Efterrätt på rekordfart!
Idag bjuder jag på efterrätt i morgonstudion. Efterrätt före frukost, det är inte var dag. Däremot är det något med hösten som gör att vi trollar fram vardagsefterrätter lite nu och då. Jag tror det handlar om att kompensera för dagar som blir kortare och mörker som blir mörkare. Någon i det röda köket säger ätbara humörhöjare, den andre säger att vardagsefterrätterna är l-i-v-s-n-ö-d-v-ä-n-d-i-g-h-e-t-e-r. Ingen nämnd, ingen uthängd. Just den här är en äppeldessert som trollas fram på nästan ingen tid alls, av nästan inga ingredienser alls. Det är för övrigt mina två kriterier för en prima vardagsefterrätt. Har du något recept/tips/drag som kvalar in i den skaran? Dela med dig vetja, hösten räcker länge till.
Snabb äppeldessert
Rosta grovhackade nötter eller frön (hasselnötter, chashewnötter el liknande) och lite havregryn i en torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och toppa med nötströsslet.
Fler snabba efterrätter
Klappgröt
Indiskinspirerad yoghurtefterrätt
Fuskglass
Bärgazpacho
Frukt-på-burk-på-piffigt-vis
Istället-för-chokladmousse
Hallonmousse med avokado
Fattiga riddare
Minipatrullen testar!
Häromhelgen hade vi världens bästa 2,5-åring på besök, och hennes fina mamma givetvis. Jag får sällan prestationsångest vad gäller innehållet i matsäckskorgen, men den här gången ville jag verkligen göra succé. Efter att ha ägnat förmiddagen åt att koka nyponsoppa och steka äppelplättar försökte jag dra ur gullungen ett matsäcksbetyg på skalan 0-10, men det visade sig vara helt omöjligt. Tur då att bilderna nedan fastnade i kameran, är inte det här en 10:a så säg?
Hej äppelplätt!
Hejdå äppelplätt!
Hej jättemätt!
Recepten
Nyponsoppa
Äppelplättar
Hej måndag!
Lycka är att hitta svartkål i mataffären, det händer nämligen inte särskilt ofta. Fräst i smör och toppad med lite salt och svartpeppar sopar den banan med vilken sallad som helst. När man sedan ätit smörfräst svartkål som tillbehör till maten sju dagar i ett svep, då avslutar man svartkålsveckan med att hacka ner det sista i en krämig svamppasta. Och så tänker man att det var synd att den fina idén inte slog en lite tidigare.
Krämig pasta med svartkål och trattisar
350 g trattkantareller
ca 75 g svartkål
0,5 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl grädde
rivet skal från 1 liten citron
salt och svartpeppar
0,5 dl riven vällagrad ost
4 port bandpasta
Koka pasta. Finhacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt grovhackad svamp och låt fräsa ca 5 min, vänd ner grovhackad svartkål (skär bort den grova delen av stjälken) och fräs ytterligare någon min. Häll över grädde, låt koka någon min. Smaka av med rivet skal från citron, salt och svartpeppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen. Toppa med lite riven ost.
Publicerad i kål, svartkål | Kommentarer (19) Skriv ut inläggSoffliggare?
I årets upplaga av Matbloggspriset kan vemsomhelst vara med och rösta fram sin egen favorit i kategorierna matblogg respektive bakblogg. Kul tycker jag! Eftersom jag vill att fler ska få möjlighet att känna den här känslan, har jag just röstat på två bloggare med konsten att alltid lyckas göra mig vrålhungrig, hur mätt jag än må vara. Det som är så fint med dagens mobila(!) datorer är att man ju faktiskt kan ligga på sofflocket och ändå göra sin röst hörd.
Publicerad i Matbloggspriset | Kommentarer (5) Skriv ut inläggOm 2 månader och 2 dagar
I år kan man verkligen säga att det växte päron på träd hemma hos farmorn och farfarn. Ett par av päronen växte som bekant i flaska, men några av dom som inte gjorde det blev väl omhändertagna ändå. Sedan en månad tillbaka ligger dom och drar sig i lingonlag och lagom till julafton är det tänkt att lingonpäronen ska dukas fram på finporslin. Romtopfen som varit stående efterrätt de tre senaste julaftnarna kommer med andra ord att få konkurrens i år, jag tror att det kan bli en tuff rond.
Lingonpäron
12 päron (gärna en fastare sort)
8 dl lingon
6 dl vatten
4 dl socker
2 citroner
1 kanelstång
Koka upp vatten, lingon, socker och saft från citronerna, låt småputtra 10-15 min. Skala päronen, skala även skaften. Lägg päronen och kanelstång i lingonkoket och låt sjuda tills päronen är mjuka (testa med en potatissticka), tiden varierar beroende på päronsort (våra kokade en knapp timme). Lägg päronen i en väl rengjord glasburk och sila över lagen. Förvara päronen kallt, då håller de sig några månader. Servera med lättvispad grädde.
Publicerad i efterrätt, lingon, päron | Kommentarer (8) Skriv ut inläggNu skålar vi i vitaminer
Godmorgon på er! Nu har jag packat ihop ett gäng frukter och bär och far till radion. Klockan 07.30 bjuds det på havtornssmoothie, en riktig vitamininjektion. Och bara så att ni vet, idag skålar du och jag och alla andra för min farmor och farfar som firar 60-årig bröllopsdag. Är inte det stort och fint så säg? Nu är det ju dessutom så att farmorn följer pickipicki flitigt, så utöver en skål kommer här ett stort grattis från mig.
Vitaminsmoothie
0,5 banan
1 mango
1 dl råsaft havtorn
1 dl tjockyoghurt
1 tsk kokosolja
Mixa.
Publicerad i havtorn, radiomat, smotti | Kommentarer (21) Skriv ut inläggHavtornssåsen
Att det lilla mirakelbäret havtorn inte är som alla andra bär, kan knappast ha undgått den som en gång smakat. Antingen gillar man smaken, eller så gillar man den inte alls. Med ambitionen att vitaminchocka bort hösttröttheten dukade vi upp till havtornsfrossa i det röda köket igår kväll. Det tillverkades råsaft och på råsaften gjorde vi sedan allt från smoothie till frukostdryck och en prima sås till lax. Idag vaknar jag upp till havtornsbaksmällan och det bränner lite i halsen, men det var det värt. Såsen till fisken är förresten toppengod, och oväntat snäll i smaken.
Havtornssåsen
Sjud 2 dl creme fraiche och 0,5 dl havtornsråsaft (köp råsaften, eller pressa färska/frysta bär i en finmaskig sil) på svag värme i en kastrull. Smaka av med 1 krm salt, 0,5 krm svartpeppar, 0,5 pressad vitlöksklyfta och 0,5-1 tsk honung. Servera fisken till ugnsbakad lax och rostade rotfrukter.
Jo, det funkar fint att woka hösten!
Ikväll firade vi av den senaste veckans intensiva tentapluggande med en höstwok! Om vi ropade hejdå-kom-aldrig-mer-igen till tentan, så var den inte vad vi sa till woken, tvärtom! Hösten smakar nämligen finfint även i wokformat. Och till er som undrar, nej, vi kommer aldrig ledsna på vitkål och äpple. Åtminstone inte på den här sidan årsskiftet.
Carls höstwok
300 g kycklinglårfilé
1 gul lök
1 rödlök
0,5 purjolök
1 palsternacka
1 morot
2 äpplen
1/4 vitkålshuvud
1 msk curry
1 tsk salt
svartpeppar
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja på hög värme några minuter. Dela löken i båtar, hacka palsternacka och morot i kuber och klyfta äpple. Fräs löken i olja och curry, tillsätt palsternacka och moroten och sedan äpple. När grönsakerna börjar bli klara, lägg ner vitkål och kyckling och stek någon minut. Servara med ris eller något annat (gulle)gryn.
Publicerad i höst | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg