Till alla er som bakar kanelbullar imorgon
Jag har förstått att det är kanelbullens dag imorgon och nog för att jag gillar traditioner, men att kanelbullen förtjänar en alldeles egen dag är jag inte helt övertygad om. Däremot så fick det mig att tänka på att jag inte har visat några bilder från årets upplaga av kanelbulletävlingen, som gick av stapeln för någon vecka sedan. För att sammanfatta årets tävling så kan man kortfattat säga att Robin vann med en snygg äppel- och nutellabulle, brandlarmet gick tre gånger och jag fick bullkoma (tror även jag lovade att inte äta bullar igen förrens nästa års bulltävling, men det ska jag nog låta vara osagt).
Hursomhelst, till alla er som ska baka bullar imorgon så är mitt bästa tips att skiva tunna skivor äpple och rulla in i bullarna tillsammans med fyllningen, för kanelbullar med äpplen i blir alldeles särskilt saftiga och goda, jag lovar. Mer inspiration hittar ni från förra årets bulltävling, där det bland annat kom bullar i snigelformat ur ugnen. Recept på bulldegen hittar ni här.Och är det så att nu vill ni baka en lite nyttigare bullvariant så tycker jag att ni ska slå till på Godmorgonsnurrorna med katrinplommon.
Min tilldelade bulldeg i tävlingen
Carls bullar med honung respektive Nutella
Bullbakskaos
Baka, baka, baka
Robin går också lös med Nutellaburk
Mandelmassa, äpple, vaniljsocker och kanel
Baka, baka, baka, baka
Tävlingsbullarna
Min allra godaste höstmiddag
Konstigt att den inte fastnat på bild tidigare, raden med de fina finska skålarna på fönsterbrädan. Dock ett väl valt tillfälle att göra entré, tillsammans med den allra godaste höstmenyn. En ljummen höstsallad med smak av vitkål, svenska äpplen och lingon, till det köttfärsbiffar med fetaost och timjan. Biffarna blir ännu godare ju mer man slösar med timjan, så gör det, slösa för allt vad timjanen räcker! Och bara så att ni vet, mer höst än såhär blir det inte, den här maten ÄR höst. Välkommen oktober!
Ljummen höstsallad
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
1 msk rapsolja
1-2 äpplen
en bit gott bröd
lingon
gul curry
(chilikrydda)
salt och peppar
Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar, rikligt med curry och eventuellt lite chilikrydda. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna.Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera höstsalladen till grönsaks- eller köttfärsbiffar tillsammans med en klick matlagningsyoghurt. Pynta med brödkrutongerna och lingon vid servering.
Köttfärsbiffar med
fetaost och timjan
400 g nötfärs
0,5 dl havregryn
0,75 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
0,5 paket fetaost
rejält med färsk timjan
ev färsk oregano
Låt havregrynen svälla i vatten. Rör ner färs, ägg, salt, peppar och repad färsk timjan (ju mer desto bättre). Smula ner fetaost och forma biffar. Stek biffarna på medelvärme tills de fått fin färg på bägge sidor och är genomstekta.
Recepten är beräknade för 4 personer.
Publicerad i äpple, äpplen, curry, fetaost, höst, kikärtor, köttfärs, salladsvariant, vitkål | Kommentarer (13) Skriv ut inläggFiskgratäng för allra första gången
I söndags lagade vi fiskgratäng för allra första gången. Jakten på ett lämpligt recept började i farmors kokbok, fortsatte bland hyllorna i mataffären, mellanlandade i lite inspiration bland matsidor på nätet och slutade med att jag improviserade en del bland kastrullerna. En inte helt sällsynt taktik i det här hushållet. Nu var väl kanske inte det här den vackraste fiskgratängen som världen har skådat, men att den var god det kan jag garantera. Så god att jag kommer laga den igen, med andra ord kommer det finnas tillsällen att öva på spritsandet och tur är väl det.
Fiskgratäng för fyra
500 g vit fisk
2 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 citron
2 tsk hummerfond
en rejäl näve finklippt dill
salt och peppar
400 g räkor med skal
potatismos (kokt potatis, 1 ägg,
en rejäl skvätt mjölk, salt och peppar)
Dela fisken i mindre bitar och lägg i en smord ungsform. Strö över lite salt och peppar. Täck fisken med ugnsfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Smält smör i en kastrull på svag värme, rör ner vetemjöl och mjölk. Låt såsen koka upp under omrörning, smaka av med rivet skal från en citron, någon matsked pressad citronsaft, salt, peppar, hummerfond och en rejäl näve finklippt dill. Spritsa ut potatismos runt kanterna på formen, eller tryck ut små potatismosöar genom en liten plastpåse där ena hörnet klippts bort. Lägg skalade räkor på fisken och häll över gratängsåsen. Gratinera fiskgratängen i 250 grader i 10-15 min eller tills den börjar få fin färg. Servera med sallad och rejäla citronklyftor.
Publicerad i bra matlådemat, fisk, gratäng, Middagstips | Kommentarer (16) Skriv ut inläggEn bekännelse om min passion för nypon
Det är sällan jag tar till utmärkande stora ord här på picki, men jag måste bara få berätta att jag fullkomligt dyrkar nypon sedan en tid tillbaka. Nypon är min nya passion! Igår morse klockan halv sju låg jag i sängen och funderade över hur mycket nypon jag ska hinna plocka och torka innan nyponsäsongen är över och vad mer än nyponsoppa jag ska göra av dem. Tips någon?
Nyponsoppa, 4 portioner
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjölRensa (skär bort ändarna) och skölj nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.
Nypontips 1
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.
Nypontips 2
När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Jag tror på den idén och ska prova det nästa gång.
Appropå nyponfotografierna så är det många som frågar vem som knäpper alla fina fotografier här på picki (och vad det egentligen är för superkamera som används), svaret på den frågan finns att läsa här. Många tror säkert att jag knäpper alla bilderna rakt av, men så är det verkligen inte. Picki vore inte picki utan min mösterfotograf och hans kamera! Oftast brukar jag göra det lätt för mig och säga att det antingen är Carl eller jag som knäppt bilderna, vi knäpper ungefär hälften var, sen redigerar Carl alla bilder och jag beskär alla bilder. Men, det jag skulle komma till var att i det här fallet är det inte riktigt sant att vi har knäppt alla bilder, för den näst översta bilden är tagen av Johanna.
Publicerad i billig mat, efterrätt, mellis, nypon, skogen, soppa, vardagslyx | Kommentarer (20) Skriv ut inläggTillbaka till veckomatsedel i det röda köket
Igår fattades ett enhälligt beslut runt matbordet, från och med idag återgår vi till veckomatsedel igen. Faktum är att vi ju faktiskt har varit världsbäst på att planera, storhandla och laga bra mat sju dagar i veckan, och det finns nog bara saker att vinna på en veckomeny. Jag tycker att det är vansinnigt roligt att planera mat, surfa efter inspiration och bläddra i kokböcker och mattidningar, vet vi vad vi ska äta resten av veckan så kan vi handla för resten av veckan, vilket blir både mindre stressigt och betydligt billigare. Matlådor blir det utan problem och det är nog inte heller någon hemlighet att det är lättare att fatta beslut om bra mat på söndagen, än vad det är en stressig onsdagkväll när klockan är sen och kylskåpet är tomt.När vi ändå var igång och fattade beslut om nya tider så var vi överens om att gymkorten hamnat lite väl långt ner i byrålådan och att det har blivit rätt mycket fika på sista tiden, men att byta bullkoma mot smotti känns inte som någon förlust, tvärtom. Var det någon som sa att det är höst nu?
Veckomatsedel
Sön Fiskgratäng
Mån Ljummen höstsallad med grönsaks- eller köttfärsbiffar
Tis Johannas vegetariska lasagne med keso
Ons Karins pasta med kyckling, broccoli och blåmögelost
Tor Hemkokt ärtsoppa och äppelplättar
Fre Lax med fänkålssås
Lör Couscoussallad med räkor
Jag tänkte föresten försöka mig på att koka egen ärtsoppa för första gången, jag har höga förhoppningar och tror att det kan bli riktigt gott. Om inte annat så vet jag att äppelplättarna är kalasgoda, så om det är någon som vill äta soppa och pannkaka med mig på torsdag så är ni välkomna att titta in här runt 18. Hojta till innan i så fall!
Publicerad i Middagstips, nya tider, veckomatsedel | Kommentarer (7) Skriv ut inläggGrannen bjuder på äppelkräm
Grannen bjöd oss på äppelkräm och nybakta scones tidigare i veckan, stora pluspoäng till henne. Det var så gott att jag knackade på för att be om receptet imorse, för det här tänker jag äta imorgon. Årets sista lunch på balkongen kanske?
Äppelkräm
6 syrliga äpplen
6 dl vatten
2-3 msk socker
1 tsk kanel
2 msk potatismjöl
Skala och klyfta äpplen. Koka upp vatten och socker, lägg i äpplen och låt småkoka tills äpplena mjuknat. Rör ut potatismjöl i kallt vatten och rör ner i äppelkrämen, rör även ner kanelen. Låt krämen koka upp. Servera äppelkrämen ljummen eller kall tillsammans med mjölk.
Publicerad i äpple, äpplen, kräm, mellis | Kommentarer (10) Skriv ut inläggOm vi ska ta och tala om disktrasor en stund
Här kommer ett tips på pyssel för höstkvällar när regnet slår mot fönsterrutan och du helst vill stanna inne. Ett roligt tidsfördriv och inte minst så blir det roligare att torka diskbänken ett tag framöver.
Pynta disktrasor
oanvänd disktrasa
stämplar eller penslar
textilfärg
Måla eller tryck disktrasorna med textilfärg. Låt färgen torka helt och stryk därefter disktrasorna med strykjärn så att färgen fastnar.
När vi ändå pratar disktrasor så kan jag ju passa på att försäkra mig om att ni kan disktraseknepet? När disktrasan börjar lukta disktrasa men för övrigt är i gott skick, blöt disktrasan ordentligt och lägg på en tallrik. Kör den därefter på full effekt i mikrovågsugnen en minut eller två. Spola av disktrasan under kallt vatten (för den blir hemskt varm!), vrid ur den och den är garanterat luktfri igen.
Publicerad i ge-bort-present, husmorstrick, pyssel | Kommentarer (13) Skriv ut inläggBröd med fetaost och soltorkade tomater
I fredags hade två nästan-främlingar plus en hund bjudit in sig själva på middag i det röda köket. Pressen på att laga något gott var stor och det är inte lätt att glänsa när gästerna tror att man lagar godare mat än vad man egentligen gör. Det var med andra ord rätt passande att servera en vegetarisk moussaka som inte riktigt var färdiggräddad. Sen bakade jag en gammal favorit på picki, bröd med fetaost och soltorkade tomater och det verkade i alla fall gå hem. Nästan-främlingarna var snälla, den prickiga hunden matchade köket kalasfint och jag vann nästan yatzyn, en trevlig kväll med andra ord. Välkomna att bjuda in er till vårt kök fler gånger!
Bröd med fetaost och soltorkade tomater
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.
Klara
Färdiga
Gå