Världens bästa Jan Hedh
När jag klev in på Forssa hembageri förra veckan för att unna mig ett finbröd på vägen hem, resulterade det i ytterligare 2 anledningar att veva igång det egna brödbaket igen. 1) Jag hade glömt mitt kort hemma, och fina tjejen i kassan säger: ”Det är okej. Jag vet att du handlar här varje vecka och kommer att komma hit igen.” V-a-r-j-e v-e-c-k-a! Är det sant att det är så ofta, tala om att bli avslöjad med handen i brödpåsen. 2) När jag vänder mig om sitter självaste Jan Hedh där, min (bröd-)idol! Jag kan givetvis inte hålla mig från att utbrista att hans fina bok Bröd är världens bästa brödbok. Jan Hedh visade sig vara ruskigt trevlig och pratglad, jag höll aldrig på att komma därifrån. Vilken matambassadör! Sen blev det ju faktiskt ett brödbak ganska snart därpå, inte helt otippat efter ett recept ur just världens bästa brödbok.
Pumpabröd (2 st)
200 g pumpapuré
500 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
150 g fint rågmjöl
25 g jäst
100 g vetesurdeg
500-600 g vatten
50 g olja
18 g havssalt
100 g pumpakärnor
ytterligare 100 g pumpakärnor till pynt
Koka skalad pumpa och mixa till puré, låt svalna. Lös upp jästen i lite vatten, rör ner puré och mjöl. Knåda degen på låg hastighet i 3 minuter, tillsätt under tiden vatten tills degen får en fin konsistens. Häll ner oljan och knåda ytterligare 7 minuter och tillsätt salt. Öka hastigheten och knåda 6 minuter till. Knåda in pumpakärnorna i degen och låt jäsa i lätt inoljad plastlåda i 90 minuter. Stöt samman degen två gånger under tiden. Stjälp upp degen och spar undan 50 g deg. Dela resten i två lika bitar och rulla till två spända bullar, täck med bakduk och låt vila 10 minuter. Ta en degkavel och tryck åtta fördjupningar i degen, pensla med vatten och ha på riktigt med fint rågmjöl. Den lilla biten delas i två lika, penslas med vatten och rullas i pumpakärnor. Tryck ned i mitten av bröden. Täck med bakduk och jäs i 75 minuter. Grädda på sten eller varm plåt i 250 grader. Sänk till 200 grader efter 5 minuter. Lufta sedan ugnen tre gånger under gräddningen, baka totalt i 45 minuter. Låt svalna på galler. (Recept Jan Hedh, ur boken Bröd).
Publicerad i bröd, Jan Hedh, pumpa | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Världens bästa Jan Hedh”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Aha, ett pumparecept, det lägger vi på minnet!
Vilken tur du hade, Jan Hedh brukar verkligen alltid vara trevlig. Vi har träffats ganska många gånger och han har också varit i vår butik. Det enda redskap han hade med sig var en liten keramikkniv, och så visade han ett veck i sin handflata: ”Här är mitt bästa redskap för att göra kaninöron i marsipan” Jag har provat det sedan – oslagbart.
Vad kul att du fick träffat honom!
Vilken grej! En gång blev jag nästan påkörd av Patrik Sjöberg på cykel! Antar att det inte smäller så högt i mat-kretsar…
Du kritar alltså numera på Forssa? Stort!
Vad roligt! :D
Det är ju så himla kul att få träffa personer man verkligen beundrar! Så fort jag har fått igång en surdegskultur ska jag prova detta vackra bröd.
Fröken Dill: Det har blivit mycket pumpa i år, men nu är dom slut.
Anna B: :-D Fantastiskt!
Hanna: Ja det var kul!
Kim: Haha, kvällens skratt!
Kusinen: Avis? Köper du bröd där ibland? Om inte, så testa någon gång. Man kan köpa halva bröd om man inte vill ha ett helt. Rågsurisen är prima, och så gillar jag frukt- och nötbrödet skarpt, och brödet med äpple och valnötter, och danska rågbrödet, och grande blanchen. Ja, du hör ju.
Ann-Louise: Hurra!
@Kusinen: Hahaha!
Tina: Nu fick du mig att vilja sätta surdeg igen! (Va? Var det jag som skrev det?)
Kul bild!! :) Har köpt boken Pernillas Jul, och i den finns ett recept på bröd som jag tror passar mig – med filmjölk, russin och bikarbonat. Bröd är gott!