Till alla er som tror att jag kan laga mat…

den 3 februari 2010, kl 22:13

Till alla er som tror att jag kan laga mat, här är beviset på motsatsen. Det smygfilmade klippet är från november när jag gjorde mitt livs första äggakaka. Tro det eller ej, resultatet blev faktiskt bra.

(Vrid upp ljudet, tryck på pilen för att starta filmen)

Skriv ut inlägg

Gröna biffar och en fräsch sallad!

den , kl 08:29

På vardagskvällarna gillar jag mat som går snabbt att laga. Består maten dessutom av ingredienser som alltid finns i skafferiet här hemma så är det en stor bonus. Det här är faktiskt ett praktexemplar på just sådant mat. Snabbt, enkelt, billigt och gott. Sen är dom gröna också, biffarna, mest för att imponera på Carl. Men dom här vegobiffarna behöver man inte vara vegetarian för att gilla, det har du mitt ord på.

Spenat- och kikärtsbiffar
2 burkar kikärtor (alt stora vita bönor el liknanade)
300 g fryst bladspenat
3-4 krm salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk malen muskotnöt
2 ägg
2 msk skorpsmulor (alt mortlat knäckebröd!)
smör

Sallad och tillbehör
sallad, körsbärstomater, rödlök, äpple, stjälkselleri, persilja
bacon, fetaost

Mixa kikärtor (sköljda) tillsammans med tinad spenat (pressa ur vätskan först). Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner ägg och skorpsmulor. Stek små biffar i smör på medelvärme några minuter på varje sida. Servera med en rejäl sallad på t ex valfri sallad, körsbärstomater, tunt skivad rödlök/äpple/stjälkselleri och persilja. Pynta med smulad fetaost och knaperstekt bacon.

Spenat- och kikärtsbiffarna räcker till 4 personer och receptet är ett urklipp ur tidningen Matmagasinet, jan 2010.

Skriv ut inlägg

De bästa matlådorna är mina!

den 2 februari 2010, kl 07:34


Ibland är det fördelaktigt att dela kök med en vegetarian, inte minst de gånger jag lagar köttfärsås, kycklinggrytor eller liknande. När det bara är jag som äter så blir det hur många matlådor som helst, matlådor som dessutom ingen annan ska vara med att slåss om. I flera dagar har jag därför ätit pasta och kycklingfärssås med smak av curry. Men jag klagar inte, tvärtom, jag hurrar varje gång jag öppnar kylskåpsdörren och hittar en matlåda som är alldeles min egen.

Kycklingfärssås
med smak av curry

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 stjälkar selleri
400 g kycklingfärs
tomatpuré
1 burk coktailtomater
1 dl vatten
salt, svartpeppar
(gul) curry
skalet från 1 citron
persilja

Fräs hackad gul lök, vitlök och finskivad selleri i lite olja några minuter. Tillsätt kycklingfärsen och bryn den. Tillsätt därefter tomatpuré, tomater på burk,  och smaka av med kryddor. Häll i 1 dl vatten (från det kokande pastavattnet exempelvis) för en såsigare konsistens. Tillsätt rivet citronskal. Servera kycklingfärssåsen med pasta, grönsaker och pynta med persilja.

Skriv ut inlägg

Hurra för vegetariska dumplings!

den 31 januari 2010, kl 17:00

Igår kväll tillverkade vi dumplings i det röda köket. Den här gången blev det en vegetarisk variant med purjolök, svamp och tofu. Riktigt lyxigt lördagsgott om jag får säga det själv. Det smakade nästan som hos bästa kinesen nere på stan, och det är inget dåligt betyg ska ni veta. Visserligen påpekade Carl att mina dumplings inte riktigt såg ut som på ristoranten, men hallå, bonuspoäng för fantasi och nyskapande är väl ändå vad det heter?

Vegetariska dumplings
Deg:
4 dl vetemjöl
1,5 dl ljummet vatten

Fyllning:
1 purjolök
8 champinjoner
0,5 paket tofu
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 röd chili

Sås:
soja
röd chili
färsk ingefära

Lägg mjölet i en bunke, tillsätt lite ljummet vattet i taget och knåda till en slät deg (detta kan göras i en matberedare). Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.

Finstrimla purjolök och champinjoner. Fräs en liten stund i en stekpanna, låt eventuell vätska rinna av (eller pressa ut vätskan). Rör ner riven ingefära och finstrimlad röd chili. Dela degen i två och rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär i 1,5 cm stora bitar. Lägg på ett fat under en fuktad handduk. Tryck ut en degbit i mitten av handflatan så att de blir runda och tunna, lägg på lite purjolöksfyllning samt tofu delad i små bitar. Nyp ihop kanterna ordentligt.

Lägg några dumplings i taget i en stor kastrull med kokande vatten. När de flyter upp, häll på 1 dl kallt vatten så att kokningsen upphör. Låt koka upp igen och koka i 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av. Vill man glänsa kan man koka knytena i en kinesisk ångkokningskorg av bambu som sätts över kastrullen. I denna passar även finfint att ångkoka grönsaker.

Servera dumplings med ris, nudlar eller som dom är tillsammans med trevliga tillbehör som sås (soja, riven ingefära, finstrimlad chili), färsk spenat som stekts lätt i lite olja och vitlök, gurkstavar, ångkokt blomkål, morötter och liknande.

Receptet räcker till ungefär 25 dumplings.

Liknande recept
Dumplings med fläskfärsfyllning

Bilder från dumplingsfabriken;

Platta ut degen tunt, men kom ihåg att den ska hålla ihop.
Lägg en till ett par teskedar fyllning mitt på.

Nyp ihop kanterna ordentligt.

http://www.pickipicki.se/2008/12/tva-ganger-i-mitt-liv-har-jag-atit-dumplings/
Skriv ut inlägg

Nästa veckas mat börjar nu!

den , kl 09:29

Foto: Carl Fredriksson

Man skulle kunna tro att det är påsk, alternativt att vi har äggtema här hemma. Istället är det så att vi har ett stort paket ägg som vi har ambitionen att hinna äta upp innan det kläcks små söta kycklingar. Följer vi veckomatsedeln den här veckan så kommer vi lyckas, och tur är väl det.

Veckomatsedel
Mån Skånsk äggakaka
Tis Spenat- och kikärtsbiffar
Ons Varm pastasallad
Tor Hemkokt ärtsoppa och pannkaka
Fre Grön linssoppa med vitlöksbröd
Lör Saffransrisotto med fisk och räkor
Sön Vegetarisk lasagne med keso

Fotograf: Carl Fredriksson
picki_img_8962

Skriv ut inlägg

Alla som längtar efter sommaren, räck upp en hand!

den 29 januari 2010, kl 19:58

Plötsligt slog stora sommarlängtan till. Det blir lätt så när bilen måste skottas ut, tågen står stilla och snön fastnar i ögonfransarna. Jag längtar efter picknick, saftkalas och sommartårtor. Jag ville bara säga det.

Skriv ut inlägg

Jag ger er en portion solsken i djup tallrik

den 27 januari 2010, kl 07:59

Foto: Carl

Jag trotsar snöstormen utanför fönstret och bjuder på en tallrik solsken i soppformat. Fryser man extra mycket kan man följa mitt exempel och dubbla mängden chili, då vill jag lova att soppan garanterat värmer rejält (nästan bränns).

Soppa med röda linser
och sötpotatis

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små sötpotatisar
olja
0,5 (-1) röd chili
500 g krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
2 st buljongtärningar
3 dl vatten

Fräs hackad lök och vitlök mjuk i olja. Tillsätt finhackad chili och sötpotatis (små bitar), låt fräsa lite till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ungefär en kvart. Mixa soppan slät, smaka av med salt. Servera med en rejäl klick keso (alternativt yoghurt eller liknande), ett matig bröd eller quesadillas.

Soppan är för fyra och receptet är så gott som Tastelines.

Skriv ut inlägg

En chokladkaka svår att sluta äta

den 25 januari 2010, kl 19:10

Foto: Tina

Igår kväll tittade grannen förbi med en chokladkaka som fick mig att äta bit efter bit. Den var så god att jag till slut fick be henne att ta kakan med sig hem, annars hade jag garanterat ätit hela själv. Idag kunde jag dock inte låta bli att be om receptet, nästa gång som det stora chokladkakebegäret slår till så vet jag precis vad jag ska baka.

Grannens chokladkaka

1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
140 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver

Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad form (avlång, drygt 1 liter). Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen