Mina två favoriter bland våffelrecept
Imorse var jag effektiv på våffelfronten. Innan klockan slog halv sju hade jag gräddat ett rejält lass våfflor och en timme senare bjöd jag på finfina våffeltips i radion. Apropå på våffeltips så kanske ni vet att man kan byta ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten, för extra frasiga våfflor. Radio-Elin kontrade med att när hon var liten så gräddade familjen våfflor med snö i smeten. Det låter ju alldeles galet roligt, någon mer som har hört talas om detta? Eller så gör man som Cajsa Warg i mitten på 1700-talet, gräddar våfflor på tjock, sur grädde (kan översättas till crème fraîche år 2011). Själv håller jag hårt i mina två favoritrecept, men inte hårdare än att jag delar med mig till er förstås.
Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja
Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla kallt någon timme innan gräddning.
Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör
Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.
Tips på goda tillbehör
Kallrökt gravad lax och Johannas goda röra med 2 kokta och hackade ägg, 1 msk finklippt färsk dill, en nypa salt, 2 dl gräddfil och en halv finhackad rödlök.
Gissa trädet!
Brisbane, december 2004. Ledtråd: ätbart, men ändå inte.
Fetaostgratinerade bönor
Det är ingen lögn att säga att vi halkade efter med förra veckans vegetariska matsedel. På söndagen gjorde vi dock en hyfsat snygg upphämtning, då vi dukade upp en vegetarisk buffé i det röda köket med flera av rätterna. Buffé på en söndag är inte så dumt faktiskt. Tiden räcker till att laga lite extra mat (kan jag säga som hade jobbhelg och kom hem till dukat bord), men framförallt så blir det en rejäl trave med matlådor. Min favorit av all god mat var de fetaostgratinerade bönorna som Anna tipsade om. Lite quinoa till den rätten, så behövs det egentligen inte buffé för att jag ska bli mätt och glad.
Annas fetaostgratinerade bönor
1 burk svarta bönor
1 burk borlottibönor
1 röd chili
2 msk olivolja
2 st rödlökar
1 burk krossade tomater
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 st buljongtärning
100 g fetaost
Hacka lök och vitlök, finhacka röd chili. Fräs i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, timjan och bönor (skölj bönorna först). Låt koka ihop 5-10 minuter. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Häll röran i en ugnsform och strö över smulad fetaost. Ugnsbaka i 200 grader i ungefär 10 minuter.
Publicerad i bönor och liknande, bra matlådemat | Kommentarer (26) Skriv ut inläggMåndagssmoothie med mango och kokos
I helgen firade vi supermånen med en solgul mango- och kokossmoothie. Jag har länge sneglat på burken med kokosolja i skafferiet. Med skräckblandad förtjusning, om jag ska vara ärlig. Min relation till kokos överlag är lite å ena sidan, å andra sidan. Ibland gillar jag kokos, ibland inte alls. Mangosmottin var dock riktigt god, med en snäll kokossmak som gick hem i der röda köket. Men, vad mer jag ska hitta på av kokosoljan har jag ingen aning om. Tips någon?
Mango- och kokossmoothie på Linas vis
Mixa 2 dl naturell yoghurt med 1 dl frysta mangotärningar (alt 1 färsk mango), 1 msk kokosolja och 0,5 msk lönnsirap. Häll upp i glas. Toppa med kokosflingor. Recept: Lina
Mngosmotti så som vi oftast gör den
Mixa 1 färsk mango tillsammans med 2 dl tjockyoghurt och 1 msk kokosolja (Kung Markattas är utom tävlan). Häll upp i glas och toppa med grovstött kardemumma.
En vecka med favoriter
Nästa veckas matsedel består av ett gäng favoriter. Det är ett taktiskt drag för att liva upp en stressig vecka. En favoriträtt som belöning för varje avklarad dag. Ibland kommer jag på så smarta idéer att jag snudd på blir mallig över mig själv.
Mån Kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor
Tis Tonfiskbiffar (här hittar ni bidraget som vann laga-poängsätt-vinn)
Ons Risotto med butternut squash och getost
Tor Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk
Fre Våffelfrossa
Lör Karins krämiga pasta med kräftstjärtar och ädelost
Sön Ćevapčići med ris och stark sås
Mat som väcker avund
På dag 2 av den vegetariska veckan dukade Carl fram lammfärsbiffar med rosmarin och fetaost, ugnsrostad sötpotatis och en yoghurtsås med vitlök och rivet citronskal. Vegetariskt? Nej, inte det minsta. Gott? Ja, alldeles fantastiskt gott. Mat som den här gör dessutom att man dan därpå får avundsjuka blickar i lunchrummet, när innehållet i matlådorna jämförs. Då är man kung för en dag. Men, om det här var en vinnare i matlådekampen så avslutade jag dessvärre veckan med en sistaplats. Kokt ris med fetaost, och inget mer. Fast strunt i riset förresten, det här är en vinnare.
Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin,
ugnsrostad sötpotatis och yoghurtsås
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
150 g fetaost
4 st medelstora sötpotatis
sås:
1 dl matyoghurt
1 citron
1 vitlöksklyfta
Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg på en plåt, ringla över lite olja, generöst med flingsalt. Ugnsrosta mitt i ugnen i 200 grader tills de är mjuka och har fått fin färg. Blanda under tiden lammfärssmeten, rör ner kryddor, riven lök, pressad vitlök och smulad fetaost. Forma 8 biffar och stek på medelvärme i lite smör eller olja ca 4-5 min på varje sida. Rör ihop en sås av yoghurt, rivet skal från 1 citron samt pressad vitlök.
Publicerad i lamm, rosmarin, sötpotatis | Kommentarer (16) Skriv ut inläggKanske lite HCHF ikväll?
Vi har varit dåliga på att fota maten den här veckan. Tiden har helt enkelt inte räckt till att laga, fota och äta varje dag, det blir ju så ibland. Istället letar jag bland opublicerade inlägg och hittar ett foto på en Paolo Roberto-rätt som vi tillagade för ett tag sedan. Pasta al forno, en enklare variant av lasagne med pasta, köttfärs, bechamelsås och generöst med olika sorters ost. Ett riktigt HCHF-recept helt enkelt. Inlägget må ha varit opublicerat, men maten var faktiskt över förväntan god. Gillar man lasagne, så gillar man det här, det törs jag snudd på garantera.
Paolos pasta al forno
Koka 500 g pasta (penne, spiraler el liknande). Gör en god köttfärsås (köttfärs, finhackade morötter, stjälkselleri och gul lök, krossade tomater, rödvin och basilika, låt puttra längre). Gör även bechamelsås (se nedan). I en smord ugnsform: varva pasta, köttfärs, bechamel, 1 dl riven parmesanost och 125 g smulad mozzarella. Gratinera i 225 grader i ung 20 min.
Bechamelsås
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
lite riven muskot
Smält smör på låg värme i en kastrull. Vispa ner mjöl till en slät smed. Vispa ner mjölken. Koka på svag värme och smaksätt med salt, vitpeppar och lite muskot.
Publicerad i Paolo Roberto, pasta | Kommentarer (13) Skriv ut inläggStava till ćevapčići om du kan!
De här vitlöksstarka, avlånga köttbullarna från forna Jugoslavien är lika kul att uttala som svåra att stava. Ćevapčići må det heta, men att pricka samtliga varianter på c rätt borde ju snudd på belönas med pris. Alldeles för svårt för mig, och ska man ändå fuska så kan man ju passa på att göra det ordentligt. Därför heter det chivapchichi här på picki, rätt fint det med om jag får säga det själv. Visserligen fick vi (eller framför allt vår utbrända ugn) kämpa länge innan pitabröden blev färdiggräddade. Men när bröden väl var fyllda med chivapchichis, sallad, tunt skivad rödlök, stark ajvar, och en klick yoghurt, så var det värt både väntan och pitabröd lite i blekaste laget.
Chivapchichi
400 g nöt- eller blandfärs
1 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor
Blanda samman ingredienserna till en slät smet. Forma färsen till avlånga köttbullar. Grilla eller stek i lite olja eller smör. Biffarna kan kryddas med lite extra salt, svartpeppar och stark paprikakrydda vid stekning.
Publicerad i köttfärs, pitabröd | Kommentarer (17) Skriv ut inlägg