Min farfar gillar potatis, jag med och tur är det
Vi har kylskåpet fullt med påskmat. Men det känns inte som en börda, tvärtom. Resterna blir en perfekt hemmalunch(-buffé!) imorgon. Noll ansträngning men full utdelning. Den kokta potatisen som jag felberäknade ganska rejält kommer vi däremot inte orka äta upp till lunch, hur mycket vi än skulle anstränga oss. Planen är därför att gömma kokt potatis både i öländska kroppkakor och i dom fantastiska potatislimporna, som det förresten var alldeles för länge sen jag bakade senast. Fler potatislimpor och mer potatis ska det bli framöver, det är mitt aprillöfte!
Veckomatsedel
Mån Öländska kroppkakor
Tis Färsk pasta med pesto, mozzarella och salamichips
Ons Chili con carne och ris
Tor Soppa med räkor och kokosmjölk
Fre Fredagspizza
Lör Sparris med lufttorkad skinka, pinjenötter och citrondressing
Sön Ugnsbakad lax tillsammans med kockens fänkålssås och pressad potatis
Är fiskpaj brittisk husmanskost tro?
Häromveckan åt vi en fiskgratängliknande historia ur Jamie Olivers bok Den nakna kockens återkomst. En fiskgratäng som Jamie själv kallar: en fantastisk fiskpaj. Och nog var den god alltid. Carl började genast tala varmt om husmanskost. Kanske mest för att vi tror att det här är lite som brittisk husmanskost. Rejäl mat som man rejält blir mätt av. Men vad vet egentligen vi om det där med brittisk mat? Inte mycket. Däremot vet vi att vi gillade fiskpajen och att vi kommer laga den igen.
Jamies fiskpaj, 6 portioner
5 stora potatisar, skalade och tärnade i 2,5 cm stora bitar
salt och svartpeppar
2 ägg
2 rejäla nävar färsk spenat
(alt fryst som får tina och rinna av)
1 gul lök
1 morot, halverad och finhackad
olivolja
3 dl vispgrädde
2 rejäla nävar riven parmesan
saft från 1 citron
1 rågad tsk senap
1 rejäl näve persilja, finhackad
500 g vit fisk, skuren i remsor
ev. lite muskot
Koka potatis i lättsaltat vatten i 2 minuter, lägg därefter ner äggen och koka tillsammans i 8 minuter. Ånga den färska spenaten i ett durkslag ovanför potatiskoket någon minut och krama därefter ur all resterande vätska. Häll av vattnet från potatisen och äggen, skala äggen och dela i 4 delar. Stek motötterna och löken med olivolja. Tillsätt grädden och låt koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i ost, citronsaft, senap och persilja. Blanda spenat, fisk och ägg i en ugnsfast form och häll sedan över grädden (med grönsakerna). Mosa potatisen lite slarvigt, tillsätt olivolja, salt och peppar och eventuellt muskot. Lägg moset ovanpå fisken och tillaga i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter.
Publicerad i fisk, gratäng, Jamie Oliver, tjuvat ur kokbok | Kommentarer (10) Skriv ut inläggEn god och glad påsk önskar pickipicki
Här kommer några bilder från den traditionsenliga påskknytisen. Överraskningen var Karins rullar av Finn crisp. Jag tror vi alla hade svårt att sätta fingret på vad det var vi åt, tills det avslöjades. Annorlunda, kul och väldigt gott. Trots all fin mat, tjusiga uppläggningar och ägg som målats för hand och färgats med lökskal, rödbetor och blåbär, så var det inget på påskbordet som var i närheten av lika vackert som Helenas björnbärstårta. Där ligger systerns tårtor i lä, och ett bättre tårtbetyg än så går inte att få. En god påskhelg önskar jag er alla.
Karins Finn crisp-rullar
100 g rökt lax
200 g färskost (naturell el smaksatt)
50 g gurka
50 g hackad dill och gräslök
ev salt och peppar
20 st Finn crisp
Skrapa ur gurkans kärnhus och finhacka därefter gurkan. Hacka dill och gräslök samt hacka laxen i bitar. Rör ihop alltsammans till en röra, smaka av med salt och peppar om det behövs. ”Skölj” Finn crispen i vatten några sekunder. Lägg dem därefter på en tallrik eller skärbräda och täck med plastfolie. Låt vila i 15 minuter. Bre därefter på röran och rulla ihop (20 st) rullar.
Finn crisp-rullar fyllda med färskost, rökt lax och örter
Johannes och Helenas färgglada bulgursallad
Systerns fänkålssill smaksatt med ingefära och chili
Ägg före pynt
Mer påskinspiration
Påskknytis 2008
Påskknytis 2009
Galette och crêpes på Le vieux journal
Nu är vi hemma igen. Paris var precis så fint som jag hade tänkt mig, och nog såg vi våren mellan varven. Utöver att vi har utforskat nödvändiga sevärdheter och Paris fascinerande tunnelbanesystem, så har jag har förundrats över att det kryllar av bagerier, konditorier och saluhallsdiskar med kött, frukt, eller ostar utåt trottoarerna. Fantastiskt! Vi har betat av en del av alla era finfina tips, men många återstår till mig och till er vid framtida besök. Till listan över Paris-tips skulle jag vilja lägga till ett mysigt litet crêperi där vi åt galette complète och crêpes med choklad och äppelkompott. Till det drack vi god cider och övade franska med det förtjusande äldre paret som rådde om stället. Dit vill jag igen, och till Paris också för den delen.
Crêperie: Le vieux journal, 17 rue Bréa, 75006 Paris (6e arr)
Ännu fler tips
Era bästa Paris-tips
Fiket där Amelie arbetar i filmen Amelie de Montmartre
Här kommer ett vykort från Paris!
Bonjour!
Här kommer en hälsning från Paris. Vi är här och det är våren också. Det vill säga uteserveringsväder som en fin dag i maj, jag har både fått plocka av mig jackan och inviga mina nya vårskor. Vi har betat av några av era tips; strosat i Montmartre, beundrat utsikten från Sacre Coeur och fikat på Amelies fik Café des Deux Moulins. Där övade förresten Carl franska och lyckades beställa 12 stycken macaroner. Men inte gör det något, dom (i dubbel bemärkelse) söta små kakorna var tack och lov mycket godare än vad jag alltid tänkt mig.
/Tina
Fiket där Amelie arbetar i filmen Amelie de Montmartre;
Café des Deux Moulins, 15 Rue Lepic (18e arr)
En bröddeg med linfrön som räcker långt
Grannen bakade bröd i våran ugn häromkvällen. En rejäl deg som, undantaget en stunds knådning, i princip skötte sig själv. Ett par timmar senare doftade det så som bara nybakt bröd kan och tre stora fina limpor plockades ut ur ugnen. Appropå ugnen så kan jag helt klart tänka mig att låna ut den för så här goda ändamål igen, för brödet var verkligen gott. Dessutom gillar jag när degen räcker långt. Tre bröd är ett att äta själv, ett att ge bort till någon man tycker om, och ett att kunna plocka fram ur frysen som en bonus.
3 linfröbröd
50 g jäst
4,5 dl havregryn
1,5 dl krossade linfrön
7,5 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 msk rapsolja
13-15 dl vetemjöl
Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt svälla i det kalla degspadet i en kvart. Arbeta ner det mesta av mjölet och låt därefter degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i tre lika stora delar, forma limpor på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en halvtimme under bakduk. Grädda i ungefär 30 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Bröden ska ha en fin skorpa, testa med en brödsticka att brödet är färdiggräddat (alternativt en innertemperatur på 93 grader).
Publicerad i bröd | Kommentarer (8) Skriv ut inläggAtt bli bjuden på brunch är helgens höjdpunkt
Inget är så lyxigt som att bli bjuden på söndagsbrunch. Då gör det inget att regnet står som spön i backen och man får traska hemifrån i regnkläder och lovikavantar. Bland jordgubbssmoothie, nygräddade våfflor med drottningsylt och croissanter så får man lätt känslan av att solen finns någonstans där bakom molnen, trots allt.
Publicerad i brunch | Kommentarer (2) Skriv ut inlägg
Från Friterad haj till Curry Afghanistan
Periodvis läser jag kokböcker som andra läser morgontidningen. Ibland lusläser jag recepten, medan jag andra gånger mest tittar på fotografierna, allt i jakt på inspiration. Allra mest gillar jag böcker där en historia berättas till recepten. En kokbok som jag därför ofta fastnar i är Fredskockarna av Per Lennartsson och Annkatrin Behrens. Boken handlar om livet och maten i utlandstjänst. Det är en kokbok som sticker ut och som är väldigt lätt att tycka om. Här återfinns alla tänkbara recept, från pitepalt till ökenlunch och friterad haj. Och så Curry Afghanistan, förstås. Ett lördagstips från min trave kok- och bakböcker. Vad har ni för favoriter i kokbokshyllan?
Curry Afghanistan
400 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 grön paprika
1 äpple
smör att steka i
morötter
2 tsk röd currypasta
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt, peppar
Stek strimlad kyckling i en kastrull i smör och currypasta. Rör därefter ner lökbåtar, hackad paprika, delade champinjoner och skivade morötter. Låt fräsa en stund och smula därefter över buljongen. Häll över vätska och låt småkoka tills kycklingen är genomkokt. Rör ner skalat och hackat äpple. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous eller ris.
Publicerad i gryta, kyckling | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg