En fräsch palsternackspuré till lax
Appropå saker som jag vill att ni ska lägga på minnet, så kan ni räkna in den här palsternackspurén som jag blev bjuden på i början på veckan. Purén är smaksatt med citron och tillsammans med den ugnsbakade laxen med dill och rosépeppar så är det här som att bli bjuden på en portion vår. Det kan väl inte finnas någon som tackar nej till det va? En riktigt fräsch vårrätt med andra ord. Något att bjuda på i påsk kanske?
En palsternackspuré
smaksatt med citron
400 g palsternacka
5 dl mjölk
1 klick smör
rivet skal från en citron
1–2 msk citronsaft
salt och peppar
Dela palsternackorna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med mjölk och låt småkoka tills de är mjuka. Häll av mjölken och spara den att späda purén med. Mixa palsternackorna och späd eventuellt med lite av mjölken. Smaksätt med smör, citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Receptet hade följt med Carls mammas Ekolåda hem. Såg att de har en receptbank på sin hemsida, jag tror jag ska undersöka den lite närmare vid tillfälle.
Publicerad i bjuden på mat, palsternacka, puré, rotfrukter | Kommentarer (11) Skriv ut inläggBaugette, sniglar, croissant eller crêpes?
Foto: Sebastian Björkelid
Om en vecka packar vi resväskan och far till Paris. För min del för första gången i hela livet. Därför tänker jag mig att alla ni som har något Paris-tips, ätbart eller inte, lämnar en kommentar till det här inlägget. Jag vill veta var vi ska bo, vad vi ska göra och inte minst vad vi ska äta, och var. Jag vet att ni kan det här! I gengäld lovar jag att komma hem med bildbevis och kanske lite vår.
En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet
Den här grönsakstårtan tipsade Eva om i en kommentar. Receptet härstammar från Malmörestaurangen Salt & Brygga. Men, det allra viktigaste i sammanhanget är att grönsakstårtan visade sig vara alldeles fantastiskt god. Den är god såväl kall som ljummen eller varm. Precis som Eva skriver så är det här något att plocka fram ur matsäckskorgen. Det stannar dock inte vid det, jag tror nämligen att grönsakstårtan har stor potential på en buffé. Själv tänker jag duka fram tårtan på den traditionella påskknytisen och jag känner mig rätt säker på att den kommer göra stor succé.
En finfin grönsakstårta
från Salt & Brygga
2 msk olivolja
2,5 dl grovrivna (1-2 st) palsternackor
7 dl grovriven (1 st) zucchini
2,5 dl grovriven (2 st) morötter
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimme.
Publicerad i bjuda på mat, dukat för buffé, inskickade recept, kanske-i-picknickkorgen? | Kommentarer (16) Skriv ut inläggCalrs veckomatsedel eller våffelfrossa?
Carl fick ansvaret över nästa veckas veckomatsedel. Så här i efterhand vet jag inte riktigt hur jag tänkte. Han kommer vara bortrest flera dagar och själv känner jag mest för att slippa laga mat, bortsett från våffeldan på torsdag förstås. Då kan det hända att jag plockar fram våffeljärnet och gräddar våfflor. För er som planerar att äta våfflor i veckan så vill jag tipsa om morotsvåfflorna med Johannas vegetariska skagenröra till. Vem vet, kanske äter jag våfflor varje dag. När jag är ensam hemma gäller mina egna regler.
Carls veckomatsedel
Mån Broccolipaj
Tis Italiensk linssoppa
Ons Bulgursallad med tonfisk och halloumi
Tor Curry Afghanistan
Fre Gratinerad squash
Lör Fantastisk fiskpaj
Sön Kyckling med parmaskinka och balsamsås
Bilder från en lördagskväll
Någonstans mellan en lång arbetsdag och en sen studiekväll hann vi med en snabb middag med grannarna. Tre-och-ett-halvt-åringen ville ha efterrätt, och längst in i frysen återfanns faktiskt ett paket glass. Till glassen plockade vi fram den bortglömda burken med romtopf och konstaterade att sämre fynd kan man göra i vårat kylskåp.
Tre-och-ett-halvt-åringen, även kallad lilla Bert, smakade på ett bär ur romtopfburken, grimaserade och höll sig därefter väldigt nära chokladsåsen.
Hon gav dock intrycket av att detta inte var någon förlust. Lilla Bert får för övrigt alltid välja skål själv. Hittills har hon aldrig valt någon annan än den rosa med mumin på. Om hon någonsin kommer välja en annan skål återstår att se, det är lika spännande varje gång.
Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!
Torsdagsmiddagen får höga betyg. Kanske beror det på att andra halvan av hushållet äntligen hittade hem ikväll, kanske beror det på att maten var toppen. Jag tror nog att det var en kombination av bägge delar. För övrigt kokade jag drottningsylt till kesoplättarna. Sylten var sagolikt god den med, så god att det var svårt att låta bli att stoppa huvudet i syltburken när plättarna var slut. Det här kommer jag göra om, alltihop.
Plommonmammans bästa
broccolisoppa med ost
1 gul lök
500 g broccoli
smör
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Redning bredvid:
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl (god) riven ost
0,5 tsk basilika
Hacka löken och bryn den mjuk i smör. i en kastrull. Tillsätt därefter mjöl, broccoli delad i mindre bitar, vatten, buljongtärningar. Låt koka i ungefär tio minuter. Rör under tiden ihop äggulor, grädde, ost basilika. När soppan kokat tio min, dra den från värmen och rör ner redningen. Soppan får inte koka igen. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera med färskt bröd. Receptet är för 3-4 portioner.
Kesoplättar
3 ägg
250 g keso
1 msk kallpressad rapsolja
0,75 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
smör att steka i
Blanda samtliga ingredienser och mixa smeten slät. Stek plättarna gyllenbruna på medelhög värme. Servera på valfritt vis. Anna åt sina med blåbär och lönnsirap, Mikaela med granatäpple och vispgrädde och jag serverade våra med nykokt drottningsylt. Vi två åt förresten upp alla plättar själva.
Tack för recepten, det här gör jag om!
En färggrann vegetarisk gulasch
Det senaste halvåret har vi slagit världsrekord i att äta soppa. Senast ut var en vegetarisk gulasch, som både var färggrann och god. Soppa är för övrigt en alldeles utmärkt anledning till att baka bröd. Till gulaschsoppan åt vi min favorit, morotsbrödet. Jag har sagt det förr, och jag kommer att säga det igen; inget slår en god soppa och nybakat bröd!
Vegetarisk gulasch
3 potatisar
3 paprikor (blandade färger)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 knapp tsk sambal oelek
1 liter grönsaksbuljong
Pynt;
yoghurt och persilja
Fräs lök delad i båtar, skivad potatis, skivad vitlök och hackad paprika i tomatpuré i en kastrull. Tillsätt kummin och sambal oelek. Häll över buljong och låt småkoka tills potatisen är genomkokt. Servera med en klick yoghurt, persilja och bröd.
Publicerad i soppa, vegetariskt | Kommentarer (9) Skriv ut inläggEn vardagsfin och matig tonfisksallad
Häromveckan bjöd jag grannen och en hennes dotter på tonfisksallad. Tonfisk, stora vita bönor och chèvreosten gaddade ihop sig och visade tillsammans upp sin blekaste sida. Med snälla ord så skulle man kunna säga att salladen inte var den vackraste av bjudmat. Då är det bara att tacka grannens konstnärliga ådra. Medan lillflickan och jag slogs mot blodsockerfall och dalande humör så plockade hon fram en morot och en grapefrukt och började möblera om och pynta på fatet. Strax därpå var salladen lika vacker som den var god. Och såhär i efterhand så känns det ju självklart att en kalasgod sallad ska ha det fina utseende som den förtjänar.
Tonfisksallad för fyra
några rejäla nävar ruccolasallad eller liknande
en bit purjolök
2-3 tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk tonfisk i olja
1-2 mogna avokado
persilja (ju mer desto bättre)
en bit chèvreost
(förslag på pynt; tunt skivade morötter
och filéead grapefrukt)
Skölj sallad, tomater och bönor. Låt oljan rinna av från tonfisken. Skiva tomater och avokado. Lägg upp alltsammans på ett stort fat. Toppa med flingsalt och svartpeppar. Servera med dressingen och färskt bröd.
Salladsdressing
3 msk rapsolja
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
0,5 tsk (flytande) honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Krossa vitlöksklyftan med ett stort knivblad. Blanda ihop alla ingredienser förutom oljan, låt dra i 10 minuter. Lyft ur vitlöken och häll i oljan.
Publicerad i salladsvariant, tonfisk | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg