Olivoljeprovning i poden!

den 27 maj 2013, kl 19:38

Vilken vinstlott det var när Johan bjöd in Lotta Siwertz för en olivoljeprovning i veckans podcastavsnitt! Med sig hade hon en stor kartong med olivoljeflaskor och en energi som fyllde ett helt rum. Att det finns oljor som smakar gräs raka vägen in i hjärtat visste jag sedan tidigare, men jag visste inte att det fanns oljor som skulle få mig att hosta högt av förskräckelse! Hur det är möjligt, hur man provar olja på rättan vis och mycket därtill ryms i 49 min olivoljepodcast, lyssna och inspireras vetja. Det som däremot inte fick plats var Lottas tips om hur man bäst tar hand om sin olivolja, dom tipsen hittar ni inne hos Johan. Olivoljeavsnittet återfinns i den här feeden och finns som vanligt också att hitta på iTunes.

Ännu mer olivolja?
Foglia och webbuktiken hittar du här
Listan över oljorna vi provade
Lotta finns också på twitter

Skriv ut inlägg

Rostad potatis- och rabarbersallad

den 23 maj 2013, kl 07:15

Alldeles strax lagar jag ugnsrostad potatis- och rabarbersallad i P4 Morgon Uppland. Visst låter det tokigt på något vis? Redan för ett år sedan höjde jag på ögonbrynen när Åsa rostade rotatis och rabarber tillsammans. En sådan där grej som egentligen är så galen att man inte kan låta det hela passera förbi utan att åtminstone ha testat. Tro det eller ej, det blir faktiskt riktigt gott med det söta, syrliga och salta tillsammans. Det salta förresten, ja vi smulade över lite fetaost och toppade med finklippt dill och gräslök. Man kan säga att sommaren fortsätter.

Ugnsrostad potatis- och rabarbersallad
med feta, gräslök och dill
1 kg små färskpotatis
1 knippe färsk lök
400 g rabarber
3 msk socker
3-4 msk rapsolja
1,5 msk flingsalt
svartpeppar
1 paket fetaost
färsk gräslök och dill

Tvätta potatisarna och koka under lock i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av. Under tiden tvätta (skala vid behov) och dela rabarbern i 0,5-1 centimeters bitar. Blanda rabarbern med socker. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och toppa med salt och peppar. Skala och dela löken i kvartar, lägg även dessa på plåten tillsammans med rabarbern. Rosta i ugn 225 grader i ca 15 min. Smula över fetaosten och klipp över generöst med gräslök och dill. Servera salladen som den är eller kanske som tillbehör till grillat.

Skriv ut inlägg

Nu skålar vi i mango punch!

den 17 maj 2013, kl 18:33

Dom två senaste veckornas sommarväder har ändrat (mat-)ordningen litegrann. Någon i det här hushållet säger att vi har tappat allt, jag däremot säger att vi har hittat livsglädjen åter. Frukost, lunch och middag serveras på balkongen. Klädkod bikini är faktiskt helt okej. Ibland händer det att vi kompletterar någon av måltiderna med glass, ibland förenklar vi istället och byter ut maten mot glass rakt av. Och på helgerna, ja då fyller vi vår största romtopfglaskruka med mango punch och skålar med fint folk som vi tycker om. Varför just mango punch? Därför att är det allra godaste man kan dricka en tropisk natt på balkongen.

Mango punch
Koka sockerlag (koka upp 1,5 dl vatten och rör ut 1 dl socker tills allt är upplöst) och låt den kallna. Blanda sockerlagen med saft från 2-3 st lime, 2-2,5 dl mörk rom (efter behag) och 3,5 dl mangojuice. Fyll glassen med is, häll över mango punchen vid servering och toppa med några stänk angostura bitter och lite riven muskotnöt. Skål (och tack Veronica för receptet).

Skriv ut inlägg

En grann och glad försommaromelett!

den 16 maj 2013, kl 07:30

Efter några veckors radiotystnad är jag tillbaka i P4 Morgon Uppland. Och vet ni, det slog mig när jag packade ner dagens radioingredienser att det är tredje gången (året) vi dukar upp till nässeltema. T-r-e-d-j-e året, hjälp vad tiden går fort ändå. Starta radioapparaten klockan 07.30, då lagar vi en riktig våromelett tillsammans. Nässlor i smeten och när omeletten väl är stekt så toppas den med allt från crème fraîche till allt möjligt grönt, rosa, gult och sparris. Sen viks den ihop och serveras förslagsvis som en lättare försommarlunch. Om den är lika god som den är färgglad? Ja, det törs jag lova.

