Dagens outfit: semla
Igår kväll bakade vi de finaste lavendelkakorna, efter ett recept som jag kapat inne hos bästa Miss Meister. Kakorna är allra godast att äta precis som de är. Men, eftersom jag gillar att leka med maten så fick ett par kakor visa upp sig i en semmel-outfit, dagen till ära. Glad fettisdag vetja!
Lavendelkakor
150 g vetemjöl
100 g smör
60 g strösocker
rivet skal av en apelsin
2 tsk fint smulade lavendelblommor
1 tsk vaniljsocker
Mixa samman alla ingredienser och knåda ihop. Låt degen vila i kylskåp 1 timme. Kavla och stansa kakorna med pepparkaksformar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 12-15 minuter.
Fler recept
Ljuvliga semlor i miniformat
Lavendelsocker, samt lavendel- och amarettobiscotti
Måndag = fredagsrisotto?
Jag inleder veckan med att bjuda på fredagens goda risotto. När inspirationen dippade vid middagstid gick vi till ICA och valde två ingredienser var. Det blir genast lite roligare när man gör på det viset. Med oss hem följde fänkål, färsk timjan, salami och skogschampinjoner. Innan någon visste ordet av stod en fredagsfin risotto på bordet. Är inte det magi så säg.
Fredagsrisotto med fänkål, skogs-
champinjoner och salamichips
4 dl risottoris
2 msk rapsolja
0,5 gul lök
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 st (små) fänkål
en bit parmesanost
ett gäng skogschampinjoner
god salami
färsk timjan
Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj, ansa och hacka fänkålen. Tillsätt fänkål och ris till löken. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången, som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Under tiden: stek salamiskivorna i en het stekpanna, en liten stund på varje sida. De ska få färg och bli knapriga. Stek även svampen vid sidan om. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar (det går åt ungefär 8-10 dl grönsaksbuljong ungefär). Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Vänd ner generörst med färsk timjan och riven parmesanost. Toppa risotton med stekt svamp och salamichips.
Publicerad i fänkål, risotto, salami, svamp | Kommentarer (11) Skriv ut inläggVärm upp våffeljärnet vetja!
För många är nog den här Vasaloppssöndagen en lång dags färd mot mål. Antingen i spåren, eller hemma i soffan framför teven. Med tanke på att Vasaloppet följs av femmilen i Holmenkollen, kanske det här blir tidernas längsta marathontittande på skidteve (eller skitteve, som Carl skulle ha sagt). Hursomhelst, för den som vill äta enklast tänkbara brunch/lunch/mellis, är mitt bästa tips att värma upp våffeljärnet och grilla fyllda smörgåsar. Nu funkar nog de flesta bröd att våffla, men det blir särskilt gott med tunnbröd eller tortillas på varsin sida fyllningen.
Favoriter bland fyllningar
1) Stekt kyckling (tunt skivad), soltorkade tomater, basilika och getost
2) Rökt skinka, tunt skivat päron (gärna mjuk och saftig sort), senap och ost
3) Avokado, salami och färskost
4) Färskost, kokt potatis och rökt lax
Bara snören saknas…
Det här kanske inte faller inom ramarna för en klassisk fish’n'chips, enligt brittisk standard. Men nog föredrar jag min egen variant. Med fisk panerad i solrosfrön och parmesanost, knaprigt ugnsrostad potatis och en fräsch yoghurtsås. Alltsammans inslaget i ett tidningspaket. Det här är min lördagspresent till er, varsågoda-så-mycket!
Fish’n'chips
500 g vit fisk
potatis
rapsolja
salt
Paneras i:
50 g parmesan
1 dl solrosfrön
1 ägg
alt:
1 dl grahamsmjöl
salt och svartpeppar
1 ägg
Sås:
1 dl matyoghurt
rivet citronskal
0,5 msk saft från citron
salt och svartpeppar
Skala poatisen och dela i klyftor. Vänd runt i en skvätt rapsolja, salta. Ugnsrosta på en plåt i 225 g i 40-50, eller tills potatisen fått fin färg. Vänd fisk som delats i mindre bitar i uppvispat ägg och därefter i valfri panering. Stek på medelvärme i smör eller rapsolja, några min på varje sida, tills fisken är genomstekt. Servera i foliepaket tillsammans med potatis, grönsaker och sås.
Publicerad i fisk | Kommentarer (21) Skriv ut inläggHej fredag!
Nämen hej fredag! Vad säger du om en efterrätt ikväll? Jag hittade en konserv med exotiska frukter på den bakre av tre rader i skafferiet (tänk att det alltid är där man hittar de mest överraskande sakerna). Och varför krångla till det, när man helst vill ligga på soffan och kolla På spåret? För att efterrätten ska ge ett lite lyxigare intryck så smälter vi lite mörk choklad och brer ut på ett bakplåtspapper och strör över kokosflingor. En kvart på balkongen så har vi finfina chokladblad att stoppa ner i fruktsalladen. Jamen då säger vi så, skål vetja!
Publicerad i efterrätt | Kommentarer (14) Skriv ut inläggGodmorgon!
Om du startar radion just, just nu, så kokar jag en av mina favoriter bland vardagssoppor i studion. Temat är mat som värmer, och jag har ännu inte bestämt mig för hur mycket chili jag ska smyga ner i kastrullen. Är du på jakt efter inspiration till torsdagssoppa, så hittar du receptet här.
Publicerad i radiomat, soppa | Kommentarer (9) Skriv ut inläggFarlig korv?
Falukorv är inte vardagsmat hemma hos oss. Mest till följd av att vi inte är särskilt goda vänner, jag och falukorven. Med ett undantag, korvstroganoff! Där kompenserar jag genom att tycka väldigt mycket om denna skolmatsklassiker. En falukorv blir som bekant mycket korvstroganoff = många matlådor. Vill man liva upp lite bland matlådorna kan man göra thaistroganoff av halva korven, eller varför inte servera maten med pinnar.
Thaistroganoff
400 g falukorv
0,5 gul lök
0,5 rödlök
0,5 röd chili
1 msk röd currypasta
0,5 burk kokosmjölk
1 morot
1 dl majs
ris
Strimla korven och stek tillsammans med currypasta, lök som delats i båtar, morot i stavar och finstrimlad chilin. Tillsätt kokosmjölken och majsen, låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris. Recept för 4.
Publicerad i korv, thailändskt | Kommentarer (12) Skriv ut inläggLaga, betygsätt och vinn!
Nu livar vi upp mars med en tävling, och alla får vara med!
Tävlingsregler
1) Tillaga valfritt pickirecept. Vill du ändra i receptet efter tyckte och smak, så är det helt okej. Meddela avvikelser från receptet.
2) Betygsätt maten på pickiskalan (0-10).
3) Fota gärna!
4) Blogga eller maila din recension, dvs ditt tävlingsbidrag. Mail: tina@pickipicki.se. Om du bloggar ditt tävlingsbidrag, lämna i så fall en kommentar till det här inlägget, så att jag hittar ditt inlägg.
5) Tävlingen pågår till och med den 14:e mars. Tills dess ska jag klura ut ett kul pris.
6) Vinnaren utses genom lottning = ingen fördel ges om höga poäng eller fina ord utdelas!