Därför

den 27 februari 2011, kl 20:01

Ibland får jag frågan om hur jag orkar matblogga dag-ut-och-dag-in.
Här hittar ni svaret
.

Skriv ut inlägg

Potapas – to die for?

den , kl 13:34

I fredags firade vi hejdå-arbetsplats-långtbortistan, med tapas. Eller småplock, som vi säger på svenska. Godast av allt smått var potatis-på-tapas-vis, även kallad potapas. Jag vet inte om det här är potatis to die for, men ugnen kolade i alla fall vippen. Att den dog precis efter att potatisen blev klar, borde kanske ha givit den här delen av rätten poängavdrag. Men, jag tror mig veta att potatisen är helt oskyldig.

Potapas, eller potatis-på-tapas-vis
Tvätta ett gäng potatisar (8-10 normalstora). Dela varje potatis i 8 lika stora bitar. Blanda 3 tsk paprikapulver (stark) med 1 tsk spiskummin och 1 tsk salt i 1 dl rapsolja. Vänd potatisarna i den kryddstarka oljan. Lägg potatisarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Häll över resten av kryddoljan. Ugnsrosta högt upp i ugnen i 225 grader tills de har en knaprig yta och är mjuka inuti (ca 25 min). Strö över flingsalt vid servering.


Potapas

Skriv ut inlägg

Det brinner i chiliknuten!

den 26 februari 2011, kl 10:26

För oss som inte vill upprepa förra årets miss och behöva vänta till oktober innan chilifrukterna mognar och blir röda, så är det verkligen hög tid att så chilifrön nu. Helst redan idag. Bry er inte om att köpa dyra chilifrön i butik, köp en chilifrukt för några kronor istället, det går lika fint det. En kul gå-bort-present är det för övrigt, en kruka hemmaodlad chiliplanta tillsammans med ett kryddstarkt recept.

Att så chilifrön på Tinas vis
Dela en chilifrukt och skrapa ur frön. Låt gärna fröna torka innan de sås. Dela exempelvis en mjölkkartong på längden och fyll med jord. Strö ut ett gäng frön och toppa med lite jord. Vattna och sätt lite plastfolie över (pickipickia folien så att det blir lite luft i ditt egenbyggda växthus). När plantorna så småningom börjar växa ur sitt växthus, flytta till krukor istället. När värmen kommer kan chiliplantorna med fördel flytta ut i solen.

Kryddstarkt
Soppa med tomat, kokosmjölk och räkor
Räk- och chiligryta med raita
Kryddstark böngryta, med fylld brödkrans
Chicken tikka masala

Skriv ut inlägg

Faster Annika gör comeback på picki

den 25 februari 2011, kl 08:02

Nämen titta vad jag hittade i utkast-arkivet! Faster Annikas citronpaj med maräng. Hur har jag kunnat undanhålla er denna? För om det är något jag är svag för i efterrättssammanhang, så är det just citronpaj. Apropå faster Annika så har hon handskrivna receptsamlingar med sina favoritrecept. Det är en fröjd att få bläddra i dessa från pärm till pärm och följa med på en resa i tiden genom recepten som blivit hennes och familjens favoriter. Lite som en äldre upplaga av matbloggandet, och sådant gillar ju jag som bekant.

Faster Annikas citronpaj
med maräng

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100-125 g smör
3 msk vatten

Citronkräm:
3 dl vatten
1,5 dl socker
6 msk majsenamjöl
saft och skal från 1,5-2 citroner
3 äggulor
1 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker

Pajbotten: arbeta ihop degen och låt den vila kallt i 1 timme. Tryck ut i pajform, pickipicka (!) skalet. Grädda i 20 min i 225 grader.

Citronkräm: blanda vatten, socker, majsenamjöl och pressad citron i en kastrull. Obs! Använd inte stålvisp! Koka upp under omrörnining och låt koka ett par minuter. Tillsätt äggulorna och låt krämen sjuda upp under omrörning. Blanda i rivet citronskal och smör. Låt krämen svlana och bred därefter ut krämen i det kalla pajskalet.

Maräng: Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret och bred marängen över citronkrämen. Grädda pajen i ca 10 min i 150 grader.

Mer citron i efterrätt
Citronkladdkaka

Skriv ut inlägg

Bakom kulisserna

den 23 februari 2011, kl 15:20

Till alla er som tror att min mat alltid blir god, att jag aldrig glömmer något i ugnen, att jag aldrig slarvar med veckomatsedeln, att jag aldrig äter godis och att våra matfoton alltid blir fina. Till er vill jag bara säga: nej, nej, nej, nej och nej. Jag dementerar allt. Frågor på det?

Skriv ut inlägg

Ett säkert kort

den 22 februari 2011, kl 14:57



Förra veckan bjöd vi bästa granntanten på middag. Jag tror att hon ibland tycker att vi lagar lite märklig mat, därför slog vi till på ett säkert kort den här gången. För säg den, oavsett ålder, som inte gillar köttbullar med potatismos, kokta morötter, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Någon sådan kan väl inte finnas va?

Bästa köttbullsreceptet
(anno hemkunskapen 1998)
4 msk skorpsmulor
6 msk vatten
1 gul lök
300 gram nötfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda vatten och ströbröd och låt stå en liten stund. Riv löken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Rulla och stek köttbullarna. Recept för 4 portioner.

Farmors inlagda gurka
Skala och hyvla en gurka med osthyvel. Lägg gurkskivorna i en liten glasburk med lock, tillsammans med en kapsyl ättiksprit, lite socker och klippt persilja. Skaka om ordentligt. Låt dra, förvara i kylskåp.

Skriv ut inlägg

Tack för maten Pytte!

den 21 februari 2011, kl 08:54

Den där veckan när vi skulle laga andras mat blev en utdragen historia. Det har en tendens att bli så de gånger vi väljer bort att storhandla. Att handla lite var och varannan dag är inte min grej, då får det vara och så varvar vi gröt och yoghurt istället. Kanske är det därför jag är veckomatsedel- och storhandlingsförespråkaren nr 1? Men, så här ett par veckor senare har vi betat av en del av all finfin receptinspiration. När vi skulle hugga in på Pyttes kyckling med matvetesallad häromdagen, så slog det mig att det är det första jag lagar från matblogg nr 59.267.054. Detta trots att bloggen är en av mina riktiga favoriter. Därför blev jag så himla nöjd när maten visade sig smaka precis så som jag föreställer mig att Pyttes mat smakar. Alldeles, alldeles underbart.

Pyttes kyckling med matvetesallad
Recept hittar ni här.

Skriv ut inlägg

Valnötter i helgens bröd

den 20 februari 2011, kl 09:19

Här kommer en avrapportering i projekt-surdegsbrödbak. Han som bakar här hemma har övergett recept helt och kör numera enbart på frihand. Det är med andra ord samma sak som att spela med lite högre insats. Säg inte att jag har sagt det här, men förra helgens bröd åkte rätt ner i soptunnan. Men när det blir bra, så är det desto roligare. Den här helgens bröd blev ett finfint bröd på vetesur, valnötter och en salig mjölblandning. Och det är nu man vågar säga högt att en bagare är inte bättre än sitt senaste bröd.

Carls valnötsbröd
Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg

Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter
20 g salt

Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk. Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet. Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet. Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd. Låt bröden jäsa två timmar. Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen