, låter verkligen ljuvlig.
Viktoria: Svarta vinbär i gino vet jag att du har pratat om tidigare, men det har jag hunnit med att glömma bort. Tack för påminnelsen. Chutney på röda vinbär står på spisen just nu, den blir så himla god. Supertips! De frysta svarta vinbären brukar hamna i smotti.
Matilda: Tack, svartvinbärsbladssaften är i kastrull just nu! :-D
Helena: Kanske får koka några syltburkar med. Kolapaj med röda vinbär vill jag minnas att arla har ett recept på, eller om receptet var med lingon. Får googla, tack!
Ett glas med röda vinbär och lite socker, försiktigt blandat så bären inte går sönder var mitt favoritsommargodis som barn
Mitt bästa tips är vinbärscurd, en ny favorit på sommartårtan helt klart. Gör precis som med citroncurd men byt ut mot vinbär och öka sockermängden. Det är vanebildande gott :-) på gott och ont.
500g vinbär
1/2 dl råsocker
1/2 citronsaft
100g smör
2 ägg
Gör precis som med vanlig curd.
En favorit i min familj är den här pajen med lite vispad grädde till. Gärna med mer bär än vad som står i receptet:
http://www.coop.se/Recept–mat/Recept/s/svartvinbaerspaj/
Annars passar en klick svartvinbärssylt eller en näve färska bär bra i morgonfilen.
Har också gott om röda vinbär, och gillar inte heller varken saft eller gelé. Men Pain de Martins vinbärsbröd är ett utmärkt sätt att göra något gott av bären!
http://paindemartin.blogspot.com/2009/07/bland-hallon-och-vinbar.html
http://paindemartin.blogspot.com/2009/07/ett-annu-battre-vinbarsbrod.html
Hei
Ina (fra http://www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra http://www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
Hilsen
2xIna
Kajsa: :-D
Nina: Nu har jag sparat rödvinbärssaft från majan till att koka curd, tack för tips!
Frida: Tack!
Eva: Tack för länktips!
Ina: Kul!
Jag repar av dem och stoppar i frysen. Använder sedan de röda istället för lingon i höstens grytor. Och att kombinera röda vinbär och jordgubbar i bakverk och desserter är så gott.
Svarta vinbär är helt klart underskattat i pajer. Ta i lite vaniljsocker i degen till en smulpaj och använd svarta vinbär är grymt gott. Annars gör jag saft på dem, det som inte dricks upp är perfekt att smaksätta marinader till kött samt krydda såser med.
Hej Tina!
På tal om röda bär undrar jag om du har koll på hur rönnbär är när dom är mogna och om man ska tänka på något speciellt om man till exempel ska göra sylt av dom?
Emmy: Tack för finfin inspiration!
IA: Rönnbär ska helst vara frostnupna innan de plockas. Jag har aldrig kokat sylt av dem, gelé däremot: http://www.pickipicki.se/2009/10/men-titta-vem-ar-det-dar-egentligen/
Av röda vinbär gör jag, förutom saft och gelé, sylt, närmare bestämt så blandar jag lingon och röda vinbär 50/50.
Har testat göra en bakelse i långpanna med röda vinbär också, http://www.matklubben.se/recept/maraengbakelse_med_vinbaer_29567.html
Av svarta blir det mest saft, för den är så god och nyttig. Men jag har tidigare funderat på att testa göra likör.
Just ja, jag testade göra glögg på saften en gång, blev ok med det receptet jag hade.
Jag lägger vinbären på Brittatårtan, deras syrlighet bryter av marängens sötma. Det är en säker favorit på sommarkalasen. Skulle vilja passa på att fråga dig: Jag har ett träd fyllt med mogna mullbär, vad kan jag göra av mullbär?/Hanna
Johanna: Jag är inte medlem i Matklubben, och såg därför inte hela receptet. Men gott, det lät det! :-D Vi blandar det svarta med brännvin ibland, sen har vi svartvinbärssnaps! Svartvinbärssaft är verkligen något extra. Tack för dina tips, smart att blanda med lingon med!
Hanna: Jag har en kompis som alltid toppar sin marängtårta med röda vinbär, det passar verkligen särskilt bra! Mullbär säger du, då får jag säga pass. Mullbär har jag aldrig ätit. Någon annan kanske sitter inne med tips? Har förresten läst om mullbär hos Anna, titta in där vetja: http://skafferiet.taffel.se/tag/mullbar/
[...] bär. Men det gick, och vi kom hela vägen hem med. På bärkollot testade vi förresten flera av era rödvinbärstips, exempelvis kokades det kräm en eftermiddag. Kräm som i vanliga fall kan bli lite för mycket av [...]
Har sett att mina norska vänner på Facebook äter naturella röda vinbär med vaniljsås som dessert …
Lotta: Wow, vilken grej! Det ska norrmän till det, eller har du vågat prova? :-)