Då och nu

den 28 mars 2011, kl 07:56

I mammans receptpärm kan det hända att man hittar recept som inte tillagats på mer än 10 år. Recept på mat som man minns att man tyckte om, åtminstone på den tiden. När jag åt den här fläskfilégrytan för första gången så var det en sen kväll efter en lång resa, dukat för många runt ett stort bord i stort kök i ett stort och vackert hus. Jag vill minnas att maten smakade gudomligt gott just där och då. Igår var det dukat för två, runt ett litet bord i mitt eget vardagsrum. Den goda potatisen fick vi tyvärr skippa, eftersom ugnen fortfarande är osams med oss. Men jo, maten var fortfarande god.

Jukkas fläskfilé med kapris
500 g fläskfilé
2 dl grädde av valfri sort
1 dl kapris
salt, svartpeppar

Rensa och dela köttet. Bryn i lite smör eller olja, salta och peppra. Häll över och låt puttra klart. Häll över kapris. Serveras med fördel till kryddstark klyftpotatis (kusin med potapas?)

Kryddstark klyftpotatis
1 kg potatis
3-5 vitlöksklyftor
1/2 dl olja
1 msk tabasco
chilipulver
paprikapulver

Blanda olja, krossade vitlöksklyftor, tabasco och kryddor i en stor skål. Dela potatisen i klyftor och lägg dem i marinaden i en halv timme, vänd då och då. Ugnbaka på en plåt (gärna på bakplåtspapper) i 200 grader tills färdig.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Då och nu”

  1. anna kl 13:57, den 28 mars 2011

    Mm det där var mumsigt! Kanske var tur att ugnen inte fungerade, minns det som att hela stora huset doftade vitlök :)

  2. Camilla kl 18:16, den 28 mars 2011

    Mmm, det både såg gott ut och lät gott. Apropå barndomsminnen får jag såna då jag ser dina tallrikar, min mormor och morfar hade likadana i sin sommarstuga, där jag tillbringade mina barndomssomrar. Nostalgi!
    Kram!

  3. Mårtenssons kök kl 18:49, den 28 mars 2011

    Mödrars receptpärm ska man vara rädd om, där ryms så mycket minnen och kärlek! Vi är så glada över den gröna lådan som vi fick efter Ankis mor, varje gång vi använder den så minns vi henne extra mycket:)

  4. tina kl 21:08, den 28 mars 2011

    Anna: Jag minns också vitlöken, men jag trodde att den var i grytan.

    Camilla: :-D

    Mårtenssons kök: Just ja, den gröna lådan, vilken skatt! Håll hårt i den!

  5. Emmy kl 21:51, den 28 mars 2011

    Det är ju det som är så härligt med mat, att det ärsåmycket mer. Alla minnen som finns runt olika rätter och man kan minnas precis hur det smakade och doftade.

  6. Victoria kl 07:43, den 29 mars 2011

    Åh vad smarrigt! :D

  7. tina kl 11:57, den 30 mars 2011

    Emmy: Ja, precis så!

    Victoria: Japp!

  8. Mamman kl 20:05, den 31 mars 2011

    Vitlökslukten kom faktiskt från vitlöksbrödet som serverades till.

  9. tina kl 20:59, den 31 mars 2011

    Mamman: Vitlöksfrossa!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen