En podcast om kokboksfavoriterna
När vi spelade in veckans podcast hade vi besök av lilla valpen Alice, en sötare maskot står nog inte att finna. I sällskap av finbubbel och finpraliner pratade vi kokboksfavoriter. En av Johans nyaste favoriter ser ni på bilden ovan. Efter att han talat sig varm om spännande recept och vackra bilder samt smekt den läderinbundna boken över ryggen så gick det inte många minuter innan vår maskot i smyg satt tänderna i boken. Jag vet inte om det talar för att Johan är bra på att sälja eller att valpen har god smak (eller kanske en del hyfs kvar att lära). Vad jag däremot vet är att veckans avsnitt återfinns på iTunes (alternativt även lite här och där). Lyssna, lämna gärna feedback och glöm för allt i världen intebort att berätta vilka som är dina favoriter i kokbokshyllan.
Kokbokslänkarna
Under valnötsträdet - Anna Bergenström, Fanny Bergenström
Sallader runt Medelhavet - Liselotte Forslin (och hennes fina sida Le Parfait)
Expedition Mathantverk - Mikael Einarsson, Gustav Lindström, Henrik Francke
Smaklexikon - Niki Segnit
Pastejboken - George Kringelbach
Bagarens bästa: från surdeg till muffins - Paul Allam, David McGuinness
Bröd - Jan Hedh
Surdegsbröd - Martin Johansson
Enklare bröd - Martin Johansson
Den franske bagaren: surdeg, mat, kärlek - Sébastien Boudet
277 sorters kakor - Jan Hedh
Soppor, bröd och röror - Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Svensk husmanskost - Tore Wretman
Sju årstider i Majas kök - Maja Söderberg
Majas klimatmat - Maja Söderberg
Mastering the art of French cooking - Julia Child
Snälla broccoli- och parmesanplättar
Inne hos fina Hanna på Matarkivet ramlar jag över ett recept på broccoli- och parmesanplättar som jag snor ungefär rakt av. Det här är maten som lägger armen runt ens axlar och håller om, som smakar snällt och lent i både mun och mage. Ni vet sådan där mat man kan behöva om hösten när det stormar runt omkring.
Broccoli- och parmesanplättar
2 broccolihuvuden
1 ägg
40 g parmesan
1 dl vetemjöl
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
olja
Ansa broccolin och dela i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten i ung 4 min. Häll av vattnet och mixa broccolin. Blanda med uppvispat ägg, finriven parmesan, mjöl, pressad vitlök, salt och peppar. Stek i olja 7-10 minuter på medelvärme. Servera med den kalla såsen.
Kall sås
1 dl creme fraiche
skal från en halv citron
1 msk finriven parmesan
salt, svartpeppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Publicerad i broccoli, copy-paste, parmesan | Kommentarer (15) Skriv ut inläggNu värmer vi upp!
Nu börjar uppvärmningen inför årets glöggsäsong. Svartvinbärssaftsvarianten är förvisso inte glögg, men något som ändå ger smak och hopp om vad som komma skall. Apropå vad som komma skall är det förresten dags att börja handla ingredienserna till årets garderobsglögg. Ni vet den där goda saken som ska stå till sig i en hink i 6 veckor i väntan på första advent. På söndag är det dags!
Svartvinbärs(fusk-)glögg
outspädd svartvinbärssaft, gärna hemkokt
en bit kanelstång
en bit färsk ingefära
ett par nypor kardemummakärnor
en hel stjärnanis
Häll svartvinbärssaft i en mugg och häll över kokande vatten. Skala och dela ingefära i små bitar, bryt en bit av en kanelstång i mindre bitar och lägg alltsammans tillsammans med hela kardemummakärnor i en teboll. Låt dra en bra stund, ju längre desto bättre.
I matsäckskorgen
Vad vi packade för matsäck i morse? Potatis- och purjolökssoppa toppad med blåmögelostsmulor, morotsbröd och resterna av gårdagskvällens kladdkaka med lingon i. Jag vet inte om det var för att vi gått upp tidigt, om havsluften gjorde oss särskilt hungriga eller om det var innehållet i picknickkorgen som gjorde att allt var framdukat redan vid elva och uppätet strax därefter. Kanske var det allting. På vägen hem pallade vi havtorn och plockade årets sista nypon. Utflykt alltså, så himla fint.
Potatis- och purjolökssoppa
drygt 1 kg potatis
1 gul lök
1 msk rapsolja + 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 stora purjolökar
5 dl grönsaksbuljong
5 dl grädde
1 näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan el oregano
salt, svartpeppar
blåmögelost
Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs mjuk på låg temperatur i olja och smör i en stor kastrull. Skala och tärna potatis. Tillsätt potatisen i kastrullen och fräs litegrann. Tillsätt grönsaksbuljong och grädde. Låt småkoka. Tillsätt skuren purjolök och smulade svamp. Soppan är färdig när potatisen är genomkokt. Smaka av med kryddor, späd med vatten om det behövs. Smula över blåmögelost vid servering. Recept för ca 7 personer.
Publicerad i soppa | Kommentarer (11) Skriv ut inläggEn lingonpodcast!
Man kan tro att veckans avsnitt av picki, matgeek och poden är en tävling i vem som kan spotta ur sig flest lingonfavoriter. Några av recepten vi pratar om hittar ni här nedan. Johan pratar också om likbodar och om att jag har spindelnät bakom elementet, men det kan vi väl låtsas som att ni hörde? Veckans avsnitt hittar ni här (och har man inte iTunes kan man lyssna här). Så lyssna vetja och bjud gärna på feedback såväl som dina egna lingonfavoriter här i kommentarsfältet.
Lingonfavoriter
Lingon- och rabarberdricka
Klappgröt
Lingonsylt
Lingonpäron
Vit chokladtryffel med kanel och lingon
Chokladtryffel med smak av lingon, kardemumma och rom
Fransk äppelkaka
Det står en tarte tatin på mitt vardagsrumsbord och den har jag förtjänat.
Receptet
Recept på uppochnervänd äppelkaka hittar ni här
Bästa ugnspannkakan
Det här är ugnspannkakan som matchar duken som matchar ugnspannkakan. Och visst är det särskilt roligt när snyggpannkakan inte bara är den vackraste, utan också den allra godaste. Jag tror att det var Elin som tipsade och sedan dess kan åtminstone inte vi äta ugnspannkaka på annat vis än i sällskap med just bacon, äpple och timjan.
Fläskpannkaka med äpple och timjan
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
4 ägg
0,5 tsk salt
4 små svenska äpplen
2 paket ekologisk bacon
några kvistar färsk timjan
Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät smet. Ställ kallt. Dela baconskivorna på hälften, kärna ur äpplen och skiva (med skal) centimetertjocka skivor. Bred ut bacon och äpple på en plåt med bakplåtspapper, lägg dit några kvistar färsk timjan. Sätt in högt upp i ugnen i 225-250 grader i 8-10 min. Plocka bort timjankvistarna och häll över pannkakssmeten. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 min. Servera med färsk timjan och lingon.
Publicerad i äpplen, pannkaka | Kommentarer (16) Skriv ut inläggEn oktoberhelg till protokollet!
Bjuden på fransk afton i fredags åt jag mina livs första sniglar. Sen gurglade jag munnen med 50 år gammal calvados och fortsatte kvällen med bouillabaisse och crème brulée. Finaste fredagen.
Här ser ni början på årets julaftonsefterrätt. Fjolårets lingonpäron gjorde sådan succé att vi gör det igen.
Bästa helglunchen stavas för övrigt våfflor. Varannan våffla med varmrökt lax, gräddfil och basilika, varannan med hallonsylt. Jag vet inte om det är något att sträva efter, men med den taktiken kan man äta ungefär hur många våfflor som helst.