Vi bjuder på ljuvliga små semlor i miniformat
När det var dags för semmelbak i söndags var ingen i det röda köket särskilt sugen på någon stor och mäktig variant med efterföljande semmelkoma. Istället slog vi till med små ljuvliga semlor i miniformat. En sitter alldeles perfekt i efterrättsmagen, och är det så att man vill fira semmeldag ordentligt så är det ju faktiskt bara att ta en till.
Minisemlor
25 g jäst (1/2 paket)
2,5 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, stötta
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning;
mandelmassa
mjölk
vispgrädde
florsocker
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunken och rör ut den i degvätskan. Tillsätt, salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta ner mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela i 40 lika stora bitar och rulla runda bullar. Jäs ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper under bakduk och pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i 5-7 min i 250 grader. Låt svalna på galler. Vid servering, skär av toppen. Gröp ur lite av bullen, blanda med en skvätt mjölk och riven mandelmassa till önskad konsistens. Fyll gropen med mandelmassa, toppa med vispad grädde och locket. Pudra med florsocker.
Receptet är så gott plankat från boken 100 bullar, kakor, tårtor ur Allt om Mat. Degen räcker till 40 minisemlor, vi bakade dock vanliga kanelbullar av hälften.
Publicerad i bakat, miniformat, semla, semmeldagen, tradition | Kommentarer (31) Skriv ut inläggNästa veckas mat på pickipicki
Här kommer nästa veckas mat. Jag kan bara konstatera att det inte är optimalt att leta recept på hungrig mage, för att inte säga att det är snudd på plågeri. Jag vill ju laga och sluka allt jag ser, helst på en gång. Just snyggt!
Veckomatsedel
Mån Bulgursallad med halloumi och hallon
Tis Indiska köttbullar
Ons Emilias kyckling och rotfrukter i ugn
Tor Potatis- och purjolökssoppa
Fre Paella
Lör Fisk panerad med solroskärnor, blomkålspuré
Sön Hemgjorda hamburgare/vegoburgare
Anatomi för treåringar?
Någon i mitt husåll (inte jag) har lärt den treåriga grannflickan att till vänster i magen hamnar maten och till höger efterrätten, möjligen inte helt överensstämmande med den anatomi jag har lärt mig. Hursomhelst, efter denna lärdom frågor hon alltid efter efterrätt när hon ätit mat här. Nu senast hade vi ätit pizza och av en bit pizzadeg som blivit över trollade vi fram en supersnabb liten efterrättspizza med banan och nutella. Den gick verkligen hem (och hela vägen ner i efterrättsmagen).
Efterrättspizza
Kavla små bitar pizzadeg tunt. Bre på lite nutella och toppa med skivad banan. Grädda i 225 grader tills pizzan ser färdig ut. Vill man kan man toppa med en kula vaniljglass, men det är ingen lag på det.
Liknande recept
Efterrättspizza med äpple
Sanningens minut börjar nu!
För att hålla picki fri från reklam tackar jag oftast nej till de erbjudanden om produktprover som ramlar in i pickimailen. På så vis behöver mitt samvete aldrig känna att jag borde skriva om det jag får (och därmed bjuda på en gratis reklamplats). Men, ni som läser här är ju också en del av pickipicki, skulle ni vilja ha gratismaten istället för mig? Skulle du t ex vilja tävla om produktprover, eller vill du helst slippa se samma produktnyheter i matblogg ut och matblogg in? Utnyttja din rösträtt och säg ditt hjärtans mening, så mortlar jag lite lavendelsocker under tiden.
Skulle du vilja tävla på picki?
Är produktprover okej som priser?
Kanske ett litet busfrö?
Hemma på min gata i stan gör jag allt för att en lång väntan på vår ska gå lite fortare. Något snabbväxande grönt, ätbart och gott, vad är det jag sått? Först ut att gissa rätt vinner ära och berömmelse!
Publicerad i hemma-på-min-gata-i-stan, odling | Kommentarer (26) Skriv ut inläggFick du en påse gult trolleripulver över i julas?
I lördags bjöds jag på saffransrisotto med fisk, räkor och sparris. Jag åt andaktsfullt och långsamt, så gott var det. Jag vet att jag har skrivit om det gula trolleripulvret tidigare, men saffran kan verkligen förvandla vanlig väldigt god mat till något utöver det vanliga. Den här risotton är utöver den vanliga, sanna mina ord. Jag vill äta den igen och igen och igen.
Saffransrisotto med fisk,
räkor och sparris
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
0,5 g saffran
ung 7-8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar
1 knippa grön sparris
400 g räkor med skal
300 g vit fisk
rapsolja att steka i
en rejäl näve persilja
Skala räkorna. Låt ris, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och tillsätt saffran och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Dela fisken i mindre bitar och stek i lite olja, krydda med salt och peppar. Servera risotton med fisk, sparris och skalade räkor. Pynta med hackad persilja.
Maten räcker till 4 (ganska små) portioner. Receptet är modifierat med ursprungsreceptet kommer från tidningen Matmagasinet nr 1 2010.
Ännu mer saffran på picki
Pasta med fisk i saffranssås
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk
Gotländsk saffranspannkaka
Saffransskorpor
Vi börjar med vardag och avslutar med fest
Stressiga vardagar med ont om tid för matlagning toppat med en riktig kalashelg, det är kommande vecka i ett nötskal. Den här veckomatsedeln hänger på min kylskåpsdörr från och med imorgon. Vad äter du nästa vecka? Berätta.
Veckomatsedel
Mån Kusinens tonfisksås
Tis Kyckling med blåmögelost och pasta
Ons Indisk linsgryta
Tor Bästa morotssoppan och äppelplättar
Fre Pasta med kronärtskocka
Lör 30-års kalas på annan ort
Sön Alla hjärtans dag-middag: Förtrollande goda crêpes
Alla hjärtans dag-crêpes;
Kallrökt lax, babyspenat, finhackad rödlök, creme fraiche
Banan och nutella
Grannen bjuder på lördagsgodis!
Ibland tycker vår snart fyraåriga grannflicka att hennes mamma leker alldeles för mycket med maten. Inte minst den gången mamman pyntade lördagsgodiset med groddar och majs. Fast deklart, klubban lockade till ett och annat skratt också.
Publicerad i godis, grannen | Kommentarer (2) Skriv ut inlägg