En helg i backspegeln
I lördags gick Uppsalas kulturnatt av stapeln. Dagen till ära passade vi på att besöka Upplandsmuseets utställning om Fikarasten. Porslin-, kaffe- och svensk fikahistoria i en kul blandning. Utställningen pågår tom den 16/10 och är väl värd ett besök. Utanför Upplandsmuseet hade Röda Korset dukat upp hemlagat fika och annat ätbart från all världens hörn. Hon som ville smaka precis allting, var glad att det åtminstone var billigt.
På kvällen bjöd jag på kulturnattsrisotton på Radio Upplands scen. Gott var det och hungrig måste publiken ha varit, för fort tog den slut.
Imorse firade vi söndag med sconesfrukost. God ost och Mireilles hemlagade morotsmarmelad. Det är fint med vänner som vet att jag gillar ätbara presenter.
Mireilles morotsmarmelad
500 g morötter
2 citroner (skal och saft)
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Riv morötterna. Koka ihop samtliga ingredienser tills marmeladen börjar tjockna (15-20 min ca), marmeladen stelnar sedan när den kallnar. Häll upp i väl rengjorda burkar. Gott till scones eller ostbrickan.
Kom och ät min kulturnattsrisotto!
Ikväll lagar jag svamprisotto på Sveriges Radios scen på Celsiustorget, med start kl 21. Uppsalabor, kom och vinka till mig, så kanske ni får smaka!
Kulturnattsrisotton
700-800 g färsk svamp (kantareller, taggsvamp, trattisar osv)
6 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
2 dl riven ost, ex.vis Västerbottensost
Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt grovhackad svamp (spar en del att steka vid sidan av som pynt). Fräs en stund. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med små fina kantareller som stekts i lite smör vid sidan om. Serveras genast.
Publicerad i Kulturnatten, risotto | Kommentarer (19) Skriv ut inläggMomas Tobagokyckling
Jag har en ny kycklingfavorit! Receptet fick jag i födelsedagspresent av Veronica, matbloggerskan som bjuder på karibisk mat inne på Momas kitchen. Doften som skred sig i lägenheten när vi lagade Tobagokycklingen hintade att det var en 10-poängare som puttrade i grytan, och det visade det sig också vara. 10 poäng får förresten även Veronica själv, för ni har väl hört vad hon gjorde i somras? I tidningen läste hon att Usain Bolt önskade jamaicansk mat när han skulle till Sverige för att springa DN-galan. Vad gör man om man kan detta? Veronica ringde ledningen för DN-galan, tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell. Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma. Om jag säger såhär, Usain Bolt är i gott sällskap om att önska jamaicansk mat nästa gång han övernattar i Stockholm.
Tobagokyckling, 4 port
1 färsk kyckling styckad i mindre bitar
(alt fuska med 900 g kycklinglårfilé)
3-4 msk olja
1 msk socker
2 tärnade tomater
marinad (se nedan)
0,5 tunt skivad gul lök
1 burk koksmjölk
1 msk ketchup
1 tsk ättika
Marinad:
1 lime
1,5 msk finriven ingefära
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 riven gul lök
1,5 msk hackad bladpersilja
2 msk koriander
1,5 tsk sakt
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja
Stycka och skölj kycklingen. Lägg delarna i en bunke och pressa över lime, tillsätt därefter resten av ingredienserna i marinaden. Blanda. Bryn kycklingen i olja och socker (hur man gör detta, se filmsnutt här). Sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan. Spara marinaden. Bryn kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, 1 dl vatten, tomater och lök. Låt småputtra under lock i ca 20 min. Tillsätt kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta ättika. Veronicas recept med bilder återfinns här.
Publicerad i Momas Kitchen, Tobago, Usain Bolt | Kommentarer (31) Skriv ut inläggBästa soppan i september!
Godmorgon! Starta radion vetja, om en halvtimme bjuder jag på nyponsoppa i P4 Morgon Uppland. Receptet hittar ni här!
Publicerad i nypon, radiomat | Kommentarer (4) Skriv ut inläggRabarberbladstricket?
Tittar på sommarfoton och hittar det här. Stora rabarberblad är faktiskt prima för den som vill väcka liv i en eld som håller på att somna. Passar på att fråga om det är någon av er som har gjord betongfat med hjälp av rabarberblad? I så fall tar jag gärna del av ett lyckat recept.
I mitt vardagsrum precis just nu
Trattkantareller med ursprung Gräsö, 5:e september 2011
Svamprecept
Trattkantarellsoppa
Kantarellsås
Kantarellrisotto
Svamprisotto med bovete
Pizza med kantareller och västerbottensost
Hej vecka 36!
Blandar man några gamla favoriter med ett par nya födelsedagsrecept, så får man nästa veckas matsedel.
Veckomatsedel
Mån Tonfiskbiffar med smak av chili och citron
Tis Ljummen höstsallad med fetaostbiffar
Ons Ugnsbakad mandelfisk
Tor Gyllene squashsoppa, lingonpannkakor
Fre Skördepizza med rödbetor och getost
Lör Tobagokyckling
Sön Vegetarisk moussaka
Johan bjuder på ett såstips!
Utöver att träffa matbloggare den där Göteborgshelgen för ett par veckor sedan, så träffade vi många andra favoriter. En sen kväll bestämde jag dejt med nutritionist-Johan framför scenen på Kungstorget. Hög ljudvolym innebär att man måste vara extra tydlig med sitt kroppsspråk. Jag hytte därför med näven åt att det var så länge sedan han mailade mig recept. Otippat effektfullt faktiskt, tre finfina recept har ramlat in i mailen sedan dess. Bland annat Lisa Lemkes bearnaisessås med yoghurt som vi testlagade ikväll. Jag kan bara instämma i att såsen är riktigt god.
Lisa Lemkes yoghurt-bearnaise
50 g smör
1 msk torkad dragon
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 tsk worcestershiresås
1,5 dl turkisk yoghurt
några droppar tabasco
salt och grovmalen svartpeppar
Lägg smör och dragon i en kastrull och smält smöret. Ställ åt sidan för att svalna något. Vispa samman senap, vinäger, worcestershiresås och yoghurt i en bunke. Vispa ner det smälta smöret i en tunn stråle. Vispa kraftigt. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
Publicerad i copy-paste, dragon, Lisa Lemke, nutritionist-Johan, sås | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg