En knallgul onsdag!
Efter en orange tisdag, kommer givetvis en knallgul onsdag. Åtminstone när temat på veckomatsedeln är regnbågens färger. Av bland annat en bortglömd påse saffran lagade C en gul risotto, och till det halloumipanerad kycklingfilé. Själv bidrog jag inte nämnvärt till matlagningen. Men jag åt, var glad och så delade jag ut 7 poäng.
Halloumipanerad kyckling
4 kycklingfiléer
100 g halloumi
2 ägg
2 msk mjöl
1 msk ströbröd
Riv halloumin fint, blanda med uppvispat ägg, mjöl, ströbröd, salt och peppar. Vänd filéerna i smeten, stek tills de har fått en fin yta. Stek sedan klart filéerna i ugnen i 175 grader (till en innertemperatur på 70 grader). Servera med saffransrisotto.
Receptet på saffransrisotto hittar du här.
Mer knallgula tips?
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk
En färgsprakande paella
Saffranspannkaka
Citronkladdkaka
Orange är mina favoritsoppors färg
Nyponsoppa
Morotssoppa med smak av fetaost och timjan
En indisk pumpasoppa med butternut squash
(På Fridas initiativ går veckomatsedeln i ett färgglatt tema. Dagens färg är orange, och ikväll äter vi soppa nr 3 till middag)
Publicerad i färgglatt, orange mat | Kommentarer (9) Skriv ut inläggJag är ett geni!
Ibland är jag så slug att jag slår mig själv med häpnad. I höstas ruinerade jag mig på surdegsbröd från finbageriet, medan så gott som samtliga brödprojekt i eget regi gick i stöpet. Men jag vet ju att Carl, till skillnad från mig, är en fena på att följa recept. Ett gäng presenter senare (surdegar, brödkorgar och tjusiga brödböcker) så föll han slutligen pladask ner i brödbakargropen. Man kan säga att det var välinvesterade presenter, nuförtiden finns ingen som helst anledning att besöka finbageriet för brödinköp. Jag sparar med andra ord pengar varje dag jag passerar (eller tjänar, som kvällstidningarna skulle ha sagt). Slug var ordet, men säg inget till Carl är ni snälla.
Surdegsbröd med nakenhavre
Grundreceptet är Helenas, och ni hittar det här, men:
1) Baka brödet på fullkornsvetemjöl special, istället för vetemjöl special
2) Minska 150 g havregryn till 100 g havregryn
3) Lägg till 50 g hela nakenhavrekorn
Mat i regnbågens alla färger?
Först visste jag inte vad-i-hela-världen som skulle hamna på nästa veckas matsedel. Passande nog utmanar Frida mig strax därpå, att nästa vecka laga mat i regnbågens alla färger (som enligt utmaningens färgskala är: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett). Nämen ojdå! Det är fullt möjligt att det inte blev särskilt mycket lättare att komma på maträtter, men helt klart blev det tusen gånger roligare. Indigo och violett avrundar jag till lila respektive rosa, för någon måtta får det ju ändå vara. Men, lila är fortfarande ett problem. Hjälper ni mig? Vi har till lördag på oss att komma på något bra.
Veckomatsedel – vecka 4
Mån Rödbetsbiffar (har någon ett bra recept?) i pitabröd, vitlökssås
Tis En orange pumpasoppa med indisk smak
Ons Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto
Tor En snabb grön pastarätt
Fre Vinkokta blå(!)musslor och hembakat bröd
Lör Något lila?
Sön En chockrosa rödbetspesto
Nämen, godmorgon Tina!
Vad man egentligen inte räknar med att få se när man i all hast bläddrar igenom morgontidningen.
Vardagsmat av skafferifynd
Ni finsmakare skrattar säkert nu, men plock-ihop-sallad är vardagsmat jag gillar. Rätter där alla ingredienser går att byta ut mot någonting annat. Man sätter valfria gryn på kokning i en kastrull. Under tiden passar man på att spana efter bortglömda fynd i kyl, frys och skafferi. I vårt skafferi står för övrigt maten i tredubbla rader, så det är sannerligen som upplagt för överraskningar. Roligast är de kvällar det finns tid att kika bakom rad 1 och 2. När man sedan ätit upp konstaterar man belåtet att det är kul att ”ingenting” kan bli så gott. En vanlig vardag i det röda köket.
Bulgursallad med kyckling
Koka bulgur i buljong. Dela kycklingfilé i mindre bitar, stek och krydda i lite salt och svartpeppar. Servera med smulad fetaost, massor med bladpersilja, soltorkade tomater, tunt skurna rödlöksbåtar, finoliver och liknande. Servera med en klick av yoghurt som smaksatts med pressad vitlöksklyfta.
Vad gör jag för kul av det som blir över?
Av kokt bulgur eller bulgursallad som blir över går det att steka finfina bulgursnacks. Rör ner ett ägg eller någon matsked mjöl. Piffa upp med torkade bär (berberis) och/eller lite frön och flingsalt. Stek knapriga i lite olja.
Apropå skafferifynd
Somliga konserver har hängt med längre än andra
Vad man inte tror att man ska hitta i frysen
Hejdå getosten, för ett tag
Jag vet att jag har inlett 2011 med att getostchocka er, men ni som inte gillar getost kan pusta ut nu. Jag känner på mig att det här blir det sista getostreceptet för ett tag. Därmed inte sagt att de getostgratinerade rödbetorna var mindre goda, tvärtom! Men vår getostkvot är fylld för åtminstone några månader framöver. Det här är för övrigt ett toppen tillbehör till lite vad som helst, själva åt vi det till en vegetarisk qiunoasallad.
Getostgratinerade rödbetor
Förkoka rödbetor (med skal) i lätt saltat vatten tills de är så gott som genomkokta. Låt dem svalna, skala och dela därefter på hälften eller i kvartar. Lägg i en ugnsform. Smula ner getost i crème frâiche (ung 1:2), smaka av med svartpeppar och lite salt. Bred röran över rödbetorna och gratinera i ugn i 225 i knappt 10 minuter (eller tills den börjar få färg).
Sommarlängtan.
Jordgubbspaj, Kiviks Lilla Råa, juli 2010