Dubbelfriterade gröna matbananer
Det råder matstiltje i det röda köket och jag förvånas över känslan av att inte vara sugen på mat. I torsdags morse tänkte jag att sol och värme var lösningen på all världens bekymmer och dukade fram karibiskt i radion. Utöver att vi smakade favoriten Tobagogryta så dubbelfriterade vi gröna bananer och åt som förrättssnacks tillsammans med en majonnäsdip. När jag för första gången någonsin går in i sändningsarkivet (0730-0800) och lyssnar på programmet i efterhand, så inser jag att jag var ganska bra på att låtsas att jag kan allt om västindisk matlagning. Men både ni och jag vet ju att allt jag kan om matbananer och cassavarötter har jag lärt mig inne i Veronicas karibiska kök.
Dubbelfriterad grön matbanan med dipp
gröna matbananer
rapsolja eller annan neutral olja
flingsalt
Skala bananerna genom att skära av ändarna, och skär en skåra längst med mitten på bananen. Dela bananerna i 1,5 cm tjocka skivor. Fritera dom några minuter (ca 4 min) i upphettad olja tills att de blir mjuka inuti. Ta upp bananerna och låt de rinna av på hushållspapper. När de har svalnat lite, ta något tungt exvis en mortel, och tryck till bananskivorna så att de plattas ut. Fritera en gång till, tills de får gyllene färg (ca 4 min till)
Dipp:
Smaksätt 1 dl majonnäs med 0,5 pressad vitlöksklyfta, en näve finhackad koriander, 0,5 finhackad chili och rivet skal från en lime.
En veckomatsedel första dan i ditt nya liv?
Måndagskyckling - kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor
Tisdagssnabbis - snabba blomkålsrätten med bacon, timjan och citron
Onsdagsfisk – lax i ugn med fänkålssås
Torsdagssoppa - jordärtskockssoppa och lingonpannkakor
Fredagsmusslor - musslor med calvados, äpple och rökt sidfläsk
Lördagsvego - rödbetsbiffar med getostkräm och matvete med smak av honung
Söndagslångkok - bästa chilin med smak av chipotle och choklad
Ännu fler veckomatsedlar
Under ”Arkiv – matsedlar” i menyn här till höger hittar du färdigkomponerade veckomadsedlar för ett drygt år framöver. Välj, vraka och inspireras vetja.
Finfina fredagsmaten!
I mataffären igår kväll kunde jag bara tänka på pulled pork. Men något som tar fyra timmar i ugnen är ju en rätt dålig idé när hungern såväl som klockan redan passerat middagstid. Då kan man lura sig själv lite grann genom att duka fram alla goda tillbehör vi brukar äta till pulled pork, i sanningens namn är det ju egentligen dom man helst vill åt. Den bästa mangosalsan, len guaccamole, vitlöksstinn aioli, generöst med surkål och så pitabröd att servera maten i. Och jo, det blev faktiskt kött också. Entrecôte som fick vända sig i lite chipotlemarinad, sedan stekt och tunt skivad. Närmare fläskkött än såhär har nog entreôote aldrig varit, åtminstone inte i det röda köket. Men det bästa av allt var egentligen inte att det gick snabbt, utan att det blev förtrollande fredagsgott!
Pitabröd fyllda med stekt och tunt skivad entrecote,
mangosalsa, guaccamole, surkål och aioli
2 skivor entrecôte
1 msk chipotlepasta
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
Blanda chiptlepasta med olja och flingsalt. Gnugga in i köttet och låt dra medan tillbehören hackas ihop. Stek i olja på medelhög värme, ungefär 3 knappa minuter per sida. När köttet är färdigstekt, låt det vila en liten stund och skiva därefter i tunna skivor.
Tillbehören
Mangosalsa
Guacamole
Aioli (hoppa över örterna i receptet)
Hembakade pitabröd
Nu dukar vi upp matsäcken!
Alldeles strax pratar vi vinterutflykt och matsäck i P4 Morgon Uppland. I korgen jag har med mig finns en termos morotssoppa och till soppan dukar vi fram en brödkrans fylld med spenat och getost. För det är ju något speciellt med vinterutflykter. Sommarvärme i all ära, men med matsäcken i åtanke är det rätt praktiskt med en utomhustemperatur någonstans mellan kylskåp och frys. För att inte tala om blanka skridskoisar, frost som gnistrar i träden och vinterbitna kinder. Eller som nu, regn. Det är tur att man får duka fram matsäck inomhus om man vill.
Brödkrans fylld med spenat och getost
12,5 g jäst
1,25 dl vatten
2 msk rapsolja
knappt en halv tsk salt
knappt 1 tsk honung
3,5 dl vetemjöl
Fyllning:
smör el lite olivolja
ung 130 g färsk bladspenat
100 g getost
flingsalt, svartpeppar
sesamfrön
Smula jästen i en bunke och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45-60 min. Fräs spenaten i lite olja i en het stekpanna, vrid över svartpeppar och flingsalt. Arbeta degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som vid bullbak. Bred på smör eller olja, fördela spenaten jämnt över rektangeln och smula över osten. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Pensla med vatten och strö över sesamfrön och ev lite flingsalt. Låt jäsa 20 min på plåt med bakplåtspapper. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 20-25 min. Låt brödet svalna under bakduk.
Fler vinterutflyktsfavoriter
Värmande soppa i termos:
1) Morotssoppa med smak av feta och timjan
2) Potatis- och purjolökssoppa
Utflyktssemlor med mättande fyllning
Pinnbrödstipsen
Energibars
Jägarsnus
Får det lov att vara en tårtbit fylld utflyktskrans?
Vad vi åt igår?
Efter att ha sett recept på grönkålschips i såväl tidningen som var och varannan matblogg den senaste veckan kunde jag inte låta bli att testa. Någon i sällskapet undrade om det nyttiga i grönkålen bestod i att man kvickt passerar en nu-smakar-det-för-mycket-kål-gräns om man försöker äta alltför många chips. Det ligger en viss sanning i det, men jag kan inte låta bli att gilla dom lite ändå.
Grönkålschips
Tvätta några större grönkålsblad noggrant. Skär bort den grova stammen och dela bladen i chipsstorlek. Ringla över ett par matskedar rapsolja och vänd runt grönkålen ordentligt. Lägg de blivande chipsen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och rosta i 200 grader tills de blir krispiga (ca 5-10 min). Låt svalna på hushållspapper.
Till förrätt grävde vi fram vårt orangea guld ur frysen och serverade löjromstoast. Nog för att löjrommen är små, men sötast på tallriken var utom tvekan vakteläggen Carl kommit hem med på eftermiddagen. Chokladskadad som jag är höll jag på att stoppa ett i munnen av bara farten, övertygad om att det var chokladägg. Somliga partytrick är bäst att avstå.
Om jag säger att vårt val av huvudrätt var lika förutsägbart som förrätten, så kan ni säkert gissa vad vi åt även utan bild. Köttet toppades med ett örtsmör inspirerat av Annikas. Så kan det än en gång konstateras att schalottenlök är fint till mycket, även i smör.
Örtsmör
Finklipp 1 näve färsk persilja samt en näve färsk basilika och blanda med 100 g rumsvarmt smör. Rör ner 2 små finfinhackade schalottenlökar och en nypa flingsalt. Lägg smöret på plastfolie, rulla ihop och forma till en rulle med ungefär 4 cm i diameter. Förvara kallt. Skiva upp centimetertjocka bitar vid servering.
Efterrätten vann nog matchen. Crème brûlée toppad med hallon som tillbringat kvällen i sällskap med lite limesocker. Jag tror bestämt att tillhörande dryck gjorde sitt till efterrätten, den godaste äppelcider jag någonsin druckit.
Crème brûlée
5 dl grädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl råsocker
1 vaniljstång
socker att bränna
Vispa grädde, mjölk och äggulor tillsammans. Rör därefter ner urskrapad vaniljstång och råsocker. Fyll 6 st portionsformar och ställ ner dessa i upphettat vattenbad i långpanna. Grädda i 175 grader i 1,5-2 timmar. Låt stå kallt. Innan servering, strö över ett lager socker, skaka bort överflödigt socker. Bränn sockret till en skorpa med en brännare (hellre lite för mycket en lite för lite).
Limemarinerade hallon
Låt 2 dl frysta hallon tina. Blanda 4 tsk råsocker med rivet skal från 2 limefrukter, rör ut sockret i lite av vätskan från de tinade bären. Blanda försiktigt om bär och marinad i en skål. Servera till brûléen.