Tack på förhand
Någon som har tips på tema till nästa veckas matsedel?
Publicerad i ingen fantasi, veckomatsedel | Kommentarer (20) Skriv ut inläggOm degen som fick storhetsvansinne
Berättade jag förresten varför surdegsbrödsbakandet utan förvarning tog ett 1 år långt uppehåll? Nä, jag tänkte väl det. Visserligen var det ingen händelse att skryta om, och det är det fortfarande inte. Men, så här långt senare får väl saken ändå anses vara preskriberad. Jag hade fått en rågsurdegsstart tillsammans med ett recept på rödbetsbröd. Glad över en present helt i min stil, följde jag receptet och ställde sedan degen att jäsa i kylskåp över natten. Såhär i efterhand har jag fått veta att Carl inte åt någon frukost morgonen därpå. Han öppnade kylskåpsdörren, stängde kylskåpsdörren och for till jobbet istället. Synen som mötte mig när det var min tur att öppna kylskåpet går inte att rättvist beskriva med ord.
Föreställ er en burk med deg på översta kylskåpshyllan. En rosa deg som fått storhetsvansinne och växt sig ur burken. Ner på samtliga hyllor nedanför, över all tänkbar mat den mött efter vägen. Jag lovade dyrt och heligt då, att aldrig mer i hela livet baka rödbetsbröd. Men för vissa saker kanske man kan göra undantag, t ex för det här receptet som ramlade in min mail på tema rosa (tack Anki!). Alla ni som tycker att det är dags att våga ge sig in i rödbetsbrödsbaket igen, räck upp en hand!
Rödbetsbröd med quinoa
1,5 dl (gärna svart) quinoa
4 dl vatten
1 tsk salt
5 dl vatten
5 dl rårivna rödbetor
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
50 g jäst
1 dl vetegroddar
11 dl vetemjöl (ev mer till utbakning)
Koka upp quinoa, vatten och salt i en kastrull, tills dess quinoan är genomskinlig (ung 10 min). Ställ quinoan åt sidan att svalna. Koka upp vatten och häll över rödbetor och salt i en bunke, rör om. När rödbetsblandningen har svalnat till 37 grader, blanda ner quinoa och olja. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Arbeta sedan in vetegroddar och mjöl, fortsätt att arbeta degen en liten stund (den ska vara ganska lös). Låt jäsa övertäckt i 30 min. Vält upp degen på mjölat bakbord och arbeta eventuellt in lite mer mjöl. Dela den i två delar, rulla dem till tjocka ormar, lika långa som plåtens långsida. Lyft över till plåten och platta till dem så att de blir 8-10 cm breda, skär med en degskrapa i 5-6 bitar var. Rista ett rutmönster (snyggast om ytan är lite mjölig) ovanpå med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Grädda i 200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen i ung 20 min.
Ankis egna kommentarer:
Jag har testat med både vit och svart quinoa, och gillar nog den svarta bäst. Den svarta ger fina små prickar. Jag brukar dessutom inte koka den riktigt lika länge som det står på paketet (utan ungefär halva, eller 3/4 av tiden), så får man lite extra tuggmotstånd. Även mjölet har jag experimenterat lite med och det går alldeles finemang att använda sig av grahamsmjöl, rågsikt, eller blanda lite som man vill, istället för bara vetemjöl. Degen blir ganska stor och kladdig, men om man utrustar sig med ett gott humör, lugnande musik i bakgrunden och konstant mjölade händer så brukar det gå vägen ändå. Jag brukar göra två ganska stora bröd som jag sedan skär i mindre frallor.
Rosa sommarminnen!
Apropå alla rosa efterrättstips som ramlade in häromdan, så kom jag att tänka på min rosa efterrättsfavorit i somras. Den fräscha hallonsoppan! När hallonen växer som ogräs så passar det utomordentligt bra att snabbt och enkelt mixa ihop en fräsch efterrätt. I det här höstrusket växer inga hallon som ogräs, det är en sak som är säker. Då är det tur att den här soppan blir precis lika god gjord på frysta hallon. Jag tror bestämt att det vankas sommarminnen i efterrättsformat i helgen, det vore fint.
Publicerad i efterrätt, rosa | Kommentarer (10) Skriv ut inläggEn chockrosa rödbetspesto!
Jag hoppade en halv meter när jag vaknade imorse, och undrade varför mina händer var alldeles knallröda. Det är inte lätt att minnas rödbetsskalandet, arla morgon dagen efter. Men låt er inte avskräckas, tvärtom. Den här chockrosa rödbetspeston skrevs in som en favorit bland vardagsrätterna i det röda köket igår kväll. Apropå rosa överraskningar så har Carl gjort pickifågeln fin för att hedra det rosa temat. Jag känner mig dock inte riktigt bekväm med detta, utan tycker att det ser ut som att min kära pickifågel fått ett släng av scharlakansfeber. Men vem vet, jag kanske vänjer mig innan veckan är slut. Hursomhelst, testa rödbetspeston, det är dagens tips.
Rödbetspesto
0,5 kg rödbetor
2 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
en bit parmesanost
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar
Skala och koka rödbetorna i buljong tills de är mjuka. Sila av men spara buljongen. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Späd ev med lite av buljongen för en lösare konsistens. Grovriv parmesanost och vänd ner innan servering. Servera till nykokt pasta, toppa med lite grovriven parmesanost.
Receptet är för 4 personer och originalvarianten som Tant Grön tipsade om återfinns på bloggen Provköket.
Fler pestovarianter
Klassikern med basilika och pinjenötter
En lite matigare pesto med sötmandel och sting
Rå(sa)stekt potatis
Vad passar bättre in på tema rosa än just rosa potatis? Det här är inte Cerise som senast, utan Rosa Gold. Råstekt, eller rå(sa)stekt som vi säger när vi är på det fyndiga humöret!
Rå(sa)stekt potatis
Tvätta potatisen, men behåll (det rosa) skalet på. Skiva potatisen tunt. Stek i en het stekpanna i smör och olivolja, salta och peppra. När potatisen fått fin färg, flytta över till en ugnsform och låt de gå klart i ugnen, 200 grader. Gott till mycket, inte minst Biff a’la Lindström, eller pappans köttfärslimpa med parmaskinka och mozzarella.
Sju nyanser av rosa!
Ni är så fina allesammans! Jag blir både berörd och glad över era bidrag till pickis insamling till Cancerfonden, mer än vad jag kan förklara med ord. Liksom jag blir imponerad över alla rosa tips som ramlat in. Aldrig hade jag kunnat ana att ni satt inne med så många idéer om rosa mat, rosa bröd och rosa efterrätter. Faktum är att vi fick så många tips att vi skulle kunna äta rosa mat varje dag fram till jul, men det kanske vore att överdriva en smula. Vi tjuvstartar dock den rosa veckan redan ikväll, både med rosa mat och rosa klappgröt till efterrätt. Fler efterrätter lär det bli i veckan, eller vad sägs om rödbetsbrownies, hallonsufflé, rosa dammsugare, sorbé med granatäpple och hallon med rosavit maräng, rosa våfflor och polkaglass? Tro mig, nog ska vi lyckas fylla den rosa kvoten för resten av året.
Veckomatsedel
Sön Biff a’a Lindström med rå(sa)stekt potatis, klappgröt till efterrätt
Mån Pasta med rödbetspesto
Tis Sallad (Lollo Rosso) med råmarinerade rödbetor och fetaost
Ons Korvstroganoff med ris
Tor Ugnsbakad lax med rosépeppar, kokt potatis
Fre 30-årskalas!
Lör Sjögärdets rosa fisksoppa
Sön Vinnarrätten i Årets hemmakock – baconinlindade älgfärsbiffar
Rosa mat (och smulor) efterlyses!
I våras uppmärksammade vi mustaschkampen på vårat eget vis. Och oktober är ju som bekant Rosa bandets kampanjmånad, till förmån för kampen mot bröstcancer. Inspirerad av Frida (som kör rosa tema på kläderna den här veckan), vill inte jag vara sämre. Nästa vecka blir det därför en rosa veckomatsedel här på pickipicki. Det blir grejer det! Jag tänker lax, jag tänker på den rosa potatisen, men sen då? Hjälp mig klura ut riktigt bra rosa maträtter, och häng med på en rosa matvecka!
Apropå sådant som är viktigt
Det finns ett ordspråk som lyder: små smulor är också bröd. I den andan har jag i pickipickis namn startat en insamling på Cancerfondens hemsida. Har du möjlighet att skänka en liten (eller stor) slant, så kan det göra skillnad. Och små smulor är som sagt också bröd, men det vet ni ju redan. Det ni inte vet är att jag har utlovat ett middagsbesök i det röda köket för alla som är med och hjälper till, som tack för hjälpen. Vill du komma och äta med oss vid tillfälle, skicka ett mail vetja!
Rosa inspiration;
Kanelbullar pyntade i rosa
Brysselkex
Någonstans mellan Thailand och Vietnam
Jag har fina vänner som med jämna mellanrum reser runt i Asien. Hem kommer de med thailändska matlagningskurser, erövrade recept, kryddor och inspiration i bagaget. Och nog väcks reslusten efter en kväll med asiatisk matlagning i deras kök. Fast deklart, varför resa till andra sidan jordklotet när man kan äta så här gott hemma? Va, hörde jag någon säga sol och värme? Nä, jag tänkte väl det.
Vietnamesiska vårrullar (förrätt)
1 paket rispapper
1-2 morötter
en bit gurka
salladsblad
böngroddar
räkor med skal
ingefära
färsk koriander
färsk mynta
Sås;
1 del fisksås
1 del pressad limesaft
finhackad röd chili
socker
Börja med att skala räkorna. Dela morot och gurka i tändsticksstora bitar. Doppa 1 rispapper några sekunder i kallt vatten. Lägg rispappret på en tallrik eller skärbröda. Lägg fyllning i mitten på rispappret. Vik den del av pappret närmast dig över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop vårrullen. Skär itu vårrullen på snedden. Upprepa tills rispapprena tar slut. Se till att provsmaka fyllningen under tiden vårrullarna tillverkas, så blir det inte så mycket fyllningen över. Blanda ihop såsingredienser, smaka av med socker. Servera vårrullarna med såsen att dippa i.
Gai phad met mamuang hin mapaan -
Stekt kyckling med cashewnötter
160 g strimlad kyckling
1 dl rostade cashewnötter
1 dl tunt skurna morötter
1 dl tunt skuren gul lök
2 st torkade chili
1 dl hackad vårlök
1 dl champinjoner
1 nypa salt
1-2 tsk fisksås
3 tsk socker
3 msk ostronsås
3 msk fisksås
4 tsk vatten
Stek kycklingen i olja tills den får fin färg. Tillsätt lök, morötter, svamp och vatten, woka tills det nästan är klart. Tillsätt ostronsås, fisksås, socker och vårlök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt om det behövs. Tillsätt nötter och skuren chili. Servera kycklingrätten med.
Receptet är från The Chiang Mai Thai Farm Cooking School(!), och räcker till 4 personer.
Gai phad met mamuang hin mapaan, okej?