En grön men färggrann vecka

den 11 oktober 2010, kl 08:43



En vecka som går i grönt, om man nu ska nöja sig med färgen grön för att beskriva en (snudd på) vegetarisk vecka. När jag tänker efter så tävlar nog just dessa vegorätter i färg, den ena mer färgsprakande än den andra. En vegetarisk vecka var förresten ingen medveten planering, men det blir lätt så när rotfrukterna är (så gott som) gratis, äppeln växer på träd och butter nut squash-pumpor frestar mig i var och varannan mataffär. Om ni bara ska laga ett recept från veckans matsedel, så satsa era pengar på torsdagens smakrika pumpasoppa. Jag kan utlova hög utdelning, det här är en soppa att längta efter.

Veckomatsedel
Mån Rotfruktspaj
Tis Pyttipanna med halloumi
Ons Siciliansk pasta
Tor Pumpasoppa och äppelplättar
Fre Risotto på kronärtskockshjärtan
Lör Hembakt pizza
Sön Karins kycklingpasta med broccoli och blåmögelost

Skriv ut inlägg

Bullar som smakar barnsdomsminnen

den 10 oktober 2010, kl 11:28

Att få någons favoritrecept är en fin födelsedagspresent. Igår, på stora bakdagen, plockade jag fram receptet jag fick av faster Annika när jag fyllde år senast, mormor Ingas hastbullar. Ett otippat men riktigt roligt recept. Till saken hör nämligen att för ganska många år sen, medan Inga fortfarande levde, så kom hon alltid med hembakt solkaka till mig och systern när vi fyllde år. Hon missade aldrig en födelsedag, inte en endaste gång. Därför känns det extra fint att få göra just Ingas bullar till mina födelsedagsbullar. Lättbakade och kalasgoda bullar. En riktig vinstlott, för bättre födelsedagsbullar än så kan man väl inte få?

Mormor Ingas hastbullar
100 g jäst
200 g smör
6 dl mjölk
1 uppvispat ägg
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
16 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pynt:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält matfettet och blanda med mjölken. Blanda med jäst, socker, salt, ägg och mjöl. Skeda upp i formar. Blanda fyllningen, 1 tsk trycks ner i bullen. Låt jäsa i ungefär en halvtimme. Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader i ungefär 10-12 minuter, eller tills dess bullarna fått fin färg. (Receptet går utmärkt att halvera om man är nöjd med en plåt bullar istället för två)

Skriv ut inlägg

Vad vi gör just nu?

den 9 oktober 2010, kl 15:34

Idag genomförs ett bakmarathon i det röda köket och fotot är taget precis innan startskottet gick. Lägesrapporten säger bröden som bakades med en trött surdeg överraskade och blev riktigt goda till slut. Helenas fina morotsmuffinsar är i ugnen, mina oplanerat stora hurtbullar är på jäsning och Johannes chokladmuffinsar med namnet devil’s food blir till i bunken just i detta nu. Ett hemtrevligt bakkaos med andra ord och jag törs utlova att vi återkommer med resultaten. Hjärtligt välkomna att titta förbi för provsmak om ni är i närheten.

Skriv ut inlägg

Grönsakssoppa, jatack!

den 6 oktober 2010, kl 08:49

Igår kväll lagades det klassisk tunnbrödrulle i det röda köket. Visst var det gott, men jag blev mätt. Så jättemätt att jag inte förmår mig att lägga ut fotot här. Jag tänker mig att om jag ska påminnas om den där tunnbrödrullen varje gång jag öppnar pickipicki den närmsta tiden, så kommer jag inte kunna äta något under resten av veckan. Och det vore ju synd. Ur fotoarkivet har jag istället letat fram en bild på förra veckans grönsakssoppa. Om jag ska försöka hitta någonsomhelst likhet mellan en tunnbrödrulle och en tallrik grönsakssoppa, så är det att bägge bygger på enklast tänkbara recept, men jag tror att likheterna stannar där.

Enklaste grönsakssoppan
Dela rotfrukter (rotselleri, morot, palsternacka) i korta och lika stora stavar. Koka grönsakerna i god grönsaksbuljong. När rotfrukterna fått koka en stund, tillsätt purjolök och färsk (eller fryst) majs. När rotfrukterna är färdigkokta, smaka av med salt, peppar och timjan. Pynta med färsk persilja. Servera soppan med ett gott bröd och kanske lite hemgjord färskost.

Skriv ut inlägg

Gulle kanelbulle!

den 4 oktober 2010, kl 08:30

En del skulle nog säga att det är kanelbullens dag just idag. Hemma hos oss är det kanelbullens dag varje dag. Gulle kanelbulle är det nämligen det finaste man kan säga hos oss, och det säger vi ofta. Bullarna på dessa bilder bakade jag och systern i fredags. Muminformar och rosa pärlsocker gör inte bullarna godare, men bullbaket desto roligare.

Bakar du bullar idag, eller är du i jakt på inspiration?
Det stora bulltävlingen – bullar i alla tänkbara skepnader
Godmorgonsnurror med katrinplommon
Garanterat kalorifria bullar ;-)

Systerns kanelbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
drygt 1 l vetemjöl

Inuti:
smör
socker och vaniljsocker
kanel (massor!)

Ovanpå:
1 ägg till pensling
pärlsocker att pynta med
(färgas med karamellfärg för rosa socker)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjöl. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i två lika stora delar. Knåda varje degen och kavla ut varje degbit på ett mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över socker, vaniljsocker och pudra över kanel. Snåla inte med fyllning. Rulla ihop och dela i lika stora bitar (bulldegen räcker till ungefär 40 bullar). Lägg på plåt med bakplåtspapper (eller i bullformar) med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader tills bullarna fått fin färg, ungefär 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Skriv ut inlägg

Nästa veckas mat

den 3 oktober 2010, kl 19:57

Till skillnad från tidigare veckomatsedlar, så kom nästa veckas matsedel till i affären, dvs alldeles nyss. Det är bara att konstatera att det är en större utmaning att fundera ut sju maträtter en söndagskväll mellan hyllorna i butiken, jämfört med att sitta hemma i soffan och ha tillgång till hemmets kokbokssamling, samtt alla recept på hela internet. Trodde visserligen att jag kunde hoppas på lite inspiration från Johannes och Helena, som var med och storhandlade, men fick inte den minsta hjälp. Vi vet inte vad vi ska laga, vi bara handlar det som är gott, svarade dom i kör varje gång jag bad om tips. Tala om att vara emot veckomatsedlar! Men vi fick ihop sju rätter till slut, eller nja, nästan i alla fall. På söndagen gick vi bet, men då tog vi till plan B och bjöd in oss på söndagsmiddag hos föräldrarna. Den reservplanen fungerar alltid bra.

Mån Krämig pasta med ädelost och kräftstjärtar
Tis Tunnbrödrulle!
Ons Spagetti och köttfärssås
Tor Potatis- och purjolökssoppa
Fre Kyckling tikka masala
Lör Vietnamesiska vårrullar
Sön Svampmiddag hemma hos föräldrarna

Skriv ut inlägg

Risotto med butternut squash och getost

den 2 oktober 2010, kl 09:43

Jag är så himla snäll mot er! Häromveckan fick ni en förtrollande god risotto med kantareller och västerbottenost, och nu är det dags igen. Dvs vi fortsätter på samma tema med alldeles-särskilt-god-risotto. Denna gång en variant med butternut squash och getost, med inspiration från reprisavsnitten av Masterchef Australia. Amatörkocktävlingen som brukar stå på medan jag och maten väntar på Carl om kvällarna. Trots att jag vid det här laget har sett rätt många avsnitt, så har det ännu inte dykt upp några kantareller i teverutan. Så undrar ni vad kantarellerna gör på tallriken, så hör dom egentligen inte dit. Det var någon annan än jag som tog sig friheter i det röda köket. Risotton var hursomhelst väldigt god, både med och utan kantarelltopping. From nu inför jag risottofredag på veckomatsedeln! All risottoinspiration mottages därför tacksamt.

Risotto med butternut
squash och getost

4 dl risottoris
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
någon matsked olja el smör
300 g buttennut squash
2 msk smör
(lite riven parmesan)
salt, svartpeppar
en bit getost

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja eller smör, i en vid kastrull eller djup stekpanna. Rör ner riset och låt det fräsa tills det blir glansigt. Tillsätt vin och låt koka in. Häll därefter över varm buljong så att det täcker riset, låt koka in. Varva därefter med att fylla på med mer buljong, skaka pannan och låta riset koka in buljongen. Fortsätt så tills riset börjar bli färdigkokt. Under tiden: riv en bit butternut squash grovt. Fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med 2 msk smör. När squashen är så mjuk att den går att mosa, mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner pumpapurén i risotton, smaka av med mer salt och peppar. om det behövs. Om du vill, vänd ner lite riven parmesan. Och om risotton blir för tjock, späd med mer buljong. Servera risotton med skivad/smulad getost.

Skriv ut inlägg

Är citron på citron, lite kaka på kaka?

den 1 oktober 2010, kl 13:37

Ramlade över ett recept på citronkladdkaka för en tag sedan, och var tvungen att läsa namnet flera gånger! C-i-t-r-o-n-k-l-a-d-d-k-a-k-a! Är det det möjligt? Och visst var det ju det.  En kladdig citronkaka helt enkelt. Allra godast är den om den får serveras kall tillsammans med lite lättvispad grädde. Har man som jag loppisfyndat porslin med namnet Citron (Rörstrand), serveras kakan med fördel på dessa tallrikar. Har man inte det, så tror jag bestämt att kakan är förtjusande fint fredagsfika ändå.

Citronkladdkaka

2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1,5 dl vetemjöl
pynt:
florsocker
vispgrädde

Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt rivet skal och saft från citron. Rör ner vaniljsocker och smält smör. Vänd i vetemjöl. Häll smeten i smord form. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ungefär 35 minuter. Servera kakan kall, pyntad med siktad florsocker och tillsammans med lättvispad grädde.


Får det lov att vara lite fredagsfika?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen