Pax för lax, eller diskdags?

den 9 januari 2010, kl 22:20

Foto: Tina

Jag är svag för fisk och i synnerhet lax. Om det inte vore någon här hemma som lade in sitt veto så skulle jag antagligen äta lax ett par gånger i veckan, minst. Men trots att det egentligen är jag som är kung över veckomatsedelarna så får han behålla sin vetorätt (det vill säga så länge han diskar, städar och tvättar all vår tvätt, för det är han ju så bra på till skillnad från mig). Hursomhelst, det jag egentligen skulle säga var att i fredags åt vi faktiskt lax. Den här gången tillsammans med en quinosallad som blev över förväntan god, det här äter vi igen (snart).

Lax med quinoasallad
laxfilé, ca 125 g per person
4 dl quinoa
1 zucchini
1 morot
en bit purjolök
0,5 gul paprika
bladspenat, mangoldskott,
el liknande
pumpakärnor
gröna oliver
sås;
yoghurt
lime

Koka quinoa enligt anvisning på paketet. När quinoan är färdigkokt, häll av vattnet och låt stå under lock. Dela laxen i portionsstora bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och pressa lite citron- eller limesaft över. Tillaga i 150 grader i ungefär 15 minuter. Skär moroten så tunt som möjligt, finstrimla purjolöken och skär paprikan i små bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skiva zucchinin och stek i lite olja. Blanda quinoa, zucchini, purjolök, paprika, morot och mangoldskott. Pynta salladen med pumpakärnor och oliver. Servera laxen med quinoasallad och en yoghurtsås (yogurt, rivet skal och saft från lime, lite svartpeppar).

Foto: Tina

Skriv ut inlägg

Det röda köket har fyllt 1 år!

den 8 januari 2010, kl 21:02

Foto: Carl Fredriksson

Igår var det 1 år sedan vi flyttade in i lägenheten med det röda köket. Jag föreslog att vi skulle fira med att dagen till ära äta röd mat. Om rödbetorna verkligen är det rödaste man kan äta ska jag låta vara osagt, men det kändes som en fin gest till vårt finfina kök.

Rödbetssallad med gröna linser
Koka 1-2 dl gröna linser enligt anvisning på paketet. Skala och dela några rödbetor i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Servera sallad, linser och rödbetor på ett reält fat. Toppa med knaperstekt bacon, rostade solroskärnor och smulad mögelost. Den sernare smälter fint i den varma salladen.

Receptet är för 2 och inspirationen är hämtad från Saltå kvarns vackra kokbok.

Skriv ut inlägg

Ni har väl inte glömt smacki-smacki?

den 6 januari 2010, kl 18:47

Foto: Tina

Till mina stora lycka säljer affärerna exotiska frukter till löjligt låga priser just nu. Mango för 2 kronor styck är nästan gratis och vi passar därför på att frossa i mango, sharon och passionsfrukt. Igår kväll blev det röda köket nästan gult när vi hackade upp en rejäl hög mango att frysa in för framtida behov. Jag förbereder mig för en hel del smacki-smacki i februari-mars, en riktig vitaminkick i när stora vår- och sommarlängtan slår till. Jag ska nog styckfrysa lite banan också, så är vi nästan hemma sen.

Smacki-smacki
Mixa fryst mango och banan tillsammans med naturell (eller vanilj-)yoghurt till glasskonsistens. Serveras omedelbart.

Originalreceptet (köpepåsar med styckfryst mango, ananas och banan) är Lisas och återfinns här. Är man som grannens tre-och-ett-halv-åring, mer lagt åt det rosa hållet, så föreslår jag en rosa smacki-smacki.

Foto: TinaFoto: Carl

Skriv ut inlägg

Snabbmat: rösti med morötter och zucchini

den 5 januari 2010, kl 21:27

picki_img_1998

Vid närmare eftertanke har jag nog aldrig ätit rösti tidigare. Konstigt och lite dumt med tanke på att det är enkel och god mat som går snabbt att svänga ihop en vardagskväll, dessutom av ingredienser som alltid finns i vårat kylskåp. Nu blir det rösti fler gånger, det är jag helt säker på.

Rösti med morötter
och zucchini

5 potatisar
2 morötter
1 liten zucchini
1 msk vetemjöl
salt och svartpeppar
smör

Riv potatis, morötter och zucchini grovt. Kram ur vätskan och blanda rotfrukterna och zucchinin tillsammans med mjöl, salt och peppar. Forma platta biffar och stek i smör några minuter på varje sida. Servera tillsammans med bacon (eller fetaost), rårörda lingon, sallad och yoghurtsås (yoghurt, pressad vitlök och örter).

Receptet har jag hittat hos Ingela på All is pretty, och räcker till 2-3 portioner.

Skriv ut inlägg

Vi passar på att damma av en gammal goding

den 4 januari 2010, kl 11:38

Foto: Tina

Igår dammade vi av en gammal favorit och vispade ihop klappgröt. Finfint jullovsmellis som smakar mer barndomsminnen än det mesta.

Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena

Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.

Receptet är för fyra och ur fina boken Skogens skafferi.

Skriv ut inlägg

Femtonde veckomatsedeln i rad!

den 3 januari 2010, kl 11:23

picki_img_3503

Listan över tidigare veckomatsedlar blir allt längre, så lång att jag idag var tvungen att räkna efter. Femton veckor har gått! Förstår ni hur lång tid det är och hur fort tiden försvinner iväg? Om ytterligare femton veckor så är det slutet på april, och vinteridyllen har förmodligen bytt skepnad till varma försommardagar. Därför tycker jag att vi firar den femtonde veckomatsedeln med valfri vinteraktivitet, förslagsvis längskidor, skridskor eller en snöängel. Glöm inte att utflyktsmatsäck är obligatoriskt. Är vi överens?

Veckomatsedel
Mån Rösti med zucchini och morötter
Tis Pasta med tonfikssås
Ons Rödbets- och linssallad med ädelost
Tor Potatis- och lökssoppa, fiberpannkakor med lingonsylt
Fre Lax med quinosallad
Lör Vegetariska tortillarullar
Sön Kyckling med curryrisotto

Skriv ut inlägg

Här kommer snabbgenomgången av 2009!

den 31 december 2009, kl 11:31

Inspirerad av min bloggidol Clara bjuder jag på en återblick på året som gått. Vårt bildarkiv består visserligen till 99 % av matbilder, men tack och lov har vi gjort en del annat än bara ätit mat. Här är mitt 2009, varsågoda.

I januari flyttade vi in i lägenheten med det röda köket och det firade vi med saftkalas.


I februari botade vi vintertristessen med bär. Vi åt ett oräkneligt antal smulpajer och jag försökte skola in Carls lilla systerson på matbloggarbanan.

I mars försökte grannen vägg-i-vägg att bränna oss inne och jag införde förbud mot att koka ris mitt i natten.

I april blev min helgarbetsplats tre gånger så stor. Ännu större var värmens ankomst som jag firade med att äta årets första glass och balkongfrukost var och varannan dag.

I maj förälskade vi oss i ljuvlig rabarbersorbé och en nyfödd liten bebis som var det finaste jag sett.

picki_img_4344
picki_img_4306

I juni var jag husvakt, varvade ogräsrensning med att sitta i skuggan under äppelträdet och lukta på blommorna. Utanför trädgården såg jag fläder vart jag än vände mig och av en del fläderblommor gjorde vi förtrollande god fläderbubbel.

Foto: Tina
Foto: Tina

I juli åkte vi på turné. Vi började med ett fantastiskt bröllop i Varberg (vilken mat!), rundade vackra Skåne och avslutade i Finland. Bästa minnet är nog min fina utomhusspis med sjöutsikt som jag lät bygga

picki_img_5188
Foto: Carl

I augusti bjöd jag på amaretto- och lavendelbiscotti på min födelsedag och frågade kalasgästerna om dom kunde gissa vad skorporna var smaksatta med, och tänk det kunde dom!

I september for vi till kusten för att plocka lingon. Hem kom vi utan lingon men med en hel del fisk.

I oktober bjöd jag på nyponsoppa i tidningen och farfar var obeskrivligt stolt.

Foto: Tina

I november utsågs pickipicki till Årets matblogg 2009 på Det goda köket mässan. När jag tror att jag bara har drömt alltihop sneglar jag på det fina diplomet på köksväggen.

Foto: Carl
Foto: Carl

I december kom snön och jag hade förmånen att få praoa hemma hos Josefs familj när dom lagade julkorv.

Skriv ut inlägg

Något åt julmatshållet, men i annat format

den 30 december 2009, kl 21:45

Foto: Carl

Jag bakade pitabröd häromkvällen. Finfint att ha i frysen för att plocka fram och fylla med det ena eller det andra när det är dags för utflyktsmatsäck eller oförskämt enkel hemmamat. I kväll fyllde vi pitabröden med kylskåpsrester, lite åt julmatshållet utan att för den delen smaka särskilt mycket julmat. Kalasgott helt enkelt, jag tror att jag beställer en till lunch imorgon!

Pitabröd, 10 st
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl

Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Jullovsfyllning

Rör ihop en sås av finhackat äpple, crème fraiche eller yoghurt och gul curry (eller riven pepparrot). Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen