Tack på förhand
den 31 oktober 2010, kl 12:43
Någon som har tips på tema till nästa veckas matsedel?
Publicerad i ingen fantasi, veckomatsedel | Kommentarer (20) Skriv ut inlägg20 kommentarer till “Tack på förhand”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tysk mat!
Det hette väl potatisplockarlov förr i världen, höstlovet och jag tror att det är i antågande. Fast det kanske blir väl tjatigt med potatis varje dag, även om den går att variera – jag gillar potatis så det skulle absolut kunna funka. Jag tänker mig bland annat potatisgnocchi, bakad potatis med grymma röror, potatislimpa och en kronans kaka.
Annars känner jag själv att det är hög tid att börja äta ur kyl, frys och skafferi – man brukar vilja ha plats där inför all decembermat.
Mån: Fänkålsfisk med potatis
Tis: Vegetarisk lasagne med keso och riven västerbotten
Ons: Potatis- och svamplåda med torkad höstkantarell och parmesansås
Tor: Rödbetssoppa
Fre: Grillad entrecôte med rödbetsrisotto
Lör: Halloweenmiddag
Hm, tema veggo kanske, eller tema klimatsmart?
Jag slog till och köpte med mig ett stort vitkålshuvud hem, så temat denna veckan har blivit att göra slut på det. Kanske ett kåltema? Själv hade jag kålpudding, ugnsstekt kål som tillbehör till kyckling, en köttfärswok med vitkål och hederlig krispig kålsallad till en mustig paj.
Detta ska jag och pojkvännen mumsa på ikväll.
http://ulrikasmat.blogspot.com/2009/10/tandoori-kyckling-med-bulgur.html
Vår absoluta favoritmat.
Avskräcks inte av de konstiga ingredienserna – jag totalsågade mamma när hon lagade detta första gången, och sen när jag åt det så höll jag tyst! Skämdes en aning – och de dumma bilderna.. Maten är heeelt gudomlig, nyttig, Ovanlig(!) och helt spot on. I dare you, try it! Du kommer inte ångra dig.
Jag skulle uppskatta lite tips på rotsaker. Jag är nämligen lite rädd för dem av någon anledning.
Vegetariskt tycker jag är ett bra tema!
Falafel med bulgur och ajvar relish. En riktig favorit!
Rotfrukter kan väl vara ett bra tema, även om det inte behöver bli bara vegetariskt. Det finns ju så mycket av rotfrukter i affärerna nu och en massa gott man kan göra med dom.
Potatistemat är väl fantastiskt:
-Potatissoppan med citron och timjan (Tre Tjejers)
-’Slarvigt’ potatismos med parmesan, vitlök och rivet citronskal till älgfärsbiffar
-Fisksoppa med potatis i
-Rårakor med fläsk eller bacon till
-Gratäng på potatis och jordärtskockor till ugnsbakat kycklingbröst
-Färserade potatisar till fina entrécoter
-Potatisgnocchi med ruccolapesto
Och så sallader och grönt därtill förstås!
Jag älskar potatis i alla former, hälsar
Eva
Och sallader därtill
Pumpatema känns passande i Halloween-tider. Det finns ju olika sorter, och man kan ju göra både för-, huvud- och efterrätter av det.
Men om du vill bredda det (för att inte riskera att det sprutar pumpa ur öronen på er nästa helg) kan du ju fortsätta med färgtema, fast med orange denna gång :)
Varför inte ett tema med frukt i maten? Själv tänkte jag testa att göra bulgursallad med fetaost och granatäpple i veckan.
Daniel: Haha, ja! Om du berättar vad man äter i Tyskland så lovar jag att det blir tyskt tema någon vecka! Förutsatt att man äter något mer än bratwurst! :-)
Helena: JA! Potatistema blir det nog nästa vecka, inte nu alltså men veckan därpå! Jag gillar potatis skarpt. Vad är kronans kaka?
Carl: Imponerande må jag säga! Vad är temat?
Mikkan: Bra idé! Apropå det, har du sett fina boken Majas klimatmat av Maja Söderberg?
Paula: Åh, vitkål är världens bästa mat! Nästa gång får du göra kåldolmar: http://www.pickipicki.se/2010/09/kaldolmar-att-vara-stolt-over/ och inte heller bort att testa vitkål i kokosmjölk: http://www.pickipicki.se/2010/08/vitkal-till-pasta-eller-som-pasta-valj-sjalv/ toppenggott! Eller världens bästa höstsallad: http://www.pickipicki.se/2009/10/min-allra-godaste-hostmiddag/ Jag måste nog ha en vitkålsvecka så att jag kan få propagera vitkål utan hämningar! :-)
Ulrika: Bokmärker och ska prova vid tillfälle, tack för tips! :-)
Sara: Rotsaker! Är du rädd måste jag nästan leta rätt på mina favorit(rotsaks)rätter ur arkivet på en gång, så att du kan skola in dig med säkra tips.
Bästa morotssoppan (med fetaost och timjan):
http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/
Palsternackspuré smaksatt med citron (gott till lax exempelvis):
http://www.pickipicki.se/2010/03/en-frasch-palsternackspure-till-lax/
Kokta rödbetor (eller ugnsrostade) med fetost och rostade frön:
http://www.pickipicki.se/2009/03/rodbetor-i-sallskap-av-fru-feta-och-froken-fro/
Rotfruktspaj:
http://www.pickipicki.se/2009/10/ropen-skalla-mer-rotfrukter-at-alla/
I veckan kommer det nog bjudans på rotmos och fläsk fär på picki, håll utkik vetja! ;-)
Sofie: Det tycket jag med!
Petra: Har du testat att göra (svensk) falafel på gula ärtor? http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/ Vår falafelfavorit här hemma!
Mårtenssons kök: Jag håller med, det är ett mycket bra tema. Hurra för rotfrukter!
Eva: Jag uppskattar att du fortsätter tipsa om potatissoppan. Jag SKA laga den, så är det bara- Potatistema är bra, mycket bra. Tack för många fina tips!
Ellen: Hihi! Jag tror förresten vi hade en orange vecka här någon gång. Ja, se där, ”Halloween-veckan” för ett år sen, vi resonerade nog som du tror jag bestämt: http://www.pickipicki.se/2009/10/sag-hej-till-en-orange-matvecka/ :-)
Helena: Annorlunda, och en utmaning för mig tror jag bestämt!
Falukorvstemat är väl fantastiskt: Stekt, ungsbakad, skivad, etc. För mer inspiration se följande: http://www.youtube.com/watch?v=UlSBQaE32Ek
Jag har faktiskt sett boken här, i samband med att du gjorde falafel på gula ärtor om jag inte missminner mig. Är den bra?
Kronans kaka är en mjuk kaka med mandel där man använder kall kokt (pressad) potatis istället för mjöl, riktigt god med bär eller något sådant till. Recept finns i den version av Vår kokbok (inte den senaste men den innan) som vi har hemma, till exempel.
Majas klimatmat är helt fantastisk och jag tror apropå det och kommentarerna ovan att det snart är dags för svensk falafel.
Kusinen: Haha!
Mikkan: Ja det har du ju alldeles rätt i. Vad du minns! :-) Jag gillar den!
Helena: Vad roligt att du också gillar Majas bok! Och tusen tack för Kronans kaka-tips, måste provas!
:-)
Kronans kaka är ju dessutom glutenfri (förutsatt att man inte använder ströbröd eller så med gluten) vilket emellanåt kan ha sina poänger!
Helena: Så sant!