Kokosbollsfjärilar och lakritsjuveler

den 3 november 2011, kl 23:15

Ska vi tala om lördagsgodis, så är min favorit de hemgjorda sötsaker (signerade Helena), som hänger på vår ytterdörr ibland. Lördagens lakritsmaränger och lakritsfudge fick följa raka vägen med på en picknick tillsammans med Frida som är en hejare på lakrits, och hennes döttrar som är hejare på allt fika rakt av. Förresten höll jag nog jämna steg med gullegrynen vad gäller fikandet just i lördags. För när det dukas fram allt från lakritsfrossa till kokosbollar i form av fjärilar och Fridas kolakakor, då är det svårt att inte göra sitt bästa på fikafronten. Vad mer finns att rapportera? Oktobersolen värmde, gullegrynen var sötare än allt fika tillsammans och lakritsfudgen vann lakritskampen.

Helenas lakritsfudge
3 dl mjölk
3 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
25 g rumsvarmt smör
2 msk lakritspulver

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 40 min. Rör om ordentligt några gånger under tider. Gör kulprovet för att testa om fudgen är klar. Rör därefter ner smör, vaniljsocker och lakritspulver. Rör smeten blank. Häll upp smeten i en form (20*20 cm) med bakplåtspapper. Låt stelna.


Ett gäng sötsaker

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Kokosbollsfjärilar och lakritsjuveler”

  1. Lena kl 00:42, den 4 november 2011

    Lakritspulver har jag aldrig provat! Kanske dags nu då! Ena såna sötsaker :)

  2. Katarina kl 01:57, den 4 november 2011

    Vilken mysig picknick!

  3. anna kl 07:20, den 4 november 2011

    Pickipicki med godis!

  4. mamman kl 10:58, den 4 november 2011

    Hur eller var får man tag på lakritspulver?
    En som gillar lakrits i alla former.

  5. Therese kl 12:43, den 4 november 2011

    Mums! Men vart hittar man lakritspulver för det här måste jag testa att göra!

  6. Kanel och vanilj kl 14:35, den 4 november 2011

    Fudge… gott….

  7. Alexandra - kärlek på tallrik kl 15:22, den 4 november 2011

    Oj, vad härligt, ser ut som att de små blev riktigt lyckliga av allt det goda <3

  8. MÅ Gott kl 09:42, den 5 november 2011

    Vad mysigt! Och gott förstås! :)

  9. Kerstin Kokk » Sånt jag gör en fredagkväll – kokar lakritsfudge till exempel kl 12:05, den 5 november 2011

    [...] att använda lakritspulvret som jag köpte för ett tag sedan. Receptet på lakritsfudge hittade jag hos Pickipicki. God blev [...]

  10. Anna/Frostrosor kl 10:57, den 6 november 2011

    Härliga allehanda sötsaker! Önskar en finfin söndag!

  11. Mårtenssons kök kl 19:34, den 6 november 2011

    Inte illa när det hänger sådana godingar på dörrhandtaget när man kommer hem:)

  12. tina kl 20:41, den 6 november 2011

    Lena: Jag tror det!

    Katarina: Japp, det var lite svårt att det var oktober i den finfina höstsolen.

    Anna: Haha, ja!

    Mamman: Det kan man köpa i butiker (du vet fina lakritsbutiker i Sthlm, beställa på nätet (googla) alt fuska och mortla hårda lakritskarameller. Lakritsrot kan du förresten köpa på Karins skafferi på Geijersgatan. :-)

    Therese: Det beror på var du bor. I sthlm finns flera butiker som säljer (Lakritsroten bla). På nätet kan man också köpa lakritspulver om man inte hittar i butik.

    Kanel och vanilj: :-)

    Alexandra: Jag tror det jag med!

    Må gott: Alla gånger!

    Anna: Tack detsamma!

    Mårtenssons kök: Nix, lyx!

  13. Vardaxlyx kl 09:27, den 7 november 2011

    Hej! Oj lakritsfudge lätt ju KANON gott! Måste prova det någon gång!
    =)

  14. Helena kl 17:21, den 7 november 2011

    Tänk på att det inte blir samma smak om man mortlar lakritskarameller eftersom de inte bara innehåller lakrits (utan annat joks också).

    Om man mortlar rålakrits så blir det samma smak som med lakritspulver

    mmm… jag älskar lakrits!

  15. Helena kl 17:24, den 7 november 2011

    Fy vad gott med kolakakor, förresten.

  16. tina kl 19:44, den 7 november 2011

    Vardagslyx: Tja, vardagslyx någon dag kanske? ;-)

    Helena: Det var dom här kolakakorna: http://www.pickipicki.se/2008/04/sega-solrossnittar/ Toppengoda!

  17. Simone kl 19:17, den 10 november 2011

    ja de ser ju smarrigt ut,och väldigt nyfiken då ja älska lakrits,så dessa måste prövas och har alla ingredienserna hemma också

  18. tina kl 20:46, den 10 november 2011

    Simone: Kul! Lördagsgodis kanske? :-)

  19. Carola kl 17:56, den 16 december 2011

    Dessa bli ju perfekta å göra å sen ge bort i julklapp till en lakritsfantast =)

  20. synnöve söderström kl 18:16, den 18 december 2011

    …håller just på med att koka Lakritsfudge..förstås så läste jag fel och hällde i vaniljsockret innan kokning..ja ja får se hur det blir ..får väl koka en ny sats om det inte blir bra..läste nyligen att man alltid skall koka en sats åt gången för att få bästa resultat..eller i flera grytor…är det något du rekomenderar med?
    spännande att se hur de blir1
    Hade!
    Synnöve

  21. tina kl 23:00, den 18 december 2011

    Carola: Ja!

    Synnöve: Ja, det brukar vara bättre än att dubblera recept. Hoppas lakritsfudgen blev bra, nästa gång får du testa den chokladdoppade lakritskolan med havssalt, mycket god den med: http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/16/lucka-16-chokladdoppad-lakritskola-med-havssalt/
    :-)

  22. Perfekt lakritsfudge… | receptgalleriet kl 14:06, den 22 december 2013

    [...] något bättre eller sämre men det här tycker jag smakar väldigt gott. Receptet hittade jag här och jag har omarbetat det mycket [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen