Då och nu
I mammans receptpärm kan det hända att man hittar recept som inte tillagats på mer än 10 år. Recept på mat som man minns att man tyckte om, åtminstone på den tiden. När jag åt den här fläskfilégrytan för första gången så var det en sen kväll efter en lång resa, dukat för många runt ett stort bord i stort kök i ett stort och vackert hus. Jag vill minnas att maten smakade gudomligt gott just där och då. Igår var det dukat för två, runt ett litet bord i mitt eget vardagsrum. Den goda potatisen fick vi tyvärr skippa, eftersom ugnen fortfarande är osams med oss. Men jo, maten var fortfarande god.
Jukkas fläskfilé med kapris
500 g fläskfilé
2 dl grädde av valfri sort
1 dl kapris
salt, svartpeppar
Rensa och dela köttet. Bryn i lite smör eller olja, salta och peppra. Häll över och låt puttra klart. Häll över kapris. Serveras med fördel till kryddstark klyftpotatis (kusin med potapas?)
Kryddstark klyftpotatis
1 kg potatis
3-5 vitlöksklyftor
1/2 dl olja
1 msk tabasco
chilipulver
paprikapulver
Blanda olja, krossade vitlöksklyftor, tabasco och kryddor i en stor skål. Dela potatisen i klyftor och lägg dem i marinaden i en halv timme, vänd då och då. Ugnbaka på en plåt (gärna på bakplåtspapper) i 200 grader tills färdig.
Publicerad i gryta, kapris, kött | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Då och nu”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mm det där var mumsigt! Kanske var tur att ugnen inte fungerade, minns det som att hela stora huset doftade vitlök :)
Mmm, det både såg gott ut och lät gott. Apropå barndomsminnen får jag såna då jag ser dina tallrikar, min mormor och morfar hade likadana i sin sommarstuga, där jag tillbringade mina barndomssomrar. Nostalgi!
Kram!
Mödrars receptpärm ska man vara rädd om, där ryms så mycket minnen och kärlek! Vi är så glada över den gröna lådan som vi fick efter Ankis mor, varje gång vi använder den så minns vi henne extra mycket:)
Anna: Jag minns också vitlöken, men jag trodde att den var i grytan.
Camilla: :-D
Mårtenssons kök: Just ja, den gröna lådan, vilken skatt! Håll hårt i den!
Det är ju det som är så härligt med mat, att det ärsåmycket mer. Alla minnen som finns runt olika rätter och man kan minnas precis hur det smakade och doftade.
Åh vad smarrigt! :D
Emmy: Ja, precis så!
Victoria: Japp!
Vitlökslukten kom faktiskt från vitlöksbrödet som serverades till.
Mamman: Vitlöksfrossa!