Pickipicki goes virkblogg
I helgen var vi på 2-årskalas. Med oss i present, och med pojkens leksakskök i åtanke, hade vi virkade bakverk och virkade bröd med pålägg. Jag önskar att jag kunde skriva att det är jag som har virkat. Men, det vore ren och skär lögn. Mamman min ska ha hela äran. Virkbeskrivningar är kinesiska för mig och det närmaste virkning jag kom är prickarna på den prickiga korven. Födelsedagsbarnet smakade i vilket fall både på smörgåsen och kanelbullen, jag tror att det var ett bra betyg.
Länkar till virkbeskrivningarna
Prinsesstårtan
Kanelbullar
Formfranska med pålägg
Liknanade inlägg
Kanelbullar
Annorlunda kanelbullar
Nygräddade kanelbullar?
En skiva formfranska med prickig korv och gurka
Era inskickade recept i veckomatsedelsformat!
Bland det allra bästa med att ha en egen matblogg är de recept som ramlar in i mail och bland kommentarer. Tusen tack, jag blir lika glad varje gång! Den här veckans matsedel är era middagstips, från början till slut. Jag bugar och bockar och lovar att bjuda på foton och recept vartefter maten lagas i veckan.
Veckomatsedel
Mån Halstrad lax med ingefärsgrädde och rostade grönsaker
Tis Vegetarisk gulasch
Ons Kycklinggryta med kikärtor och persilja
Tor Broccolisoppa och kesoplättar
Fre Kyckling med parmaskinka och balsamsås
Lör Grönsakstårta
Sön Trattkantarellrisotto
Den där Herman är på besök hos oss igen
För tio år sedan fick vi Herman av en granne, en liten surdeg att mata och ta hand om. Efter tio dagar skulle degen delas i fem lika delar, en bakades ut till en kaka och de övriga fick flytta in i nya kök. En kaka i kedjebrevsformat med andra ord. Jag visste inte om att Herman var i livet än, förens en ny Herman flyttade in hos oss för ett tag sen. Imorgon är det dags att baka ut kakan. Så om någon vill ha en egen liten surdeg att sköta om så går det bra att hämta en Herman i det röda köket i helgen.
Publicerad i ge-bort-present, Herman | Kommentarer (6) Skriv ut inläggRecept på en god potatisgratäng efterlyses!
I söndags åt vi renbogen tillsammans med potatisgratäng och sås på trattkantareller. Närmare söndagsstek än så kommer vi knappast här hemma. Det var riktigt gott, men det var inte den perfekta potatisgratängen som jag fantiserar om dom få gånger vi ska till att laga potatisgratäng. Det är synd, för jag tänker att mig att potatisgratäng skulle kunna vara alldeles fantastiskt gott om man bara får till det. Någon som sitter inne med ett riktigt bra recept? Hojta gärna till i så fall. Såsen däremot var fantastiskt god. Det är faktiskt inte mycket i mitt skafferi som slår torkade trattkantareller, det är en sak som är säker.
Carls trattkantarellsås
Mortla en näve torkade trattkantareller. Låt 3 dl matlagningsgrädde småputtra i en kastrull tillsammans med den mortlade svampen och några hela torkade svampar. Tillsätt ungefär 2 msk soya. Vispa ner någon matsked maizena. Smaka av med salt och peppar.
Fiskwallenbergare, ja tack!
Lördagens fiskwallenbergare föll mig i smaken. Till fiskbiffarna åt vi den gamla favoriten blomkålspuré, en fräsch sallad med savoykål, äpple, tomat och dressing samt en yoghurtsås smaksatt med dill och dijonsenap. Jo, det var faktiskt så gott att jag slickade tallriken efteråt. Utöver 10 poäng så är just det det bästa betyget som kan delas ut i det röda köket. Bordskick eller ej.
Fiskwallenbergare
400 g vit fiskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 äggulor
2 msk hackad dill
2 msk potatismjöl
1,5 dl visp- eller mellangrädde
1 msk smör
Mixa fisken tillsammans med salt, peppar, äggulor, dill, mjöl och grädde till en färs. Forma 12 ovala biffar och stek dem i smör, ungefär 3–4 min på varje sida.
Blomkålspuré
ung 5-6 potatisar
0,5 blomkålshuvud
4 dl mjölk
1 dl mellangrädde
0,5 tsk salt
2 msk smör
svartpeppar
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Dela blomkålen i mindre bitar, koka i en kastrull tillsammans med mjölken. Mixa potatisen tillsammans med blomkålen och ungefär 1 dl av blomkålsspadet (mjölken) till en lagom purékonsistens. Smaka av med smör, salt och peppar.
Receptet på fiskwallenbergare kommer från Arla. Maten räcker till 4 personer.
Publicerad i blomkål, fisk, fiskbiffar | Kommentarer (5) Skriv ut inläggSom för två år sedan, men ändå inte
Det är rätt skoj att tänka tanken att pickipicki är ett enda stort arkiv över vad vi har ätit för mat de senaste 2,5 åren. Igår kväll, när nästa veckas middagar planerades, så fick jag ett sug efter minestronesoppa. Efter en snabb sökning här på sidan så kunde jag konstatera att det på dagen var två år sen vi åt minestronesoppa senast, den 6:e mars 2008. Dan därpå hade vi för övrigt glasspremiär utomhus! Det är tur att det finns förevigat här, annars hade jag nog haft svårt att tro på det såhär i efterhand. Hursomhelst, minestronesoppa blir det i veckan, men årets första glass utomhus lär dröja.
Veckomatsedel
Mån Äggakaka
Tis Tonfisksallad med avokado
Ons Teriyakilax med grönsaker
Tor Minestronesoppa
Fre Fredagspizza
Lör Saffrans- och räkpasta
Sön Sjömansgryta
Guacamole är godare än lördagsgodis!
Avokado är fantastiskt. Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om hur bra avokado är. Istället nöjer jag mig med att säga att vi lördagsfrossar i nachos och guacamole just nu, och det är så himla gott!
Guacamole
2 mogna avokado
ett par matskedar gräddfil
pressad citron
lite sambal oelek
(alt 1/3 finhackad färsk röd chili)
Mixa avokado tillsammans med gräddfil. Smaka av med pressad citron, och sambal oelek (eller färsk chili).
Publicerad i avokado, röra, tacos, tillbehör | Kommentarer (15) Skriv ut inläggJag värmer mig med soppa i väntan på vår
Vi fortsätter att värma oss med soppa. Just det här är en variant av köttfärssoppan med rotfrukter som jag spanat in ett bra tag och som stod på menyn häromveckan. Jag kan bara konstatera att soppa överlag är min favoritmat de allra flesta dagar. I alla fall i snöstorm och vinter(o)väder, och sådana dagar har vi ju haft gott om ett bra tag nu. Vilken tur att jag har så många soppfavoriter att välja mellan. Bra sopprecept kan man dock aldrig få för många av, hojta för all del till om du sitter inne med ett bra recept. För vilken är din favoritsoppa tro?
En matig vintersoppa
5-6 rotfrukter (morot, potatis, palsternacka, kålrot)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 burk hela körsbärstomater
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1 lagerblad
1-2 tsk paprikapulver
0,5 tsk kummin
1 tsk salt
svartpeppar
yoghurt
persilja
Bryn nötfärsen i en gryta. Tillsätt tomatpuré, rotfrukter som skalats och delats i mindre bitar, lök som delats i båtar samt skivad vitlök. Fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter tomater, vatten, buljong och lagerblad. Låt soppan småkoka under lock tills rotfrukterna är genomkokta. Smaka av med kryddor. Pynta med en klick yoghurt och rejält med färsk persilja.
Publicerad i köttfärs, rotfrukter, snökaos, soppa | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg