Visst kan vi äta soppa ikväll, okej?
Okej jag erkänner, vi har fuskat en hel del med veckomatsedeln på sistone. Men inte på grund av hämtmat och oväntade middagsbjudningar. Nej, istället äter vi soppa var och varannan dag. Jag vet inte om det är det grå vädret, att jag fryser konstant eller att vi inte orkar laga mer avancerad mat än så. Carl hinner knappt komma innanför dörren på kvällarna förens jag ropar; Ikväll äter vi soppa istället va? Fast nu verkar han ha fattat galoppen, eller så har han ramlat dit lika mycket som jag. För häromkvällen hade han trollat fram den här kalasgoda soppan innan jag ens hunnit säga sopp-ordet. Soppa är bra fint faktiskt!
Carls soppa med tomat,
kokosmjölk och räkor
1 gul lök
1 röd chili
2 burkar krossade tomater
1 buljongtärning
salt, svartpeppar
0,5 citron
400 gram räkor med skal
1 burk kokosmjölk
2-3 portioner pasta
Hacka löken fint och stek den mjuk i lite olja, tillsätt finhackad röd chili. Häll över krossade tomater och kokosmjölk samt en buljongtärning och saft från en halv citron. Låt småputtra ungefär 10 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Koka under tiden pasta och skala räkorna. Lägg upp lite pasta i en djup tallrik, häll över soppa och pynta med räkor.
Fler soppfavoriter
Morotssoppa med smak av fetaost och timjan
En värmande pumpasoppa
Hemkokt ärtsoppa
Fisksoppa med potatisaioli
En hög kesoplättar till lunch kanske?
Vad sägs om en hög kesoplättar till lunch, varvat med stekta grönsaker och pyntat med fetaost och lingon? Eller några plättar istället för pannkaka efter torsdagssoppan? Alternativt mellis eller brunch? Kanske något att packa ner bland matsäcken i utflyktskorgen? Eller så äter ni helt enkelt plättarna precis hur ni vill. Men att inte äta några plättar alls är inget utav alternativen, är det uppfattat?
Kesoplättar
300-400 g keso
3 ägg
4 msk fullkornsmjöl
1-2 finrivna morötter
en nypa salt
lite svartpeppar
Rör ihop alla ingredienser till plättsmeten och stek små plättar på medelvärme i lite olja. Serveras förslagsvis i en plätthög, där plättar varvas med paprika och zucchiniskivor som stekts ett par minuter på varje sida. Pynta med smulad fetaost, lingon och kanske knaperstekt bacon till den som vill.
Plättsmeten räcker till 10-12 plättar.
Liknande recept
Äppelplättar
Zucchiniplättar
Lägg det här på minnet så är ni snälla
Förresten, tusen tack för alla fina grattishälsningar! Utan er som tittar in här någon gång då och då, eller varje dag och utan er som lämnar kommentarer med glada tillrop, bakläxor och nya idéer så vore inte pickipicki samma sak, det vet både ni och jag. Önskar att jag hade möjlighet att bjuda in er allihop till det röda köket på ett storslaget kalas, oj vad med god mat vi skulle äta och vad roligt vi skulle ha! Givetvis skulle vi fingra en hel del på diplomet som har åkt upp på köksväggen och så skulle vi ta åt oss av äran hela bunten. Kanske skulle vi till och med slå på stort och skåla i fläderbubbel? Imorgon är det dock vanlig vardag igen och en ny veckomatsedel i det röda köket. Men kom ihåg, ni har en pickipickifest innestående.
Veckomatsedel
Sön En hemlig farsdagsmiddag
Mån Pasta och sås med smak av höst
Tis Vegetarisk skördemiddag
Ons Kyckling med curryrisotto och mango chutney
Tor Indisk linsgrya med världens snabbaste (fusk)naanbröd
Fre Krämig pasta med ädelost och kräftstjärtar
Lör Lax i ugn, pressad potatis och kockens fänkålssås
Oj, nu lekte vi visst med maten igen
Igår ekade det i kylskåpet och vi bestämde oss för att göra soppa av några bortglömda rotfrukter. Samtidigt som vi satte igång knackade grannen och hennes treåriga dotter på dörren. Eftersom jag tar alla chanser att få leka med maten bestämde jag därför att den som lyckades bygga det högsta tornet av rotfrukter fick önska efterrätt. Visserligen gick leken hem hos treåringen, men i sanningens namn så hade nog hennes mamma och jag ännu roligare. Långt efter att dottern tröttnat gjorde vi tomtar och möss av kålrötter och hade inte den stora middagshungern slagit till, så hade vi nog fortfarande hållt på.
Rotfruktssoppa
Skala och dela ett rejält gäng rotfrukter (förslagsvis morötter, kålrot, rotselleri och potatis). Låt koka under lock i lättsaltat vatten tills rotfrukterna är mjuka. Häll av och spara buljongen, mixa grönsakerna till en slät soppa. Skvätt i någon deciliter grädde och späd med buljongen till lämplig soppkonsistens. Smaka av med salt, svartpeppar, någon tesked sambal oelek och torkad oregano. Pynta soppan med finhackad purjolök, färsk riven pepparrot och finklippta soltorkade tomater (alternativt knaperstekt bacon).
Andra rotfruktsrecept
Rotfruktspaj
Rödbetor med fetaost
Morotsbröd
Tävlingsreglerna förklaras
Rotfruktstorn byggs och rivs om vartannat
Kålrotsmus med partyhatt äter kålrotsost
Kålrotstomten gör entré
Pickipicki är vinnare av Matbloggspriset 2009!!
Tack juryn för att ni bland alla finfina matbloggar som var nominerade i år valde just Pickipicki till vinnare av Matbloggspriset 2009. Det värmer ända in i hjärtat. Jag fick inte möjlighet att hålla något tacktal (och tur är väl det med tanke på att pappan stod i publiken, det finns nog inget som får honom att skruva så mycket på sig som just tacktal). Men, här är ordet fritt. Tack Carl för att du styr upp scones de kvällar i köket då mina experiment misslyckas totalt. Tack för de gånger du står ut med att äta ljummen mat för att jag aldrig blir nöjd med hur matfotografierna ser ut. Sist men inte minst; tack för att du knäpper finare matfoton än mig, det peppar mig att bli bättre. Utan dig vore inte pickpicki hälften så fin. Ikväll firar vi med pickipicki i soffan, det gör väl ni också va?
Pickipicki
2 svenska äpplen
2 tandpetare
Skala äpplen och dela i mindre bitar. Vill man lyxa till det pudrar man över kanel och stött kardemumma. Pickipicki måste ätas med tandpetare, förslagsvis tillsammans med någon du tycker om.
Läs mer
Vad betyder pickipicki?
Matbloggspriset.se
Tina gör Sveriges bästa matblogg; Allt om mat, 6/11 2009
Uppsalabo gör bästa matbloggen, Upsala Nya Tidning, 6/11 2009
Himmel och pannkaka!
Det är många som gärna tror att jag är särskilt bra på matlagning, bara för att jag gillar det här med att blogga om mat. Det är dock inte riktigt så enkelt, det händer till och med att jag fnissar åt vad folk skulle säga om de kunde titta in i det röda köket bakom kulisserna ibland. Däremot har jag en talang där jag klår alla andra med hästlängder. För det finns inget jag är så bra på i köket och som är så roligt som det här med att leka med maten. Jag tror bestämt att jag har sagt det förr. Min poäng är i vilket fall att kasta pannkakor i luften kan liva upp vilken tisdag som helst och att pannkakorna sen kan hamna lite var som helst gör inte saken sämre, tro mig.
Fullkornspannkaka med lingon
3 dl kärnvetemjöl med fullkorn
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör
en nypa salt
frysta lingon
Vispa äggen tillsammans med mjöl och mjölk, tillsätt smör och salt. Låt pannkakssmeten stå kallt en stund. Häll upp smet i stekpannan och strö över några lingon innan pannkakan vänds. Serveras förslagsvis med finhackade svenska äpplen och lite kanel.
Andra pannkaksfavoriter
Fiberpannkakor med havregryn
Kalasgoda äppelplättar
Gotländsk saffranspannkaka
Veckomatsedel vecka 45
Hoppsan, jag höll nästan på att glömma bort veckans matsedel! Men oroa er inte, det blir mat i det röda köket den här veckan också. Efter att ha komponerat ett antal veckomatsedlar vid det här laget så har jag utarbetat en bra strategi. Först väljer jag ut två fiskrecept, sen lägger jag till någon kyckling- eller kötträtt till de dagar Carl är bortrest, resten blir vegetariskt rakt av. Det är alltid soppa och pannkaka på torsdagar och de recept som är tjusigare än andra hamnar på helgen. Men, mitt allra bästa knep är att välja favoriträtter varje dag, förstår ni så bra? Det betyder ju faktiskt att jag kan längta efter middagen sju dagar i veckan och bättre än så kan det väl inte bli?
Veckomatsedel
Sön Mammans kycklinggryta
Mån Kusinens tonfisksås med röd pesto
Tis Nudelgryta med kycklingfrikadeller
Ons Annorlunda potatisbullar
Tor Potatis- och purjolökssoppa
Fre Kalasgoda crêpes
Lör Kockens fisk- och skaldjurslasagne
Nominerad till Matbloggspriset 2009
Pickipicki är jury- och läsarnominerad till Matbloggspriset 2009, i år igen! Ni får mig att rodna och le på en och samma gång, sanna mina ord. Idag är det jag som bjuder alla er på brakfrukost för att fira. Förse er med vad ni vill vetja, det finns både karelska piroger med äggsmör, bröd med det ena och det andra på och såklart yoghurt med mammans finfina svartvinbärssylt. Te, varm mjölk med honung eller tranbärsjuice på det, det är ni värda hela bunten. Tusen tack!
Läs mer
Matbloggspriset 2009
De nominerade till matbloggspriset 2009