Jordnötssmör?
Jag har en burk jordnötssmör i kylskåpet som jag emellanåt tänker att jag ska göra någonting av. Men det händer liksom ingenting. Eller jo, ibland händer det någonting. Häromveckan hände en nudelsallad med jordnötsdressing, biff stekt tillsammans med sesamfrön och ett gäng med grönt. Inte så pjåkigt faktiskt. Jag vet inte om jag ska tacka jordnötssmöret eller de krispiga grönsakerna, men gott var det. I övrigt står det rätt still på jordnötssmörfronten, tips någon?
Nudlar med jordnötsdressing, biff
och krispiga grönsaker
400 g biff
2 msk rapsolja
en näve sesamfrön
250 g äggnudlar
1 knippe sparris
1 knippe rädisor
1 paket sockerärtor
jordnötsdressing:
3 msk jordnötssmör
4 msk kokande vatten
1 lime (saft)
1 msk soja
Strimla köttet och stek i olja tillsammans med sesamfrön. Koka äggnudlarna. Rör ihop jordnötsdressingen. Ansa sparrisen och låt sparris och sockerärtor koka i en minut. Blanda nudlarna med jordnötsdressingen. Servera nudlarna med biff och grönsaker. Servera med lime och skivade rädisor
Publicerad i jordnötssmör, nudlar, salladsvariant | Kommentarer (24) Skriv ut inläggEtt vykort från Skåne
Här kommer ett vykort från hon som har tillbringat årets hittills finaste helg i Skåne. Hon som har ätit spettekaka och druckit drickablandning för första gången någonsin. Hon som också passade på att ta årets första dopp i havet. Hon ni vet, hon återkommer med bildbevis när hon hunnit med att smälta all fantastiskt god mat och att gå igenom alla foton i kameran.
Publicerad i Skåne, vykort | Kommentarer (16) Skriv ut inläggRödbetsbiffar med getostkräm
Häromkvällen hade vi ingen mat hemma, sådär som det känns ibland när man inte har handlat på länge och det börjar se lite tomt ut i kylskåpet. Fast egentligen så har man ju mat. Några rotfrukter längst in i grönsakslådan, ett par ägg och så alla mjöl och gryn och korn och frön och så vidare, som står och dammar i skafferiet. Själv hittade jag en bit getost i kylskåpet som hela middagsskapandet utgick ifrån. När middagen stod klar så var det en riktigt trevlig anrättning och Carl utsåg generöst mig till vinnare i matuppfinningsrikedom. I tacktalet tackade jag han som en halvtimme tidigare stampat i golvet och slitit sitt hår, allt för att slippa följa med till Konsum för att handla kvällsmat.
Rödbetsbiffar med getostkräm
och matvete med smak av honung
400 g rödbetor
1 gul lök
2 ägg
2 msk maizena
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk rosmarin
2 dl matvete
2 tsk honung
2 tsk äppelcidervinäger el liknande
2 tsk rapsolja
1 dl creme fraiche
80 g getost
Riv rödbetor grovt och lök fint. Pressa den mesta av vätskan ur rödbetorna. Blanda grönsaksrivet med ägg, maizena och kryddor (mortla rosmarinen). Koka matvetet enligt anvisningar på paketet. Forma ca 8 platta biffar och stek på medelhög värme i lite rapsolja el smör, ca 2-3 min per sida. Häll av vattnet från det kokta matvetet, och rör ner honung, olja och vinäger. Smula ner getosten i creme fraichen. Servera matvetet med rödbetsbiffar och getostkräm.
Publicerad i billig mat, getost, matvete, rödbetor, sås, vegetariskt | Kommentarer (11) Skriv ut inläggGissa fredagsporslinet, igen
Jag blir så fascinerad över hur ni kan gissa rätt, gång på gång. De här bilderna är från när vi i somras hade premiärdukat vid det nybyggda uteköket. Båda kaffekopparna har funnits i stugan långt innan jag var född. De mörkblå vet jag inte själv var de kommer ifrån, men jag blev glad när jag för en liten peng hittade två likadana koppar på en loppis i Norrtälje i somras. Vet ni?
Receptet på kakan,
hittar ni här
Idag dansar vi mangosalsa!
Godmorgon! Idag lagar jag ett av mina favorittillbehör till grillat, mangosalsa. För i sanningens namn är det ju faktiskt rätt långsamt att passa grillen, men desto roligare att styra upp tillbehören. Mangosalsan är förtrollande god till grillad fisk och kyckling, ju mer mogen mangon är desto godare blir det. Men nu är det inte för det faktum att salsan är god, som den ska ha störst eloge. Däremot för att den har fått mig att börja tycka om koriander. För oss som innerst inne i hjärtat tycker att koriander smakar parfymerad tvål, så säger det en hel del. Hurra för mangosalsan, bra jobbat!
Mangosalsa
1 mogen mango (ju mer mogen desto bättre)
0,5 liten rödlök
1 tomat
1 lime
0,5 röd chili
svartpeppar
färsk koriander
Skålla tomaten (skär ett kryss i tomaten och lägg ner i kokande vatten. Dra av skalet och gröp ur innanmätet). Finhacka tomatköttet. Blanda med finhackad mango, finhackad rödlök, finhackad chili, rivet skal från en hel lime och saft från en halv lime. Rör ner färsk koriander efter behag, toppa med nymalen svartpeppar.
Fler tillbehör till grillat
Bönröra och basilikaolja
Tabouleh (libansesisk bulgursallad)
Bönsallad
Världens enklaste grillade sallad (halloumi och nektariner)
Grillad mandelmassa till efterrätt
Ett guldkorn i skogen
Wow! Säger hon som just ramlade över en ny favoritsida: Skogsskafferiet.se.
Publicerad i länkkärlek | Kommentarer (9) Skriv ut inläggGrillad pyttipanna
När vi ändå är inne på temat grillat. Jag är ju svag för pyttipanna överlag, men det finns ingen pyttipanna i hela världen som är så god som pyttipannan gjord på grillresterna från kvällen innan. Olika sorters kött, kryddstarka korvar, halloumi, generöst med grillade grönsaker (squash, lök och champinjoner ni vet) och så basilikaslungad färskpotatis. Ja precis, en salig blandning utan gränser. Hade jag haft lite storhetsvansinne så hade jag döpt det här till en gränslös grillpanna, men nu har jag fortfarande hedern i behåll och inser ju att det här knappast är ett recept. Men strunt i att det knappt är ett recept, för det är bra mycket godare än många recept-på-riktigt. En god grillpanna helt enkelt.
Grillpanna
Plocka fram allt som blev över från grillkvällen innan. Dela de grillade resterna i generösa bitar (dvs långt ifrån små mesiga bitar a’la köpepytt). Stek i lite smör eller olja, strö över lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med en rejälv näve grovhackad bladpersilja.
Två favoriter till grillat
Vi är rätt enkelspåriga när vi grillar. Två tillbehör som så gott som alltid dukas fram när det vankas grillat är basilikaolja samt bönröran gjord på stora vita bönor. Basilikaoljan kan man trolla med, den är lika god att ringla över grillad kyckling som att blanda runt kokt färskpotatis i. Bönröran gör vi av bara farten. Det är en allt-i-allo-röra. Fungerar som dipsås, som god röra till grillad mat eller att bre på brödet, vips har man matiga utflyktssmörgåsar.
Basilikaolja
2 krukor basilika
1 liten vitlöksklyfta
0,5-1 dl oliv- eller rapsolja
lite salt
Mixa.
Bönröra
1 burk stora vita bönor
1,5 dl lätt creme fraiche eller liknande
0,5 citron
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Mixa bönor med creme fraiche och saft från en halv citron. Rör ner finhackad rödlök och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (24) Skriv ut inlägg