När kungligheten kom till stan
Jag hade inte sett henne på ett halvår, men igår kom hon med tåget. Och som en riktig kunglighet glittrade och glimmade hon när hon fastnade på bild. Vi pratar alltså om tjejen som ägnat de senaste sex månaderna åt att på andra sidan jordklotet laga sig igenom pickis arkiv. Jo, jag lovar att det är sant och hon borde belönas med guldmedalj för den bedriften. Med sig i packningen hade hon en australiensisk mattidning med inringade recept som skulle passa pickis smak. Här är det första utvalda receptet, en citrontårta som visade sig vara frisk och söt på en och samma gång. Toppad med dom obligatoriska jordgubbarna kan jag tänka mig att den här citronmättade tårtan passar prima på vilket midsommarbord som helst.
Citrontårta med färskostkräm,
lemon curd och bär
Kakbotten:
250 g rumsvarmt smör
3 ekocitroner (rivet citronskal och saft)
330 g strösocker
4 ägg
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
140 g tjockyoghurt
Fyllning:
125 g smör
2 ägg
3 ekocitroner (saft)
1 tsk rivet citronskal
150 g strösocker
250 g färskost
Lägg bakplåtspapper i en rund bakform med avtagbara kanter. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt i en bunke. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Rör sedan sedan ner yoghurt, citronsaft och siktat mjöl. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i 160 grader i 90 min, eller tills kakan är genomgräddad. Vispa under tiden ihop lemon curd såhär: tillsätt smör i en kastrull, vispa ner ägg, citronsaft, skal och socker. Rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknar, ca 10 min. Ställ svalt i ett par timmar. Vispa färskosten fluffig med elvisp, rör ner en dryg dl av curden. När kakbotten svalnat, dela i tre lika tjocka bottnar. På lager 1 bred ut 1/3 av den vispade färskosten och lägg över nästa botten. Bred även här ut 1/3 av färskosten och toppa med översta lagret kakbotten. Toppa med resterande färskost och överst lemon curd och bär.
Publicerad i citron, tårta | Kommentarer (15) Skriv ut inläggGissa porslinet vetja!
Det var länge sedan vi lekte gissa fredagsporslinet här inne, men snart får vi nog lov att återuppta det nöjet igen. Någon i det här hushållet kommer hem med nya loppistallrikar var och varann helg. Man skulle med gamla synder i åtanke kunna tro att det är jag, men det är det faktiskt inte. Däremot gör jag mitt bästa för att maten ska matcha porslinet och ikväll tycker jag att jag lyckades rätt bra på något vis. Och tallriken heter?
Matjestallrik på det enklaste viset
Koka färskpotatis och låt ånga av. Servera hela matjesfiléer med hackad potatis, finhackad rödlök och gräslök. Bryn smör och ringla över vid servering.
Abborre stavas med två ben
Jo, några fiskar blev det. Ett litet gäng hamnade i röken och ett annat gäng i farmorns stekpanna tillsammans med grädde och dill i massor. Fisk på nyfångat sommarvis med färskpotatis och kvällssol är utan tvekan med på topplistan över favoritmat alla kategorier. Det var bara premiärdoppet som saknades förra helgen, det där första doppet som skulle ha varit pricken över i:et. Det har jag istället sparat till idag och jag tror att fegstartar med ett sjödopp i år. Havet finns kvar, tack och lov för det.
Stekt abborre på farmorns vis
Rensa och filéa abborrarna. Salta och vitpeppra filéerna och vänd i rågmjöl. Stek fisken i smör, några minuter på varje sida eller tills de är klara. Häll över vispgrädde, smaka av med lite salt och peppar och klipp över dill i massor. Servera med färskpotatis.
Abborre, abborre i pannan där.
Skogen har flyttat in i mitt kök
I lördags styrde vi utflyktsbilen mot havet. Vi tänkte loppis och fisk, men kom hem med svampkorgen full av granskott. Det är svårt att hejda sig när man vet att det man investerar i plocktid nu, får man igen med ränta när man serverar vinterns godaste pannkakor med vaniljglass och granskottssirap. Så vi plockade och plockade och plockade och nu står burkarna med granskottssirap på rad i köksfönstret igen. Och bor man som jag i stan, kan man när helst man får skogslängtan glänta lite på locket och andas in skogen en liten stund.
Granskottsrecepten
Granskottssirap
Skogsköttbullar med granskott och enbär
Limepaj med oreobotten
Idag är det ingen vanlig dag, idag är det min mammas födelsedag. Då dukar jag med vårt tjusiga blåvita porslin och serverar en på samma gång söt och frisk limepaj. Pajen hittade jag i ett magasin för några veckor sedan, men har glömt bort vilket. Receptet minns jag däremot och jag tror bestämt att det har att göra med att den endast innehåller 5 ingredienser. Om man vill (och det vill man) piffa pajen födelsedagsfin så toppar man den med ett lager färska hallon eller skivade jordgubbar och så lättvispar man lite grädde till.
Limepaj med oreobotten
1 paket oreos
50 g smör
1 burk (400 g) sötad,
kondenserad mjölk
4 äggulor
3 st lime
Smält smöret. Mixa kakorna i en matberedare tillsammans med smöret. Smörj botten på en bakform (med avtagbar kant) med smör och tryck ut kaksmeten. Förgrädda botten 5 min i 200 grader, låt den svalna och vrid ner ugnen till 150 grader. Häll den kondenserade mjölken i en bunke och rör er en äggula i taget. Rör därefter ner saft från 3 st lime och häll fyllningen i formen. Grädda ca 10-12 min i 150 grader. Servera med lättvispad grädde.
Publicerad i efterrätt, födelsedag, lime, mamman | Kommentarer (13) Skriv ut inläggFläderstatus 2 juni 2013
Varje dag kollar jag statusen på fläderbusken hemma på min gata i stan. Nu är det sju dagar kvar, sen blir det flädersafari med efterföljande fläderfest. Jag tänker kräm, bubbel, pannkaka och saft!
Publicerad i fläder | Kommentarer (5) Skriv ut inläggEn glasspodcast är här!
Stoppa pressarna, glasspoden är här! Vi pratar superglassmaskin och vanlig glassmaskin, hemgjord glass på maskinvis och fuskknep för oss utan. Och så rör vi oss mellan glassfavoriter som choklad, fläder och smultron, spännande varianter som rosmarinsorbet och glassobehandligheter som tjärglass. Men bäst av allt är att vi äter den lenaste rabarbersorbet av dom alla. H-e-r-r-e-m-i-n-g-u-d, ibland träffar Johan verkligen mitt i prick. Den som kan motstå en glass efter att ha lyssnat på veckans avsnitt kommer jag personligen att belöna med medalj.
Publicerad i glass, podcast, podcasten | Kommentarer (4) Skriv ut inläggPlickeliplock!
I år är det tio år sedan jag tog studenten. Det var 2003 års varmaste dag, min farfars födelsedag och vi firade trädgårdkalas under blommande äppelträd. Jag tror mig också minnas att systern tappade en tårta upp och ned och att vår lilla hund Doris mellan alla bara ben tiggde sig till sitt livs endaste matkoma. Och så minns jag precis allting som var uppdukat på studentbuffén, hur det nu är möjligt. Om en liten stund pratar vi i P4 Morgon Uppland om vad man kan duka upp för kul, smarta och goda saker på en studentmottagning. Och så plockar vi ihop två sorters fruktiga tilltugg som passar finfint att servera till välkomstskålen på precis vilket sommarkalas som helst.
Mango inlindad i lufttorkad skinka
Skala mogen mango och dela i munstbitar. Linda in varje bit mango i ett tunt lager lufttorkad skinka.
Jordgubbar med ingefärssting
Skär färsk ingefära i så tunna stavar som bara möjligt. Dela i halvcentimeterlånga bitar och tryck in 10-12 stycken i en färsk jordgubbe. Fortsätt så tills jordgubbarna tar slut.
Fler tips på studentplockmat
Västerbottenspaj med pynt
Kall soppa i småglas
Örtkryddade parmarullar
Tunnbrödsknäcke med kummin, anis och två sorters topping
Studentskor