Smoothie, milkshake eller mittimellan?

den 16 april 2010, kl 10:29

Jag letar i arkivet efter tips på fredagsefterrätt och hittar bilder på Josefs smoothie som han bjöd på förra veckan. Kanske var det mer åt milkshake-hållet. Men, oavsett vad den borde eller inte borde heta så smakade det som en lyxig variant av smoothie. Att mixa ner apelsin/blodapelsin är något jag kommer lägga på minnet, fräscht och gott blev det. Och appropå fredagsefterrättstipsen, så hamnade dom under Aktuella tips här uppe till höger. Trevlig helg vetja!

Josefs milkshakesmotti
Mixa blodapelsin, banan och vaniljglass till smoothiekonsistens. Serva omedelbart, helst med sugrör.

Skriv ut inlägg

Palak paneer, utan paneer men med fetaost!

den 15 april 2010, kl 08:38

Det här måste vara snabbmat på indiskt vis. På ingen tid alls doftar köket indisk restaurang, och jag undrar så varför vi inte lagat det här tidigare. Nu har jag visserligen aldrig varit i Indien, men, om så varit fallet så tror jag att jag fått tillbaka-till-Indien-längtan. Lockas av att duka upp en rejäl indisk buffé inom kort. Kan tänka mig att laga både det ena och det andra, baka naanbröd och såklart kommer den här vegetariska spenatgrytan med ost att ha en given plats.

Palak paneer med fetaost

700 g färsk spenat
2,5 tsk salt
1-2 tomater
1 tsk olja
2 st gröna chili
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk spiskummin

Förväll spenaten i stekpanna i 3 minuter. Häll av vätskan. Mixa spenaten tillsammans med 0,5 tsk salt. Stek finhackad chili i olja tillsammans med finhackad vitlök. Tillsätt spenaten och fräs någon minut. Tillsätt tomat som mixats och låt småputtra en liten stund. Smaka av med salt och spiskummin. Tillsätt tärnad fetaost och servera omedelbart, exempelvis tillsammans med ris eller liknande gryn (Receptet är för 3-4 personer och kommer ur finfina boken Majas klimatmat. Maja hittar ni här).

Mer indiskt på pickipicki-vis
Gyllene squaschsoppa
Kycklinggryta, snabba fusk-naan, indisk yoghurtefterrätt

Skriv ut inlägg

Nu bakar systern potatis, igen

den 13 april 2010, kl 09:01

Systern bjöd på bakad potatis i helgen. Inte bakad så som jag är van, med en kall röra till. Istället bakades även röran i ugnen, i alla fall en stund på slutet. Det var smart, gott och framförallt så kan jag tänka mig att göra på det viset igen. Nu äter vi iofs inte bakad potatis särskilt ofta. Om jag inte missminner mig så var det nog systern som bjöd på bakpotatis senast, för ganska precis ett år sen. Den gången skrev jag att jag inte ätit bakad potatis på tio år, så ett år kanske ändå får ses som ett framsteg. Undrar förresten varför vi inte äter bakad potatis oftare, är det omodernt tro?

Dubbelbakad potatis
4 bakpotatisar
0,5-1 paket bacon
1 burk (lätt) crème fraiche
0,5 purjolök
en näve riven ost
svartpeppar

Baka potatisen i 225 grader i ungefär en timme, beroende på potatisens storlek. Rör under tiden ihop en fyllning av crème fraiche tillsammans med lite riven ost, finhackad purjolök och knaperstekt bacon. Smaka av med svartpeppar. När potatisarna är färdigbakade (känn med en sticka) så ta ut dem ur ugnen. Skär av ett lock och gröp ur det mesta av innehållet och rör ner detta i fyllningen. Fyll potatisarna med röran, gärna lite med råge. Toppa med lite ost och grädda i ugnen tills de fått fin färg, ungefär 5-10 minuter. Servera med en rejäl sallad (Receptet räcker för 4 personer).

Skriv ut inlägg

En förrätt med smak av vår

den 12 april 2010, kl 08:33

Jag gillar färsk sparris. Färsk sparris i sin tur gillar lufttorkad skinka, rostade pinjenötter och en fräsch citrondressing. Väldigt, väldigt mycket. Det här är med andra ord en förrätt att tycka om. Att den dessutom har en trevlig smak av vår, det är bara en bonus.

Sparris med lufttorkad skinka, pinjenötter
och citrondressing

1 knippe färsk grön sparris
4-8 skivor lufttorkad skinka
0,5 dl pinjenötter
Dressing;
1 dl crème fraiche
rivet skal av en citron
salt och vitpeppar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Linda skinkan runt sparrisen. Servera med en dressing som rörts ihop av crème fraiche, citronskal och smakats av med salt och peppar. Pynta med pinjenötter som rostats i en torr stekpanna. Förrätten räcker till 4 personer (Recept Arla).

Skriv ut inlägg

Här kommer nästa veckas matsedel

den 11 april 2010, kl 09:50

picki_img_7589Fotograf: Carl  Fredriksson

Här kommer nästa veckas matsedel, några gamla favoriter blandat med lite nytt. Tanken är också att tacopajen (från för länge sen) äntligen ska hamna på picki. Josef talade så varmt om sin tacopaj igår att ett sådant inslag i veckomatsedeln kändes givet. Han och jag gör tacopaj på olika vis och jag tänkte prova någonting mittimellan. Jag tror bestämt att pajen kommer göra sig bra här. Utöver det har jag inget mer att tillägga än att jag tror på vår den här veckan.

Mån Karins kyckling med blåmögelost
Tis Varm pastasallad
Ons Palak paneer på svenska (indisk spenatgryta med fetaost)
Tor Fänkålssoppa med fetaost och pumpakärnor
Fre Svensk falafel
Lör Tacopaj
Sön Ugnsbakad lax i hummersås

Foto: Tina

Skriv ut inlägg

Ett skepp kommer lastat med finsk frukost

den 10 april 2010, kl 08:13

I veckan levererade mamman en bärkasse till min dörr, en matkasse direktimporterad från Finland. Med sig hem hade hon handlat precis det som jag brukar: karelska piroger, några burkar viili och ett par paket finska havregryn. Ofta får jag frågan om vad som gör de finska grynen så speciella att de är värda att resa med över Östersjön. Jag kan inte sätta fingret på vad det här, men någon skillnad är det helt klart. Grynen är mindre och gröten blir fluffigare. Någon dag ska jag ta reda på vad Finland gör med sina gryn, som inte vi gör. Innan dess ska jag dock starta lördagen med att bjuda vårt övernattande Stockholmsbesök på det finaste vi har i kylskåpet, en finsk frukost.

Recept på en finsk frukost
Karelska piroger finns att köpa i välsorterade svenska butiker. Att göra egna är lite pyssligt men väl värt besväret;
Karelska piroger och äggsmör
Viili (filbunke) ser jag på  hyllan på Willys ibland, det finns säkert i fler butiker. Det räcker egentligen med att komma över en burk så ska man göra sin egen viili sen.
Samtliga recept med finsk anknytning här på picki hittar du här.

*) Bilden är från en altanfrukost i Ylöjärvi sommaren 2008. Viilin är inte gul, men jag kan tänka mig att vi kokat havtornssylt till.

Skriv ut inlägg

Säg hej till grön och fräsch snabbmat!

den 6 april 2010, kl 22:22

Tänk för att jag vet hur man slår världsrekord i att laga en fräsch vegetarisk rätt på kortast möjliga tid. Vill du också veta hur man gör så följ receptet nedan. Om det nu skulle vara så att du inte känner för att slå världsrekord just den här gången, så kan det vara en god idé att mixa ihop peston själv. Inte för att det tar särskilt lång tid just att mixa, men att plocka basilikablad får i alla fall mig att tappa farten. Och det förstås, gör du egen pesto den här gången så kan du ju nästa gång plocka fram din egna pestoburk ur kylskåpet och slå världsrekord på en och samma gång. Inte så dum idé faktiskt, om jag får säga det själv.

Snabb grön pasta
Koka vatten i vattenkokaren och häll i en stor kastrull. Salta och lägg i spagetti för 3 personer. Medan pastan kokar: skölj en stor broccolibukett och dela den i många små buketter. Under tiden: skiva ett paket mozzarellaost och tvätta en citron, riv därefter skalet fint. Blanda citronskalet i en liten skål tillsammans med 2 msk pressad citron, 2 msk olivolja och en fint skivad vitlöksklyfta. När ungefär 2 minuter återstår av pastakoket koka broccolin tillsammans med pastan. Häll av vattnet. Vänd broccolin i citrondressingen och strö över flingsalt. Rör ner några matskedar pesto i pastakastrullen. Servera pastan på ett stort fat. Toppa med mozzarella, broccoli och strö över rejält med pinjenötter. Maten räcker till 2 personer. När ni ätit upp får ni slåss om matlådan.

Liknanade recept
Hemgjord pesto

Skriv ut inlägg

Premiär för kroppkakekok i det röda köket!

den 5 april 2010, kl 22:02

Efter att vi ikväll har premiärlagat öländska kroppkakor så har jag lärt mig ett par saker. Kroppkakor är inte särskilt tacksamma att fotografera, verkligen inte. Kroppkakorna är tack och lov godare än de ser ut, men i sanningens namn blev jag lite besviken över att de inte var lika goda som pitepalt. Något som jag däremot fortfarande funderar över är om man får paltkoma efter en mäktig kroppkakemiddag, eller heter det då kroppkakekoma tro?

Öländska kroppkakor
(för fyra personer)
1 kg rå potatis
300 g kokt potatis
1,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
0,5 msk stött kryddpeppar

Skala och riv den råa potatisen fint. Pressa ur vätskan. Blanda potatisrivet i en bunke tillsammans med skalad och riven kokt potatis, salt och vetemjöl. Dela i 12 lika stora delar och rulla runda bollar. Finhacka lök och sidfläsk, blanda tillsammans och krydda med kryddpeppar. Forma en grop i kroppkakan och fyll med sidfläsk- och lökblandning. Nyp ihop ordentligt och forma en kroppkaka. Koka kroppkakorna i 2 stora kastruller med lättsaltat vatten. Låt småkoka utan lock i 45-60 minuter. Ta upp med hålslev. Servera med lingonsylt och skirat smör.

Receptet är för 4 personer och ur ICA:s fina kokbok Sveriges nya landskapsrätter.

Liknande recept
Kroppkakor med bacon och kantareller
Pitepalt
Annorlunda potatisbullar

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen