En apelsinpodcast till frukost

den 16 december 2012, kl 10:15

I veckans avsnitt reder vi bland annat ut vem i familjen citrus pomelon är släkt med, varför blodapelsiner är röda och vilka citrusrecept som är våra favoriter bland favoriter. Som ni ser nedan blev listan lång. Mellan grapefrukt och apelsin dricker vi också det finaste av finbubbel och så premiärsmakar Johan mustamakkara för första gången i livet, det senare för att fira att den Tammerforslokala korven vi pratat om tidigare just gjort entré i teveprogrammet På spåret. Du som hellre firar att apelsinsäsongen äntligen är tillbaka; veckans av snitt hittar du som vanligt både här och där.

Våra citrusfavoriter
Lenas julsallad med rödkål, grönkål och apelsin
En färgsprakande halloumisallad
Lammfärsbullar i tomatsås
Tabouleh
Palsternacksmos med citron
Efterrättssallad med apelsin
Blodapelsinmarmelad med smak av jul
Citronglass med kondenserad mjölk
Johans kanderade apelsinskal
Citroncurd
Lemon meringue pie
En värmande blodapelsindryck

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 15

den 15 december 2012, kl 15:17


Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 14

den 14 december 2012, kl 08:24


Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 13

den 13 december 2012, kl 09:30


Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!

Skriv ut inlägg

Luciafrukost!

den , kl 06:52


Vakna vetja! Alldeles strax äter vi luciafrukost i P4 Morgon Uppland. Vad vi äter? Saffransscones med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche. Vet ni vad som är det bästa med luciafrukosten? Om man inte hinner med i morgonsvängarna, så funkar frukosten finfint även som kvällsfika.

Saffransscones
0,5 g saffran
3 msk råsocker
knappt 0,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 ägg

Mortla saffran och socker tillsammans. Värm mjölk och tillsätt socker-saffranblandningen, rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Nyp ner rumsvarmt smör. Tillsätt ägget samt mjölken och knåda försiktigt ihop till en slät deg. Forma fyra scones, picka med en gaffel och grädda på plåt med bakplåtspapper 10-15 min i 225 grader. Servera med björnbärsmarmelad och vispad crème fraîche.

Vispad crème fraîche
Vispa 2 dl crème fraîche med en elvisp tills den tjocknar (ska få samma konsistens som om man vispat grädde för länge). Smaka av med ung 1 tsk florsocker samt rivet skal från en apelsin.

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 12

den 12 december 2012, kl 08:55


Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!

Skriv ut inlägg

Men vem vann egentligen?

den 11 december 2012, kl 20:10

Först slet jag mitt hår, för att jag inte kunde bestämma mig. Sen bestämde jag mig ändå, fast för två. Och vilka var det som vann? Tissi som tipsade om sin vegetariska chili deluxe och Anna som tipsade om Camillas kladdkaka med kanel- och kardemummafudge. Maila mig (tina@pickipicki.se) era adresser så kommer varsin chokladöverraskning i brevlådan.

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 11

den , kl 09:05


Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen