Momas Tobagokyckling
Jag har en ny kycklingfavorit! Receptet fick jag i födelsedagspresent av Veronica, matbloggerskan som bjuder på karibisk mat inne på Momas kitchen. Doften som skred sig i lägenheten när vi lagade Tobagokycklingen hintade att det var en 10-poängare som puttrade i grytan, och det visade det sig också vara. 10 poäng får förresten även Veronica själv, för ni har väl hört vad hon gjorde i somras? I tidningen läste hon att Usain Bolt önskade jamaicansk mat när han skulle till Sverige för att springa DN-galan. Vad gör man om man kan detta? Veronica ringde ledningen för DN-galan, tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell. Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma. Om jag säger såhär, Usain Bolt är i gott sällskap om att önska jamaicansk mat nästa gång han övernattar i Stockholm.
Tobagokyckling, 4 port
1 färsk kyckling styckad i mindre bitar
(alt fuska med 900 g kycklinglårfilé)
3-4 msk olja
1 msk socker
2 tärnade tomater
marinad (se nedan)
0,5 tunt skivad gul lök
1 burk koksmjölk
1 msk ketchup
1 tsk ättika
Marinad:
1 lime
1,5 msk finriven ingefära
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 riven gul lök
1,5 msk hackad bladpersilja
2 msk koriander
1,5 tsk sakt
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja
Stycka och skölj kycklingen. Lägg delarna i en bunke och pressa över lime, tillsätt därefter resten av ingredienserna i marinaden. Blanda. Bryn kycklingen i olja och socker (hur man gör detta, se filmsnutt här). Sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan. Spara marinaden. Bryn kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, 1 dl vatten, tomater och lök. Låt småputtra under lock i ca 20 min. Tillsätt kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta ättika. Veronicas recept med bilder återfinns här.
Publicerad i Momas Kitchen, Tobago, Usain Bolt | Kommentarer (31) Skriv ut inläggBästa soppan i september!
Godmorgon! Starta radion vetja, om en halvtimme bjuder jag på nyponsoppa i P4 Morgon Uppland. Receptet hittar ni här!
Publicerad i nypon, radiomat | Kommentarer (4) Skriv ut inläggRabarberbladstricket?
Tittar på sommarfoton och hittar det här. Stora rabarberblad är faktiskt prima för den som vill väcka liv i en eld som håller på att somna. Passar på att fråga om det är någon av er som har gjord betongfat med hjälp av rabarberblad? I så fall tar jag gärna del av ett lyckat recept.
I mitt vardagsrum precis just nu
Trattkantareller med ursprung Gräsö, 5:e september 2011
Svamprecept
Trattkantarellsoppa
Kantarellsås
Kantarellrisotto
Svamprisotto med bovete
Pizza med kantareller och västerbottensost
Hej vecka 36!
Blandar man några gamla favoriter med ett par nya födelsedagsrecept, så får man nästa veckas matsedel.
Veckomatsedel
Mån Tonfiskbiffar med smak av chili och citron
Tis Ljummen höstsallad med fetaostbiffar
Ons Ugnsbakad mandelfisk
Tor Gyllene squashsoppa, lingonpannkakor
Fre Skördepizza med rödbetor och getost
Lör Tobagokyckling
Sön Vegetarisk moussaka
Johan bjuder på ett såstips!
Utöver att träffa matbloggare den där Göteborgshelgen för ett par veckor sedan, så träffade vi många andra favoriter. En sen kväll bestämde jag dejt med nutritionist-Johan framför scenen på Kungstorget. Hög ljudvolym innebär att man måste vara extra tydlig med sitt kroppsspråk. Jag hytte därför med näven åt att det var så länge sedan han mailade mig recept. Otippat effektfullt faktiskt, tre finfina recept har ramlat in i mailen sedan dess. Bland annat Lisa Lemkes bearnaisessås med yoghurt som vi testlagade ikväll. Jag kan bara instämma i att såsen är riktigt god.
Lisa Lemkes yoghurt-bearnaise
50 g smör
1 msk torkad dragon
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 tsk worcestershiresås
1,5 dl turkisk yoghurt
några droppar tabasco
salt och grovmalen svartpeppar
Lägg smör och dragon i en kastrull och smält smöret. Ställ åt sidan för att svalna något. Vispa samman senap, vinäger, worcestershiresås och yoghurt i en bunke. Vispa ner det smälta smöret i en tunn stråle. Vispa kraftigt. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
Publicerad i copy-paste, dragon, Lisa Lemke, nutritionist-Johan, sås | Kommentarer (5) Skriv ut inläggHur man hittar Annas lavendelkaka
Jag fick förresten bakläxa när jag inte bjöd på eftermiddagsfika på födelsedagen. För att gottgöra den missen såg jag till att kompensera med marginal. Igår packade jag därför ner det finaste fikat av dem alla. Annas lavendelblondies, en kladdig vit chokladkaka som doftar lavendel lång väg. Sen stod dom på rad och frågade om den där matbloggen min som dom hört talas om. Hur man egentligen hittar dit och om möjligen det där lavendelkakerecptet går att hitta där? Jag anar ett samband mellan kakan och det plötsliga intresse för picki. Men kakan hittar ni inte här, däremot återfinns receptet inne i Annas fina skafferi.
Publicerad i bakat, lavendel | Kommentarer (5) Skriv ut inläggI förrgår dansade vi kalvdans!
Jag lovade ju att jag skulle berätta vad jag fick av Johan, den där påsen med något gult och spännande som har legat i min frys sedan dess. Råmjölk var det och kalvdans blev det. I sanningens namn darrade jag ikapp med kalvdansen när jag insåg att den skulle provsmakas av såväl ett gäng skeptiska nybörjare till mjölkbondens son uppfödd på kalvdans. Om jag hade behövt oroa mig? Nix, succé var det samlade omdömet.
Kalvdans på Johans vis
Smörj en form (vår kalvdans hade 4 cm i mankhöjd). Vispa ner 1 ägg, 5 tsk strösocker och en nypa salt i 1 liter blandad råmjölk. Smaksätt med 1 tsk malen kanel och 0,5 tsk stött kardemumma. Häll råmjölken i formen och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 170 grader tills dansen stannar. Det tar 1-2 timmar. Vi serverade kalvdansen ljummen med hallonsylt till.
Hur man bäst tinar råmjölk eller hur man vet att kalvdansen är stannat kan ni läsa i Johans (farmors) originalrecept här.