Vill du gå på galej med mig imorgon kväll?
Imorgon kväll (kl 18-22) går finalen av Årets Hemmakock av stapeln på Hamburger Börs i Stockholm. Temat är Vardagslyx på 45 minuter, och på scenen tävlar 4 finallag inför jury och publik. Jag tror mig veta att det bjuds på både god mat och trevlig underhållning. Jag gör sällskap med systern och min envisa hosta. Vill du också göra oss sällskap? Jag fick just 4 extra biljetter av Arla Köket som är huvudsponsor till tävlingen.
De två första som anmäler sitt intresse i en kommentar till det här inlägget får 2 biljetter vardera, till sig och en vän.
Publicerad i Årets Hemmakock | Kommentarer (10) Skriv ut inläggSå(s) som i himlen!
Det finns de som gillar sås, och så finns det de som verkligen GILLAR sås. De som tillhör den senare kategorin tycker inte att mat är mat utan sås, det är lite charmigt på något vis. Och så finns det sådana som vi, som nästan glömmer bort att sås finns. Därför var det som att komma till såshimlen när jag bjöds på finmat hemma hos mamman och pappan för en tid sedan, och fick bägge mina favoritsåser serverade på en och samma tallrik. Det här inlägget är därför en påminnelse till mig själv. Sås, kom ihåg det.
Rödvinssås
1 liten rödlök
1 morot
3-4 skivor bacon
1 msk tomatpuré
0,5 msk råsocker
färsk persilja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
ev 1 tsk maizena
Grovhacka grönsaker och bacon. Stek en liten stund i kastrull, rör ner tomatpuré och fräs tills de får fin färg. Rör ner socker och när sockret smält, tillsätt vin och kryddor. Låt reducera till hälften. Tillsätt därefter buljong och vinäger, låt småkoka 5-10 min. Sila såsen och red med maizena om du vill ha en lite tjockare sås. Låt koka upp, såsen är därefter färdig att serveras. Mamman har utgått från Tastelines grundrecept.
Kantarellsås
1 l färska kantareller,
el motsvarande mängd frysta
1 msk smör
3 dl grädde (sort efter tycke och smak)
0,5-1 tsk soja
redning: mjölk + 1-2 tsk vetemjöl
Rensa och finhacka svampen. Fräs i kastrull tills den mesta av vätskan kokar bort. Tillsätt en klick smör. Häll över grädde och en liten svätt soja (för färg). Låt småputtra i ungefär 5 minuter. Rör ut mjöl i lite mjölk och vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp under omrörning tills såsen får lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Och maten då?
Till såserna åt vi ugnsstekt oxfilé och mammans goda potatisgratäng. Till skillnad från mamman är jag ingen hejare på potatisgratäng, men om någon av er är på jakt efter recept så vill jag påminna om inlägget där jag efterlyste bra potatisgratängtips. Bland era kommentarer finns massor av inspiration att hämta.
Nu äter vi risotto tills vi spricker!
Vill förresten passa på att tipsa om fredagens risotto med kronärtskockshjärtan, den var riktigt god. Jag tror bestämt att vi måste ha fått in ett mycket bra risottoflyt i höst, för det blir ju faktiskt fullträff gång på gång. Receptet på kronärtsskocksrisotton hittar ni här.
Tidigare risottofavoriter på pickipicki
Risotto med kantareller och västerbottenost
Risotto med butternut squash och getost
Saffransrisotto med fisk, räkor och sparris
Musselrisotto
Kyckling med curryrisotto och mango chutney
Pickipicki goes äppelvecka!
”I vilka maträtter använder ni äpple som ingrediens?” var frågan jag kastade ur mig på twitter häromkvällen. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Det ramlade in både väntade och oväntade tips , allt från äppelmos till äppelomelett. Jag blev helt enkelt så inspirerad att jag på stående fot bestämde mig för en veckomatsedel med äppeltema kommande vecka. Det här ska bli kul! Vad hade förresten du svarat på frågan?
Veckomatsedel 42
Mån Ljummen höstsallad
Tis Ugnspannkaka med äpple, bacon och timjan
Ons Final i Årets hemmakock (någon mer som ska dit?)
Tor Kycklingsoppa med äpple och curry
Fre Äppelomelett
Lör Curry Afghanistan
Sön Plommonspäckad fläskkarré
Äppelplockardagen, oktober 2010
Att bli lurad av en chiliplanta!
Jag visste att det var något lurt med chiliplantan, jag hade kunnat sätta pengar på just den saken. Vi sådde frön (från en röd köpechilifrukt) i våras. Tidigt blev det chilifrukter. Visserligen stora och fina, men dom har lyst gröna hela sommaren. Och hela hösten. I helgen gav jag upp tanken på att dom någonsin skulle få färg och flyttade in eländet. Jag var nog inte särskilt varsam i flytten och flera av chilifrukterna ramlade av och hamnade på köksbänken. Mindre än ett dygn senare var dom röda allihop. Är det alltså så man gör, plockar frukterna av plantan? Eller är det chiliplantan som är på krigsstigen?
Till mamman min
Jag önskar att jag hade kunnat bjuda dig på en skål med nyponsorbé idag.
Jajustja: surdegsrapportering 1
Lärdomar från premiären av höstens surdegsbrödsbak att ta med till nästa baktillfälle:
1. Om det råder viss tvekan över huruvida surdegen är i tillräckligt god form för att bakas ut just nu, så är den antaligen inte i toppform. Helenas tips: ställ fram surdegen i rumstemperatur tills den vaknar till liv. Den ska bubbla och spraka (nästan).
2. Det fungerar alldeles utmärkt att jäsa bröden i durkslag med mjölad handduk om inte jästkorgar finns att tillgå. Tack för bra tips Frida.
3. Om bröden saknar dom eftertraktade stora luftbubblorna och blir plattare än vad du hoppats på, misströsta inte. Detta behöver tack-och-lov inte betyda att bröden inte blir goda ändå.
Publicerad i bröd, jag-lär-mig, surdeg, Tips | Kommentarer (16) Skriv ut inläggEn grön men färggrann vecka
En vecka som går i grönt, om man nu ska nöja sig med färgen grön för att beskriva en (snudd på) vegetarisk vecka. När jag tänker efter så tävlar nog just dessa vegorätter i färg, den ena mer färgsprakande än den andra. En vegetarisk vecka var förresten ingen medveten planering, men det blir lätt så när rotfrukterna är (så gott som) gratis, äppeln växer på träd och butter nut squash-pumpor frestar mig i var och varannan mataffär. Om ni bara ska laga ett recept från veckans matsedel, så satsa era pengar på torsdagens smakrika pumpasoppa. Jag kan utlova hög utdelning, det här är en soppa att längta efter.
Veckomatsedel
Mån Rotfruktspaj
Tis Pyttipanna med halloumi
Ons Siciliansk pasta
Tor Pumpasoppa och äppelplättar
Fre Risotto på kronärtskockshjärtan
Lör Hembakt pizza
Sön Karins kycklingpasta med broccoli och blåmögelost