En våromelett med nässlor och annat grönt
Vispa 5 ägg tillsammans med 0,5 dl mjölk, 1,5 krm salt och en nypa svartpeppar. Förväll 6-7 dl nässlor (eller spenat) ett par minuter i kokande vatten. Häll av vattnet, grovhacka nässlorna och tillsätt dessa i omelettsmeten. Stek 3 tunna små (eller 2 tunna större) omeletter i lite smör ca 2 min på ena sidan, vänd sedan omeletten och stek ytterligare 1 min på nästa sida. Smula över lite flingsalt. När omeletterna är klara, bred på crème fraîche och fyll exempelvis med hela sparris (som kokats ett par min i lättsaltat vatten) och generöst med finklippta örter (gräslök, persilja, basilika etc). Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och rivet citronskal. Vik ihop omeletten och severa genast.


Färgmatchning som bara cerisa rödbetsgroddar kan.

Skriv ut inlägg

Visa glassen!

den 12 maj 2013, kl 19:57


Glassvädret gör sig påmint, här i Kungsträdgården tillsammans med alla andra.

Håll upp glassen vetja, högt!

Jag tycker om glass, men jag äger ingen glassmaskin som viftar med sitt trollspö efter att man stoppat i ingredienserna. Inte heller har jag tid, tålamod och ett minne som räcker till att göra glass på det där alternativa rör-hundra-gånger-i-frysen-viset ni vet. Nej, det är tur att det finns många knep att ta till i fuskglassfabriken. Knep nr 1 är nog mitt bästa tips, det är att investera några tior i isglassformar. Dessa kan fyllas med allt från favoritsaften till smoothie och sommardrinkar. Knep nr 2 är kondenserad mjölk. Den blandar man med vispad grädde och smaksätter efter egen fantasi, citron är vår favorit. Knep nr 3 är att rensa frysen på fjolårets bär. Mixa rejält med bär tillsammans med banan eller lite tjockyoghurt, som en smoothie fast tjockare. Hur gör du glass?

Citronglass på kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
1 burk (sötad) kondenserad mjölk
2 citroner (skal och saft)

Vispa grädden. Blanda med kondenserad mjölk samt skal och saft från citronerna. Häll i en form och låt stå i frysen minst 5 timmar. Låt glassen stå framme 15-20 min innan servering.

Ännu mer glass
Chokladglass med smak av kaffe
Isglass av flädersaft
Rabarbersorbet
Enklaste fuskglassen


Okejdå, såhär såg den ut.

Skriv ut inlägg

Skatteåterbäringen är här nu!

den 10 maj 2013, kl 21:22

Jag vet att jag har sagt det förut, men det slår mig varje år. Det är när nässlorna tittar fram igen som jag inser att det är det här som är belöningen för att vi klarat av ännu ett vinterhalvår. I veckans podcast leker vi gissa ogräset, läser maskrospoesi och så reder vi ut varför man inte ska äta nässlor uppvuxna i närheten av en gödselstack. Avsnittet med ogrästema finns att hitta i iTunes, den som vill kan också lyssna direkt här.

Ännu mer ogräs
Nässelpesto och nässelrisotto
Nässelsoppa
Ogräsblinier
Myggmedelssnapsen
En sallad med almfrön
Granskottssirap
Köttbullar med granskott och enbär

Skriv ut inlägg

Titta, den flyger!

den 6 maj 2013, kl 08:02


5:e maj 2013

Skriv ut inlägg

En rabarberpodcast säger hej!

den 4 maj 2013, kl 08:24

Idag säger vi hej till en rabarberpodcast. 49 min rabarberfrosseri, från den ljuvligaste sorbet till rabarberpaj med fetaost. Däremellan avhandlas rabarberminnen, receptfavoriter och lite oxalsyra. Ja, det enda som glömdes bort var väl egentligen rabarberbladstricket och att man kan göra pickipicki till och med av rabarber. Tur att man kan hitta sådana bortglömda skatter i jakt på receptlänkarna. Avsnittet finns att lyssna på i iTunes och i RSS-feeden. Trevlig lördag vetja, må ni få äta något gott med rabarber idag.

Rabarberfavoriterna
Rabarbersorbet
Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar
Rabarbermuffins med sötmandel och mynta
Sallad med fänkål och rabarber
Rabarbersaft 
Rabarbersaft med fläder
Lingon- och rabarberdricka
Rabarberpaj med fetaost

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen