En sagolikt god kaka

den 26 april 2008, kl 12:00

Häromdan bjöds vi på den här finfina kakan. Ursprungsreceptet sägs vara en kristidskaka med lingonsylt. Johanna och Robins kaka var dock en alldeles egen variant av denna kaka, utan lingonsylt men med banan, morot och sesamfrön. Den smakade långt ifrån någon kriskaka. Snarare en fina-pickinicktider-i-solen-kaka. Jag har snott deras recept rakt av, den här måste ni prova!

Johanna och Robins kaka
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat/bakpulver
1 mosad banan
1 riven morot
1 dl hasselnötter
3 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Hacka hasselnötterna grovt, häll i resten av ingredienserna och  blanda ordentligt. Häll ut i en smord form ”bröad” med lite sesamfrön. Grädda i 175 grader i 30-45 min.

Skriv ut inlägg

Emilias gröna tapenade

den 24 april 2008, kl 18:31

Lite småplock till middag. Försökte bland annat härma Emilias tapenade som hon gjorde häromdan. Var det såhär du gjorde tro?

Emilias gröna tapenade
I burk gröna oliver med citron
3-4 sardellfiléer
½-1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
lite kapris
svartpeppar

Mixa till en slät och god tapenade.

Vi rostade även coktailtoater i ugnen, det var också gott.

Rostade coktailtomater
Snitta ett litet kryss ovanpå tomaten, in i ugnen i 200 grader ungefär 20 minuter. Salta, peppra och strö över lite torkad oregano (eller andra färska/torkade kryddor).

Skriv ut inlägg

Presenter

den 23 april 2008, kl 19:00


De här hemgjorda presenterna ger vi bort ikväll. Till vänster är det egen müsli. Till höger är det en blivande kakburk. I den ligger torra ingredienser till chocolate chip cookies, resterande delen av receptet ska bifogas så att Robin kan baka ut kakorna.

Skriv ut inlägg

Sega solrossnittar

den 21 april 2008, kl 21:38

Sega solrossnittar
200 g smör
2,5 dl socker
4 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakbulver
2 msk vaniljsocker
1,5 dl solroskärnor

Vispa socker och smör, tillsätt sirap och rör om. Blanda ner de torra ingredienserna till en ganska lös deg. Forma längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite lagom och strö över lite solroskärnor.
Grädda i 175 grader i ungefär 15 minuter. När längderna svalnat, dela dem på snedden till lagom stora kakor.

Receptet är ur den fina boken Två systrar söta.

Skriv ut inlägg

Gino

den 18 april 2008, kl 15:00

Igår föll jag för frestelsen, lämnade Hötorget bland annat med en ask färska jordgubbar. När jag kom hem föll jag för frestelsen igen, blev så sugen på Gino att det inte gick att motstå. Slå den här efterrätten ikväll om ni kan.

Gino
jordgubbar
kiwi
banan
vit choklad

Dela frukterna i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Riv (rikligt med) vit choklad grovt och strö över. In i ugnen på ungefär 200 grader tills chokladen smält och fått lite lätt färg. Gott med en skopa vaniljglass till eller så som vi åt den, precis som den är, fantastiskt gott!


Skriv ut inlägg

Thaigryta med lax

den 17 april 2008, kl 19:12

En god torsdagsmiddag ikväll:

Thaigryta med lax, 4-5 port
1 burk kokosmjölk + lika mycket vatten
300-400 g laxfilé
1 lime
1 rejäl bit ingefära
2-3 paprikor
2 gula lökar
½ zucchini
1 tsk rödcurrypasta
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Fräs hackad lök tillsammans med paprika och zucchini delade i bitar i lite olja i en kastrull. Tillsätt riven ingefära och pressade vitlöksklyftor och låt fräsa lite till en stund. I med kokosmjölk (inte lättvarianten)+ lika mycket vatten. Låt puttra och smaka av med röd currypasta, salt och peppar. Pressa i lime och tillsätt laxen. Grytan är klar när laxen är klar.

Vi serverade fullkorsris till och pressade lime över maten, gott!

Skriv ut inlägg

Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra

den 15 april 2008, kl 20:01

Somliga dagar blir det pannkaka av experimenterandet i köket (jag tänker inte nämna söndagens grönsaksgratäng som vi har ett fantastiskt vackert foto på, men som smakade ganska obehagligt). Andra dagar är jag riktigt mallig när jag ätit upp, för att det blev så gott. Idag är en sån dag. Alltihopa blev oväntat gott och det här vet jag att vi kommer att äta igen.

Rödbets- och linsbiffar, 3-4 portioner
3-4 rödbetor
2 morötter
2 dl torkade gröna linser (1/3 är till bulguren)
1 ägg
ett par matskedar mjöl
salt och svartpeppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet, ungefär 20-30 min, i saltat vatten. Skala och riv rötbetor och morötter. Häll av linsvattnet. Blanda rivet med linser, mixa till en ganska slät smet. Rör i ägg och mjöl, smaka av med salt och peppar. Klicka ut biffarna i stekpannan och stek.

Kryddstark bulgur med gröna linser och persilja, 3-4 portioner
Koka två portioner bulgur enligt anvisningar på paketet. Häll av eventuellt vatten, rör kokta gröna linser (ungefär 1/3 av det som kokats till biffarna). Pressa i citronsaft och blanda i riktigt med chilikrydda eller annat starkt, det får gäna vara starkt! Rör ner persilja innan servering.

Aubergineröra, 4 port
2 aubergine
salt
raps- eller olivolja
1 dl yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
1 krm svartpeppar

Skiva auberignerna. Strö över salt och låt de dra i 20 min. Torka av vätskan och stek i olja ungefär 3 minuter på varje sida. Låt svalna. Mixa sedan och blanda i övriga ingredienser. Garnera med sesamfrön, persilja eller paprikapulver.
(Receptet på aubergineröra är från recepthäftet Arla köket nr 4/06)


Skriv ut inlägg

Måndagsmiddag

den 14 april 2008, kl 21:52

Måndagsmiddag
Risnudlar, stekta zucchini- och paprikastavar, majs och massor av sesamfrön. Rör i riktligt med sås ihoprörd av japansk soya, pressad citron och rivet citronskal. Servera med något till, stekt ägg och keso kanske? En helt okej månsdagsmiddag, gott!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen