Fantastiskt är bara förnamnet
Om jag var din hemmafru kallade dessa bröd för Två fantastiska potatislimpor. Bakade bröden ikväll och fast jag saknar ord för hur gott brödet är, så kan jag säga så mycket som att fantastiskt bara är förnamnet. Som om inte detta vore bra nog så säger hon dessutom att brödet kommer att smaka ännu godare imorgon. Herremingud, jag tror knappt jag kan hålla mig tills det blir imorgon.
Jag kopierar receptet snudd på rakt av, för bättre än såhär blir det inte.
Två fantastiska potatislimpor
6 – 10 kokta, kalla potatisar
2 dl naturell yoghurt
5 dl vatten
paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkel
resten Saltå dinkelsikt
olivolja
Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Skala och riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna också och låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.
Publicerad i bröd, potatis | Kommentarer (4) Skriv ut inläggYoghurtträsket
Somliga dagar när jag serverat köttbullar timme efter timme, så är jag inte sugen på att laga och äta mat när jag kommer hem. Då sjunker jag ner i yoghurtträsket, yoghurt och müsli till frukost, till lunch och till middag. Där har jag varit några dagar, men nu är jag påväg upp igen.
Sådant ska firas! Igår bakade jag kanelbullar, idag har jag bakat ett fantastiskt bröd efter ett nytt recept. Ikväll åt vi pitabröd som vi fyllde med sallad, kyckling, tsatsiki och lite småplock, gott!
Och imorgon är jag ledig, så det blir nog mer mat!
Publicerad i yoghurt | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggMorotsbröd
Ikväll har jag bakat bröd! Receptet är ur eget huvud och det här är det bröd jag oftast bakar. Det finns alltid i frysen och är gott att värma till frukost eller som utflyktsbröd.
Jag äter gröt till frukost i stort sett varje morgon. Brödbaksdagar kokar jag ett par portioner extra som får stå tills det jag sätter igång.
Morotsbröd
½ paket jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
2 stora morötter, grovt rivna
salt
12-14 dl mjöl (brukar använda häften vetemjöl, hälften dinkelsikt)
solroskärnor
Jästen smulas i en bunke och rörs ut i vattnet. Gröt, morötter, salt och mjöl blandas i. Degen knådas och får jäsa en timme. Det brukar bli ungefär 16 bullar som plattas ut på två plåtar. Ibland får dom jäsa lite till på plåtarna. Innan gräddning i ugnen penslar jag bröden med lite vatten och strör över solroskärnor. Gräddas ungefär 20 minuter i 225 grader.
Publicerad i bröd, gröt, morot | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggSmotti
Det bästa mellanmålet/vardagsefterrätten är smotti. Allra oftast gör vi den av en näve jordgubbar ur frysen, vaniljyoghurt, lättmjölk och banan. Idag byttes jordgubbarna ut mot svarta vinbär. Den var god den med.
Publicerad i smoothie, smotti, svarta vinbär | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggBondbönor
Idag premiäråt jag bondbönor för i år. Eller rättare sagt, jag åt bondbönor för första gången på riktigt länge. Bondbönsvällingen jag fick som barn har avskräckt mig, fram tills idag.
Mjukstartade med att äta bönorna lite vid sidan om kantarell- och skinkpajen jag åt till middag. Kokade bönorna i saltat vatten och strödde lite flingsalt över när jag åt. Dom fick helt klart godkänt!
Så till den grad att jag lockas av att laga någon mer bondbönsrätt. Jag tror bestämt att det lutar åt den här, som en av mina matbloggsidoler höjt till skyarna. Någon som har något annat bondbönstips?
Det blir med andra ord en tur tillbaks till trädgårdslandet för en lite större skörd. Om farfar delar med sig vill säga, det finns få maträtter som får honom så lyrisk som bondbönsvälling. Tror dock att det dröjer några år till innan jag kommit så långt att det är dags att smaka just den igen.
Publicerad i bondbönor | Kommentarer (3) Skriv ut inläggSushi på gräsmattan
Ikväll var planen att det skulle ätas sushi ute i solen. Sushi från Yukikos hade C bestämt. Johanna och Robin satt utanför och väntade när vi kom, väl inne var lokalen full av folk som väntade på sina hämtbitar. Kvinnan bredvid oss i kön berättade att hon väntat på sin beställda sushi i en timme och en kvart. Efter en stunds väntan satte Yukiko själv upp en skylt på dörren, ”Tyvärr, ingredienserna är slut. Välkommen åter!”. Någonstans där insåg vi att det inte skule bli så många bitar om vi stannade kvar.
Det blev istället sushi på hemmastället. Tacka vet jag Ayakos sushi. Knappt 10 minuter, 80:- och jag gick därifrån med en Sommar 9 bitar i min påse. Tillslut, så smakade sushin riktigt gott i solen.
Ett hett tips om man äter på Ayakos är att byta ut den smått obehagliga hjärtmusslan mot en len och åh så god avokado-sushibit.
Publicerad i sushi, uppsala | Kommentarer (1) Skriv ut inläggRandig chokladmoussetårta!
Min mamma är svag för choklad. Mörkchoklad-, ljuschoklad- och vitchokladmousse i en och samma tårta tyckte jag passade bra på en födelsedag. Det är dock inget man svänger ihop i en handvändning. Men som det föll i smaken, hos alla. Himla snygg, och så god! En chokladdröm.
Randig chokladmoussetårta
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
100 g vit blockchoklad
3 äggulor
2 msk vatten
100 g ljus blockchoklad
2 msk päronkonjak eller apelsinjuice
100 g mörk blockchoklad
2 msk mörk rom, konjak eller apelsinjuice
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan på rivjärn. Tillsätt äggen och kakao och rör till en jämn smet. Bre ut på ett tillklippt och väl smort bakplåtspapper som lagts i en 2 liters avlång bakform. Grädda mitt i ugnen i 12-14 min.
Lossa kakan från pappret och låt kallna. Låt formen kallna och klä med plastfolie. Lägg tillbaka kakan i formen.
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden. Smält den vita chokladen i mikron med 30 sekunders intervall. Tillsätt 1 äggula och vattnet och rör om.
Ta upp och smält ett av gelatinbladen i mikron i 10 sekunder. Häll gelatinbladet i chokladen, rör om och vänd i 1/3 av grädden. Bre ut moussen i formen och ställ kallt 1h.
Gör de andra två chokladmousserna på samma sätt. Smaksätt den ljusa chokladen med päronkonjak och den mörka med rom eller konjak. Låt stå kallt en timme mellan varven. Låt sedan stå kallt minst tre timmar.
Vid servering, lyft upp tårtan med hjälp av folien och skär i ca 4 cm breda skivor med hjälp av en kvin värmd i varmvatten. Servera med jordgubbar eller exotisk frukt.
Receptet kommer ursprungligen från en ICA’s Buffétidning.
Publicerad i choklad, efterrätt, randigt | Kommentarer (5) Skriv ut inläggVegetarisk lasagne
Det här är den godaste lasagnen jag vet. Perfekt som bjudmat en vardagskväll. Receptet är Johannas ursprungligen, vi brukar dock använda ett paket med färska lasagneplattor istället. Receptet räcker till två stora portioner och en matlåda som vi slåss om.
Vegetarisk lasagne
2 stora gula lökar, finhackade
2 stora morötter, grovt rivna
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta, pressad
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk vinäger (eller 1 dl rött vin)
3 msk socker (kan uteslutas, men säg inget till Johanna om det…)
salt, peppar, örtkryddor
12 lasagneplattor (eller ett paket färska plattor)
500 g keso
1-2 dl riven ost
Fräs löken i lite olivolja tills den är mjuk. Häll i morötterna och fräs lite till. I med tomater, vinäger, vitlök och kryddor, låt puttra i 10-15 min. Rör i keso (får inte koka). Varva plattorna med röran i en form. Strö över osten. Grädda i 225 grader i 30-40 minuter (15-30 med färska plattor). Häll på mjölk om det blir torrt.
När vi vill lyxa till det har vi mozzarellaost på lasagnen och åh så gott det är!
Publicerad i billig mat, färsk pasta, lasagne, vegetariskt | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg