Glass gjord på Västerbottensost
Tidigare i somras svarade jag: nej-jag-skriver-inte-om-en-ost-bara-för-att-någon-skickar-mig-en-ost på frågan hur jag ställer mig till att recensera produktprover på picki. Det finns ett längre svar på den frågan också, men ibland tycker jag att det kan räcka med den korta varianten. Men det är inte den diskussionen som är poängen just nu, utan det lustiga sammanträffandet i att det en vecka senare (oberoende av frågeställaren) kom just en ost på posten. Tillsammans med en kokbok, en lapp instucken vid ett recept på västerbottensostglass och resten av ingredienserna. Och jag visste redan då att det här kommer jag aldrig kunna motstå att skriva om. Dels för att recept-plus-ingredienser är min favoritpresent både att få och att få ge bort. Dels för att just det här receptet är som upplagt för min favorit gissa-ingredienser-i-maten-leken. Skenhelig och mutbar, säger Carl. Flexibel med principerna, säger jag. Vem som har skickat osten är ju inte särskilt svårt att lista ut. Men hur smakade glassen då? God, men mäktig som bara den.
Västerbottensostglass
3 ägg
2,5 dl riven Västerbottensost
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Separera äggulorna från äggvitorna. Blanda Västerbottensost med äggulor, socke roch vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i ostsmeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner i smeten. Låt stå i frysen ett par timmar. Servera med varma hjortron.
Receptet är ur boken Västebottensost, 100 vinnande recept. Receptet är för 4, men att det räcker till dubbelt så många törs jag gå i god för.
Publicerad i efterrätt, glass, muta, ost, Västerbottensost | Kommentarer (24) Skriv ut inläggHem(ma)burgare med blåmögelostkräm
När man var liten ansträngde sig mamman och pappan ibland och gjorde fina hemlagade hamburgare. Ändå blev systern och jag alltid lite besvikna över att de inte smakade som köpeburgare. Tokiga ungar! Idag är jag tvärtom hemskt glad över att hemmaburgare smakar långt ifrån köpeburgare. I helgen inspirerades vi av äldste-kusin, som berättade att han lagat hamburgare med blåmögelsostkräm. Så vi gjorde precis som vi brukar när någon annan berättar om god mat, härmades helt enkelt. Och när vi ändå var inne på att härmas, så härmade vi finska hamburgare en smula. Finland, landet där man alltid kan välja rågbröd som hamburgerbröd.
Blåmögelostkräm
Smula ner 50 g blåmögelost i 1,5 dl crème fraiche. Smaka av med svartpeppar och en liten nypa salt.
Jamen resten då?
Hamburgare – samma som i receptlänken nedan. Brödet – Fazers rågkusar.
Fler hem(ma)burgare
Hamburgare med getost
En delicatoboll till middag?
Nog för att sommaren ställer till det med åtminstone våra matvanor, men det var faktiskt ingen delicatoboll på tallriken häromkvällen. Det är canihua-frön, en kusin med quinoa som dök upp i den stora skafferistädningen. Men nu var det inte fröna vi skulle prata om utan fläskkotletterna. Något som verkligen sällan följer med oss hem från affären. Men den här gången gjorde dem det, och vändes i mortlade fänkålsfrön tillsammans med salt och peppar. Kom ihåg fänkålsfrön, säger jag som en minneslapp till mig själv. Det var gott. Och ja, det var delicatobollsfröna med för den delen.
Bakom kulisserna?
Jag har haft tjusigt besök i det röda köket, fina Charlotta och hennes Calle. Eller smarta Charlotta, borde jag kanske säga. På sena fredagseftermiddagen bokade hon plötsligt om middagsdejten från lördag kväll till fredag, och därmed fanns inte längre någon tid att göra sig till. De fick med andra ord tillfälle att se kaoset bakom kulisserna, jag menar att jag t ex fick göra en 100 meters rusch hem till granntanten för att grädda efterrättspajen är väl inget det brukar skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver ligga i blöt längre än två timmar. Istället blev det en sista-minuten-soppa till middag, och hemskt mycket bröd med färskost till. De röda kakelplattorna må ha varit oputsade, men ingen får lämna det röda köket hungrig.
Hallon-och nektarinpaj
3 dl vetemjöl
1-1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 msk potatismjöl
4-5 mogna nektariner el persikor
färska hallon
Blanda alla torra ingredienser utom potatismjölet. Nyp ihop med smör som delats i mindre kuber. Tryck ut två tredjedelar av pajdegen i en form (ca 24 cm i diameter). Pudra över potatismjölet. Fyll pajen med nektariner som skurits i tunna klyftor, och generöst med färska hallon. Smula ut resten av pajdegen över frukt och bär. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30-35 min.
Receptet är från kapitlet om hallon i den fina kokboken Under valnötsträdet.
Publicerad i bakom-kulisserna, bjuda på mat, efterrätt, hallon, nektarin, paj | Kommentarer (20) Skriv ut inläggStartskottet för årets romtopf
Igår plockade farfar och jag körsbär, och idag går startskottet för årets romtopf. Ni vet det stora kärlet där man varvar bär, socker och rom. Vartefter olika sorters bär mognar i trädgården under sommaren så fyller man på och när burken framåt höstkanten är fylld så ställs den undan och glöms bort. Lagom till jul är den färdig att plockas fram ur gömmorna igen. Då har du den ljuvligaste efterrätt att servera tillsammans med lättvispad grädde. Jag tror mig förresten veta att den som uppfann ordspråket den-som-väntar-på-någonting-gott, hade just romtopf i åtanke.
Romtopf
Rengör ett kärl med lock, t ex en kruka eller glasburk (glasburkar brukar jag diska och därefter torka i ugn i 100 grader). Under sommarens gång stoppas mogna bär i burken, varva med lika delar socker och mörk rom. Bären måste täckas helt. Förvara kallt, rör om försiktigt ibland. När kärlet är fullt, häll över i ett större kärl och fortsätt att fylla på med bär, socker och rom, alternativt ställ undan kärlet mörkt och svalt (gärna kylskåp). Låt stå så länge du har tålamod, avnjuts bäst i jul tillsammans med lättvispad grädde.
Vilka bär?
Välj bär som inte blir mosiga så lätt. Hallon och blåbär är därför en mindre bra idé, medan t ex körsbär, krusbär och vinbär fungerar finfint. I sanningens namn fuskade vi i fjol och gjorde romtopf på enbart körsbär bara för att det är så gott, men i år tänker jag fylla på med andra bär vartefter.
Låt maten tysta mun
Systern är pickipickis hårdaste kritiker. Hon kan skicka sms som endast innehåller ordet: stavfel. Då är det bara att börja lusläsa de senaste inläggen. Det är också hon som hytter med näven och ropar: Sommarfrukost! Vad är det för inlägg, det är inte mat! Men så tror jag faktiskt att hon gillar sidan också, hon tillhör helt klart skaran som har testat flest recept. Så det här inlägget är till dig Anna, jag tror att det här är mat som du skulle kunna tycka om.
Kycklingrulad med salvia och parmaskinka
4 st kycklingfiléer
4 skivor lufttorkad skinka
1 näve riven prästost
färsk salvia
salt, svartpeppar
Banka kycklingfiléerna tunna. Lättast genom att lägga kycklingfilén mellan plastfolie och försiktigt banka med en kastrull eller liknande. Salta, peppra och fyll kycklingen med riven ost och 4 salviablad. Lägg en skiva lufttorkad skinka under kycklingen och rulla ihop till ett paket (kan hållas ihop mha av en tandpetare om det behövs). Stek runt om, i lite smör eller olja, på medelhög värme i en stekpanna. Lägg därefter kycklingruladerna i en ugnsform och stek färdiga mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 min (lägg på ugnsfolie mot slutet så att kycklingen inte får för mycket färg. Tiden varierar beroende på tjocklek på kycklingen, skär för att kontrollera att kycklingen är helt genomstekt, eller använd en köttermometer). Serveras med färskpotatis, tomatsallad och en god sås (ex.vis grädde, mörk balsamvinäger och vitlök).
Publicerad i kyckling, systern | Kommentarer (14) Skriv ut inläggAndra bullar
Det här är ett tips till er som föll för att göra egen lemoncurd. När ni har använt en del av lemoncurden som fyllning i sommartårtan, så har ni gissningsvis halva burken kvar. Då kan det vara bra att veta att det blir finfina sommarbullar om man fyller bullarna med lemoncurd och skivade färska jordgubbar. Lyxbullar helt enkelt. Och om någon undrar så är svaret ja, precis som i vanliga kanelbullar så gäller ju-mer-grovstött-kardemumma-i-bulldegen-desto-bättre-regeln.
Recepten
En klassisk bulldeg
Lemoncurd
En rulle sommarlunch
Ganska precis tre år senare kan jag konstatera att gravad lax inte gör sig särskilt bra på bild. Eftersom jag har fått tillfälle på att öva en del matfoto sedan senast, så har jag lärt mig min läxa och rullar därför ihop tunnbröden. Men receptet på en rulle enkel och god sommarlunch är precis detsamma.
Tunnbrödrulle med gravad lax och god sås
Bred ett tunt lager smör på ett tunnbröd. Fyll tunnbrödet med sallad, tunt skivad gurka, tomater, färsk dill, gravad lax och sås (4 msk kesella, 3 msk hovmästarsås). Rulla ihop och servera med en citronklyfta.