Makaron nr 12 vann!

den 15 mars 2011, kl 22:34

Makaron nr  12 kan maila mig sin adress så kommer ett pris på posten.

Skriv ut inlägg

Lystring!

den , kl 19:39

Klockan 22.02 dras vinnaren i: Laga, poängsätt och vinn. Jag ska bara bygga en tombola först!

Uppdaterat 22.02! Vinnaren är dragen i vårt makarontombola, men filmtekniken strular. Hoppas det går att lösa snarast, annars får jag presentera den vinnande makaronen ändå.

Skriv ut inlägg

Ett extra plus i kanten

den 14 mars 2011, kl 09:57

I helgen har vi haft besök av finaste sort. Av någon som dessutom uppmärksammat att surdegsbrödsepoken i det röda köket är förbi (vår ugn har ju som bekant gått in i väggen sedan en tid tillbaka). Inget gör mig därför på bättre humör än ett bröd i present. Och aldrig har jag väl heller sett på maken till snygg förpackning. Nog för att alla är välkomna att sova på vår soffa, men somliga har sannerligen skaffat sig ett extra plus i kanten.

Magdalenas favoritbröd
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetekli
0,5 dl linfrö
1 tsk bikarbonat
1,5 dl russin och/eller torkad frukt i småbitar
1,5 dl nötter (hasselnötter/valnötter)
0,5 tsk salt
0,75 dl sirap
3,5 dl filmjölk el yoghurt

Rör ihop allt till en kladdig smet. Grädda i en välsmord form, ca 40 min i 175 grader. Ta brödet ur formen och grädda ytterligare ca 10 min upp och ner. Låt brödet svalna under bakduk (annars blir det hårt).

Skriv ut inlägg

Etthundra procent vego!

den 13 mars 2011, kl 21:26

Aldrig hade jag kunnat ana att det skulle rasa in så många recept när jag efterlyste tips på vegetariska vardagsfavoriter förra veckan. Tusen tack för det, ni är så himla bra hela bunten. Dessutom har ni lyckats fresta mig så till den grad att vi satsar på 100% vegetariskt veckan som kommer. Nästan som på den gamla goda tiden då vi var 1,5 vegetarian i det här hushållet. Det är vi visserligen inte längre, men vegomat går fortfarande hem.

Mån Mikkans sallad med ugnsrostade rotfrukter
Tis Blomkål i grön curry
Ons Lottas quinoa- och dinkelbiffar
Tor Jordärtskockssoppa
Fre Palak halloumi
Lör Morots- och jordnötsbiffar
Sön Fetagratinerade bönor

Skriv ut inlägg

En kaka värd besväret

den 12 mars 2011, kl 10:09

Bilden ovan har föreviga två fina ting. 1) Farmors tjusiga tallrik (Vinranka, Gefle porslin). 2) Oreos, som är Carls favoritkakor. Kakorna bakar vi en gång om året, då de är lite meckiga att göra. Men när kakorna väl är färdiga (utbakade, ihopplockade och har hunnit med att kyla av sig ute på balkongen mellan varven),  så är det årets bästa kakfest belöningen.

Oreo cookies
250 g smör
0,5 dl socker
1 äggula
3,5 dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk finchoklad

Fyllning:
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i halvcentimetertjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet (alt om det är kallt utomhus) 10 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna förvaras lämpligen i frysen, och serveras kalla.

Vill man baka kakorna i en vegansk upplaga så finns tips på receptändringar bland kommentarerna i ett äldre inlägg med oreobak.

Skriv ut inlägg

Det kom ett vykort från Finland…

den 11 mars 2011, kl 08:56

Någon som kan gissa vad som göms under snön?

Skriv ut inlägg

Hello Caesar!

den 10 mars 2011, kl 08:45

Jag må vara lättlurad, men takdropp, snödroppar och solstrålar ger åtminstone mig vårvibbar. Och om jag får vårvibbar, så får ni en härlig favoritsallad i retur. Bra för mig, bra för er, bra för alla. Skulle det nu vara så att det börjar snöa enbart på grund av att jag nämnde ordet vår, så kan ni väl lova mig att vi låtsas som att det här inlägget aldrig har skrivits. Deal?

Caesarsallad
2 huvuden romansallad
1 paket bacon
3 st kycklingfiléer
ett gäng körbärstomater
ett par skivor bröd
lite grovriven parmesanonst

Dressing:
2 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
0,5 citron
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Stek kycklingfiléer hela i lite olja, på medelhög- hög värme, tills de har fått en fin yta. Salta och peppra. Färdigstek sedan filéerna i ugn i 180 grader i cirka 20 minuter (innertemperatur 70 grader). Kontrollera att de är färdigstekta. Mixa alla ingredienser till dressingen utom oljan, tillsätt sedan olja försiktigt under fortsatt mixning. Blanda grovhackad romansallad med dressingen, halverade körbärstomater och skivad kycklingfilé. Toppa med knaperstek bacon, grovriven parmesan och brötkrutonger (rosta i en torr stekpanna). Dressingen hittade jag här, vilket orsakade stor uppståndelse.

Caesarsalladen är förresten en del av veckans helgmeny i P4 Morgon, resten av recepten hittar ni här.

Skriv ut inlägg

Vegetariska vardagsfavoriter, tack!

den 9 mars 2011, kl 08:58

Den vegetariska pyttipannan med halloumi är en vardagsfavorit i det röda köket. Oavsett om man väljer att göra sin pytt vegetarisk eller inte, så är det ett prima sätt att sluka ensamma rotfrukter, grönsaker eller annat som glömts bort längst in i kylskåpet. Nu senast byttes halloumin ut mot marinerad tofu som stekts i kuber. Det blev riktigt gott, och det sagt från en som alltid har haft ett släng av tofu-fobi. Hursomhelst, det jag skulle komma till är att jag önskar mig fler vegetariska vardagsfavoriter. Har du något recept att bjuda på?

Fler vegetariska vardagsfavoriter
Svensk falafel på gula ärtor
Pasta på sicilianskt vis

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen