I beg you please, don’t try this at home
Väldigt sent igår kväll, eller väldigt tidigt imorse (det beror på vad man har för preferenser), så vaknade jag av att någon bankade på ytterdörrarna i trappen. Vansinnig över att någon hade mage att bete sig på det viset låg jag klarvaken i sängen och hann reflektera över att det måste ha snöat väldigt mycket under natten, eftersom det var så många plogbilar som blinkade ute på gatan. Nyfiken på snömängden sneglade jag ut genom persinnerna och möttes istället av ett tivoli av polis-, ambulans – och brandbilar. Med ens hörde jag brandlarmet som tjöt i närheten och eftersom bankningarna på dörrarna fortsatte förstod att det var läge att öppna dörren ändå. Utanför stod rökdykare i full mundering och frågade om vi visste vem som kunde ha en nyckel till grannen vägg-i-vägg, eller om de skulle bryta upp dörren? Man kan säga såhär: grannen hade rejält berusad kommit hem från fest, beslutat sig för att koka ris och slocknat. Hon vaknade inte av röken, inte av brandlarm och inte av bankningar på dörren. Jag har dock en känsla av att hon blev otäckt klarvaken när det stod brandmän i hennes rum och frågade hur hon mådde och om det varit en kul fest.
Så, det här receptet är tillägnat dig kära granne vägg-i-vägg (även om jag betvivlar att du någonsin kommer köra en repris på detta) och till alla er andra som kommer hem sent efter en kalaskväll och blir sugna på något att äta. För allt i världen, rör aldrig spisen. För att citera någon som sjöng på teven igår; Jag ber dig snälla, snälla, snälla, snälla.
Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk lättkesella
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar
Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök (alternativt finhackad rödlök). Smaka av med svartpeppar. Lägg röran på valfritt bröd. Om det finns kokt potatis i kylskåpet är det gott att skiva den tunt och låta den göra sällskap med röran.
Publicerad i drömmer jag? | Kommentarer (7) Skriv ut inläggVeckans fiskrecept: lax med blåmögelost
I sista stund kommer veckans utlovade fiskrecept. Carl är ansvarig upphovsman till denna enkla, snabba och goda lax med blåmögelost som vi åt tillsammans med ris och citronsås, klart godkänt. Lax i ugnen går så snabbt att laga att det nästan är oförskämt. Men, nästa vecka ska vi nog variera oss och bjuda på annan fisk än lax.
Lax med blåmögelost
Skär laxfilé i portionsstora bitar. Skär en skåra i laxbiten och fyll skåran med blåmögelost. Lägg i en ugnsform och salta och vitpeppra laxen. Tillagas i 150 grader i ungefär 15 minuter.
En slags kaka av det mäktigare slaget
Här kommer en helgefterrätt av det mäktigare slaget. Efter att vi ätit mat och kaka i lördags, var vi fyra stycken som låg utslagna på golvet. Men låt er inte avskräckas för all del. Väldigt gott var det och dessutom kan man ju välja storlek på kakorna själv. Behöver jag tillägga att Carl valde storlek superstor?
Glassfyllda choklad-
och jordnötscookies
225 g smör
2,5 dl socker
2 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g mörk choklad
150 g jordnötter
vaniljglass
Rör ihop smör, socker, farin, ägg och vaniljsocker. Rör därefter ner mjöl och bakpulver. Tillsätt grovhackad choklad och nötter. Dela smeten i ungefär 35 delar och lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och grädda i 175 grader i 15-20 minuter, passa noga så att de inte blir alltför välgräddade! Låt kakorna svalna. Skär vaniljglassen i ungefär 3 cm tjocka skivor och sätt in skivorna i frysen i ungefär en halvtimme så att de hinner frysa. Stansa ut rundlar med något som är lika stort som kakorna. Lägg därefter ihop kakorna två och två, med glass mellan. Sätt in kakorna i frysen ungefär en timme.
PS 1. Receptet är tjuvtitt från senaste Allt om mat. De tipsar om att kakorna gör sig fint då de serveras tillsammans med varm chokladespresso. Det stämmer.
PS 2. Kakbakaren han hälsar att om man vill ha storlek superstor så gör man 25 istället för 35 kakor.
PS 3. Om ni inte är väldigt många, så kommer det bli kakor över. Men, det gör inget. För när ni har hämtat er efter, så kommer ni så småningom att bli sugna på kakor igen. Och kakorna är goda även utan glass.
Hipp hipp! Plätt! Plätt! Plätt! Pannkaka!
Min yngsta syster fyllde sju år för en vecka sedan idag, fina Doris. Hon firade med traditionsenlig plättårta. Hon har en förkärlek för pannkaka, precis som jag. Fast hon gillar ju iofs all mat, precis som jag. Visst måste vi vara släkt?
Tänkte lägga ut ett recept på pannkaka här, men kom på att det finns både den ena och andra varianten redan. Varsågoda, här bjuds på ett pannkaks- och plättkalas till födelsedagsbarnets ära;
Frasiga fiberpannkakor
Morotspannkakor
Zucchiniplättar
Morots- och kesoplättar
Pannkaka på dinkelsikt
Äppelplättar
Förtrollande goda crêpes
Pannkakstårta
Indiska köttbullar och en rejäl näve krasse
Den här rätten (receptet är Arlas) är det flera år sedan jag åt senast. Jag gillade varianten på indiska köttbullar då, och dem smakade ungefär som jag mindes. Hade ingen persilja hemma, utan pyntade istället med krasse. Krasse som för övrigt är oförtjänt gott.
Arlas indiska köttbullar
400 g köttfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 pressad vitlöksklyfta
Låt mjölk och ströbröd svälla några minuter. Rör ner resten av ingredienserna och arbeta till en smidig köttfärssmet. Forma ovala köttbullar/järpar/frikadeller (hur var det nu igen?) och stek.
Sås;
Häll i matlagningsgrädde i stekpannan och smaka av med garam masala och gurkmeja.
Servera med ris, pasta eller liknanade. Pyna med färsk koriander, persilja eller varför inte krasse, som är så gott.
Publicerad i indiskt, köttbullar | Kommentarer (4) Skriv ut inläggKronärtskockspesto och pastasalladsvariant
Igår hittade vi en burk kronärtskockspesto när vi storhandlade, intressant. Det lät faktiskt så spännande att vi inte kunde låta bli att inviga den redan när vi kom hem. Den var god. Kan tänka mig att vi kommer röra ner den här i en del pastasallader i sommar.
Pastasalladvariant med kronärtskockspesto
Koka pasta och häll av vattnet. Rör ner kronärtskockspesto och annat gott, som exempelvis svarta bönor, kokt ägg och skivad zucchini som stekts tillsammans med lite vitlök. Pynta med bladspenat. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
Sen kan man ju göra pastasalladsvarianter på många olika vis, tack och lov för det.
Publicerad i kronärtskocka, pastasallad, salladsvariant | Kommentarer (6) Skriv ut inläggVad har du ätit till frukost idag?
Det är skillnad på frukost och frukost. På vardagarna blir det oftast havregrynsgröt, visserligen inte mig emot, jag gillar gröt. På helgerna är det inte sällsynt att Carl slår till och bakar scones. Om det är för att slippa gröten, eller för att jag ber snällt är något oklart. Det är dock inte mycket som slår nybakta scones till frukost, den saken är i alla fall klar.
Berätta, vad åt du till frukost idag?
Recept på en sconesvariant finns här.
Godmorgon vardag
Godmorgon helg
Stekpannescones med kardemumma och kanel
Ikväll står jag på läktaren på Studenternas och tittar på bandy. Hejandes på Sirius och med varm choklad i matsäcksryggsäcken. En äkta medgångssupporter, som endast sluter upp när det går bra för laget och när det verkligen gäller någonting, jomenvisst! För er som sitter hemma i soffan och hejar (för det gör ni väl? Johan?) och som vill ha någonting någonstans mellan smörgås och fikabröd till kvällsteet, så kan ni laga Johanna och Robins stekpannescones. Det gjorde Carl och jag häromdagen, gott som bara den.
Stekpannescones med kardemumma och kanel
2 dl vetemjöl (dinkelsikt gick också fint)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
kardemummakärnor som stötts
kanel
ev lite socker (beroende på var på efterrättsskalan
man vill att sconesen ska hamna)
1 dl vatten
Rör ihop alla ingredienser. Platta ut till en enda stor och rund (ungefär centimetertjock) scones. Stek i en torr stekpanna på medelvärme, på bägge sidor, tills dess sconsen är genomgräddad och har fin färg.
Publicerad i mellis, scones | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg