Någonstans mellan Thailand och Vietnam

den 21 oktober 2010, kl 22:44

Jag har fina vänner som med jämna mellanrum reser runt i Asien. Hem kommer de med thailändska matlagningskurser, erövrade recept, kryddor och inspiration i bagaget. Och nog väcks reslusten efter en kväll med asiatisk matlagning i deras kök. Fast deklart, varför resa till andra sidan jordklotet när man kan äta så här gott hemma? Va, hörde jag någon säga sol och värme? Nä, jag tänkte väl det.

Vietnamesiska vårrullar (förrätt)
1 paket rispapper
1-2 morötter
en bit gurka
salladsblad
böngroddar
räkor med skal
ingefära
färsk koriander
färsk mynta
Sås;
1 del fisksås
1 del pressad limesaft
finhackad röd chili
socker

Börja med att skala räkorna. Dela morot och gurka i tändsticksstora bitar. Doppa 1 rispapper några sekunder i kallt vatten. Lägg rispappret på en tallrik eller skärbröda. Lägg fyllning i mitten på rispappret. Vik den del av pappret närmast dig över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop vårrullen. Skär itu vårrullen på snedden. Upprepa tills rispapprena tar slut. Se till att provsmaka fyllningen under tiden vårrullarna tillverkas, så blir det inte så mycket fyllningen över. Blanda ihop såsingredienser, smaka av med socker. Servera vårrullarna med såsen att dippa i.

Gai phad met mamuang hin mapaan -
Stekt kyckling med cashewnötter

160 g strimlad kyckling
1 dl rostade cashewnötter
1 dl tunt skurna morötter
1 dl tunt skuren gul lök
2 st torkade chili
1 dl hackad vårlök
1 dl champinjoner
1 nypa salt
1-2 tsk fisksås
3 tsk socker
3 msk ostronsås
3 msk fisksås
4 tsk vatten

Stek kycklingen i olja tills den får fin färg. Tillsätt lök, morötter, svamp och vatten, woka tills det nästan är klart. Tillsätt ostronsås, fisksås, socker och vårlök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt om det behövs. Tillsätt nötter och skuren chili. Servera kycklingrätten med.
Receptet är från The Chiang Mai Thai Farm Cooking School(!), och räcker till 4 personer.


Gai phad met mamuang hin mapaan, okej?

Skriv ut inlägg

Vill du gå på galej med mig imorgon kväll?

den 19 oktober 2010, kl 21:00

Imorgon kväll  (kl 18-22) går finalen av Årets Hemmakock av stapeln på Hamburger Börs i Stockholm. Temat är Vardagslyx på 45 minuter, och på scenen tävlar 4 finallag inför jury och publik. Jag tror mig veta att det bjuds på både god mat och trevlig underhållning. Jag gör sällskap med systern och min envisa hosta. Vill du också göra oss sällskap? Jag fick just 4 extra biljetter av Arla Köket som är huvudsponsor till tävlingen.

De två första som anmäler sitt intresse i en kommentar till det här inlägget får 2 biljetter vardera, till sig och en vän.

Skriv ut inlägg

Så(s) som i himlen!

den , kl 08:28

Det finns de som gillar sås, och så finns det de som verkligen GILLAR sås. De som tillhör den senare kategorin tycker inte att mat är mat utan sås, det är lite charmigt på något vis. Och så finns det sådana som vi, som nästan glömmer bort att sås finns. Därför var det som att komma till såshimlen när jag bjöds på finmat hemma hos mamman och pappan för en tid sedan, och fick bägge mina favoritsåser serverade på en och samma tallrik. Det här inlägget är därför en påminnelse till mig själv. Sås, kom ihåg det.

Rödvinssås
1 liten rödlök
1 morot
3-4 skivor bacon
1 msk tomatpuré
0,5 msk råsocker
färsk persilja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
ev 1 tsk maizena

Grovhacka grönsaker och bacon. Stek en liten stund i kastrull, rör ner tomatpuré och fräs tills de får fin färg. Rör ner socker och när sockret smält, tillsätt vin och kryddor. Låt reducera till hälften. Tillsätt därefter buljong och vinäger, låt småkoka 5-10 min. Sila såsen och red med maizena om du vill ha en lite tjockare sås. Låt koka upp, såsen är därefter färdig att serveras. Mamman har utgått från Tastelines grundrecept.

Kantarellsås

1 l färska kantareller,
el motsvarande mängd frysta
1 msk smör
3 dl grädde (sort efter tycke och smak)
0,5-1 tsk soja
redning: mjölk + 1-2 tsk vetemjöl

Rensa och finhacka svampen. Fräs i kastrull tills den mesta av vätskan kokar bort. Tillsätt en klick smör. Häll över grädde och en liten svätt soja (för färg). Låt småputtra i ungefär 5 minuter. Rör ut mjöl i lite mjölk och vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp under omrörning tills såsen får lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Och maten då?
Till såserna åt vi ugnsstekt oxfilé och mammans goda potatisgratäng. Till skillnad från mamman är jag ingen hejare på potatisgratäng, men om någon av er är på jakt efter recept så vill jag påminna om inlägget där jag efterlyste bra potatisgratängtips. Bland era kommentarer finns massor av inspiration att hämta.

Skriv ut inlägg

Nu äter vi risotto tills vi spricker!

den 18 oktober 2010, kl 08:35



Vill förresten passa på att tipsa om fredagens risotto med kronärtskockshjärtan, den var riktigt god. Jag tror bestämt att vi måste ha fått in ett mycket bra risottoflyt i höst, för det blir ju faktiskt fullträff gång på gång. Receptet på kronärtsskocksrisotton hittar ni här.

Tidigare risottofavoriter på pickipicki
Risotto med kantareller och västerbottenost

Risotto med butternut squash och getost
Saffransrisotto med fisk, räkor och sparris
Musselrisotto
Kyckling med curryrisotto och mango chutney

Skriv ut inlägg

Pickipicki goes äppelvecka!

den 17 oktober 2010, kl 10:42

”I vilka maträtter använder ni äpple som ingrediens?” var frågan jag kastade ur mig på twitter häromkvällen. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Det ramlade in både väntade och oväntade tips , allt från äppelmos till äppelomelett. Jag blev helt enkelt så inspirerad att jag på stående fot bestämde mig för en veckomatsedel med äppeltema kommande vecka. Det här ska bli kul!  Vad hade förresten du svarat på frågan?

Veckomatsedel 42

Mån Ljummen höstsallad
Tis Ugnspannkaka med äpple, bacon och timjan
Ons Final i Årets hemmakock (någon mer som ska dit?)
Tor Kycklingsoppa med äpple och curry
Fre Äppelomelett
Lör Curry Afghanistan
Sön Plommonspäckad fläskkarré


Äppelplockardagen, oktober 2010

Skriv ut inlägg

Att bli lurad av en chiliplanta!

den 15 oktober 2010, kl 09:35

Jag visste att det var något lurt med chiliplantan, jag hade kunnat sätta pengar på just den saken. Vi sådde frön (från en röd köpechilifrukt) i våras. Tidigt blev det chilifrukter. Visserligen stora och fina, men dom har lyst gröna hela sommaren. Och hela hösten. I helgen gav jag upp tanken på att dom någonsin skulle få färg och flyttade in eländet. Jag var nog inte särskilt varsam i flytten och flera av chilifrukterna ramlade av och hamnade på köksbänken. Mindre än ett dygn senare var dom röda allihop. Är det alltså så man gör, plockar frukterna av plantan? Eller är det chiliplantan som är på krigsstigen?

Skriv ut inlägg

Till mamman min

den 14 oktober 2010, kl 08:27



Jag önskar att jag hade kunnat bjuda dig på en skål med nyponsorbé idag.

Skriv ut inlägg

Jajustja: surdegsrapportering 1

den 12 oktober 2010, kl 08:19

Lärdomar från premiären av höstens surdegsbrödsbak att ta med till nästa baktillfälle:

1. Om det råder viss tvekan över huruvida surdegen är i tillräckligt god form för att bakas ut just nu, så är den antaligen inte i toppform. Helenas tips: ställ fram surdegen i rumstemperatur tills den vaknar till liv. Den ska bubbla och spraka (nästan).

2. Det fungerar alldeles utmärkt att jäsa bröden i durkslag med mjölad handduk om inte jästkorgar finns att tillgå. Tack för bra tips Frida.

3. Om bröden saknar dom eftertraktade stora luftbubblorna och blir plattare än vad du hoppats på, misströsta inte. Detta behöver tack-och-lov inte betyda att bröden inte blir goda ändå.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen