Blåbärshimlen tur och retur
Idag har jag varit i blåbärshimlen och vänt. Vi som redan fyllt frysen med blåbär i sommar skulle ju egentligen bara på lite svampsafari. Men så dignade blåbärsrisen av bär i samma viktklass som den amerikanska trädgårdsvarianten och säg den som kan motstå? Stora blåbärsgirheten slog till och det var nog första gången i livet jag hade kunnat fylla en 10-litershink om jag bara hade haft en sådan med mig. På kartan ritar jag ett hjärta runt vår nya blåbärsskog (och så tänker jag tack och lov för att en ny frys flyttar in i det röda köket på måndag).
Blåbärsfavoriter på picki
Blåbärsgröt
Blåbärssylt
Blåbärspannkakor
Blåbärskladdkaka
Blåbärssmotti
Fryst cheesecake i glas
Tvätta blåbärsblåa händer
Blåbär med utsikt
Och i det röda köket?
Vad mycket gott ni åt igår! Vi åt svamprisotto (recept här), frukt- och nötbröd från Forsa, drack torsdagsvin och åt pakistansk finmango till efterrätt.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (9) Skriv ut inläggNyfiken i en strut
Vad äter du till middag ikväll?
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (28) Skriv ut inläggFrån gröt till stjärnhimmel
Hade jag varit skolfröken hade jag ritat guldstjärnor efter guldstjärnor till alla er som lämnar recept i kommentarsfält och mail. Nu är jag ju inte det och ritar därför inga stjärnor, men ni ska bara veta vad glad jag blir! Till exempel blev jag mycket glad över Camillas blåbärsgrötsreceptet med skrädmjöl i. Först var vi fyra som smakade varsin sked och såg nog alla lika förvånade ut. Gott, inte gott, gott, inte gott? Sen bestämde vi oss för att det var gott och till slut var vi allihopa där och åt upp gröten ur en och samma tallrik. Ni lär mig nya saker och jag vill ge er hela stjärnhimlen för det.
Camillas blåbärsgröt
Koka upp 150g blåbär tillsammans med 1 dl vatten och knappt 0,25 dl socker. Vispa ner knappt 0,5 dl skrädmjöl (alternativt fullkornsmjöl) och sjud i 10 min. Servera med mjölk eller fetyoghurt. Gröten kan också användas som topping på yoghurt.
Plötsligt händer det!
Veckomatsedeln är tillbaka! Kanske lite för att jag är less på efter-semester-tomt-kylskåp, kanske lite för det trauma som uppstod igår kväll när klockan passerat 20 och vi fortfarande inte visste vad vi skulle äta för mat, men allra mest för att det så kul att vara på skattjakt både bland egna och andras recept. Veckomenyn är enligt samma princip som tidigare, sju favoriträtter rakt av, varför nöja sig med något annat?
Mån Kryddstark böngryta med fylld brödkrans
Tis Ugnsbakad mandelfisk på nytt vis
Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta
Tor Crêpes med kallrökt lax
Fre Kantarellrisotto
Lör Momas tobagokyckling
Sön Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk
Fler veckomatsedlar
Alla tidigare (55 st!) veckomatsedlar återfinns i menyn till höger.
En mandelfisk som smakar ingefära såväl som mango chutney
Zucchinisoppa på mormorns vis
Hallon är också efterrätt!
Det här är fasterns finfina födelsedagstårta, fast i bakelsevariant. Tårtan är lätt att tillverka och smakar både sommar såväl som gott! Trots detta visade den sig inte vara optimal att bjuda fredagens middagsgäster på. När jag stod och plockade ihop efterrätten fick jag en vag känsla av att mandelmassa inte är så poppis hos H. Mycket riktigt. Och hur kunde jag glömma att hon inte heller äter grädde? Det var en riktigt miss. Men, att hon inte heller gillar lemoncurd, det kunde jag faktiskt inte vetat om innan. Nåväl, vad är en tårta på slottet? Hallon är också efterrätt!
Fasterns födelsedagstårta
1 ägg
2 äggvitor
300 g mandelmassa
lemoncurd
vispgrädde
färska bär
Smula eller riv ner mandelmassan i en bunke, tillsätt äggen och arbeta ihop till en slät smet. Bred ut smeten i smord och bröad form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna. Bred över ett lager lemoncurd och därefter ett lager grädde. Toppa med ett berg sommarbär.
Publicerad i hallon, tårta | Kommentarer (11) Skriv ut inläggBeviset är ett stycke lista!
Sara frågade i en kommentar hur man lyckas få någon slags variation om man äter zucchini varje dag i två veckor, och om jag kunde bjuda på en lista. Här är den, listan som är beviset på att variation faktiskt är möjligt. Och så lovar jag att det här är sista zucchini-inlägget på ett tag (även om jag efter tips i kommentarsfältet blivit mycket sugen på att testa Mians falska ostkaka gjord på zucchini, Sofies zucchinikaka och så Mollys variant där man vänder zucchiniskivor i mjöl, spiskummin och sedan steker).
Listan
Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk
Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök)
Skivad grillad zucchini
Zucchiniplättar med kallrökt lax
Köttfärsfylld gratinerad zucchini
Zucchini i pyttipanna
Grönsakstårta
Zucchini i ratatouille
Ratatouille på pizza
Tunt skivad zucchini på pizza
Paj med tunt skivad lök/zucchini och färska örter
Moussaka
Finsk kurpitsapiirakka
Skördepasta
Inlagd zucchini
Zucchinikollot
Vi är hemma från kollot nu. Sommarkollo, arbetskollo, vilokollo, bärkollo, finkollo. Och zucchinikollo! I ganska precis två veckor åt vi zucchini dagligen. Av just den anledningen vet jag inte riktigt hur jag tänkte när vi fyllde ett gäng tygkassar med zucchini och tog med hem. Vad finns det kvar att laga som vi inte redan ätit? Men kanske framförallt, vem av oss känner zucchinisuget? Om/när det vänder åter ska jag laga Johannas finalrätt från sista kollokvällen, zucchini fylld med köttfärs- och bönröra, gratinerad i ugn. Nu har jag inget recept, men tror mig veta att hon gjorde ungefär såhär: halvera zucchini på längden, gröp ur så mycket att det finns plats för fyllning men fortfarande zucchini kvar. Stek en köttfärsröra med lite lök, blandade bönor, tomater, kryddor och vad man gillar. Fyll zucchinigroparna med röra och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gratinera i 200 grader tills zucchinin är mjuk rakt igenom. Toppa med liten riven ost mot slutet om inte förr. Servera med ugnsrostad potatis. Jo, det är precis lika gott som det låter.
Publicerad i sommarkollot, squash, zucchini | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg